Chinese leider Xi Jinping vertelt Mariniers zich te richten op de ‘voorbereiding op oorlog’

De Chinese leider Xi Jinping vertelde de mariniers van het land om “al hun aandacht en energie op de voorbereiding van de oorlog” te richten, nu het regime de druk op Taiwan blijft opvoeren.

Tijdens een inspectie van een marinebasis in de Zuid-Chinese stad Chaozhou op 13 oktober vertelde Xi de troepen zich te richten op de voorbereiding van een oorlog en “een hoge staat van paraatheid te handhaven”, aldus de officiële publicatie van het Chinese leger. Xi is hoofd van de strijdkrachten van de Chinese Communistische Partij (CCP), bekend als het Volksbevrijdingsleger (PLA).

Volgens de Chinese staatsmedia Xinhua benadrukte Xi het absolute leiderschap van de CCP over de strijdkrachten en de noodzaak van de “garantie dat de troepen absoluut loyaal, zuiver en betrouwbaar zijn “. Hij sprak ook over het “doorgeven van het rode gen” binnen de PLA Mariniers en het ontwikkelen van een vechtlust die ” geen angst kent voor lijden noch voor de dood”.

De opmerkingen komen nadat het regime de afgelopen maanden de militaire druk op Taiwan sterk heeft opgevoerd. De CCP beschouwt het zelfstandig bestuurde eiland als een deel van zijn grondgebied en heeft nooit uitgesloten dat er geweld zal worden gebruikt om het onder de controle van de partij te brengen.

De PLA-vliegtuigen hebben de gevoelige “middellijn” van de Straat van Taiwan – een afbakening die dienst doet een als onofficiële bufferzone – dit jaar bijna 50 keer overschreden, het hoogste aantal sinds 1990.

Sinds 7 oktober heeft de PLA 1.710 vliegtuigen en 1.029 schepen naar de verdedigingszone van Taiwan gestuurd, en heeft het eiland volgens de Taiwanese minister van Defensie Yen De-Fa in reactie daarop bijna 3.000 keer een vliegtuig moeten uitsturen.

De Taiwanese President Tsai Ing-wen heeft vorige week ter ere van de nationale dag van het eiland in een toespraak het regime afgeschilderd als een agressor in de regio, ze zei ook dat ze bereid was om gesprekken te voeren met Peking. Op dezelfde dag hield het regime grootschalige militaire oefeningen voor een invasie van het eiland aan de zuidkust van China tegenover Taiwan.

Peking beschuldigde Tsai ervan een “confronterende en vijandige” mentaliteit ten opzichte van het regime aan te nemen.

Een Chinese democratieactivist en wetenschapper uit de VS, Wang Juntao, is van mening dat Xi ernaar streeft om voor 2027 in oorlog te zijn, dit is het jaar waarin de honderdste verjaardag van de oprichting van de PLA wordt gevierd.

“Hij wil een oorlog voeren en de status van ‘grote militaire generaal’ bereiken”, vertelde Wang aan de Chinese editie van The Epoch Times.

Hij zei dat dit plan een verborgen onderdeel is van Xi zijn “China-droom” waarmee hij probeert het land te transformeren in een wereldwijde supermacht tegen 2049 – het honderdste jaar na de overname van China door de partij.

“De Amerikanen houden hem [Xi] al nauwlettend in de gaten,” zei Wang. “Maar hij moet zich voorbereiden op oorlog.”

Wang zei dat de PLA niet de capaciteit heeft om een invasie van Taiwan in de komende twee tot drie jaar op te zetten, maar kan proberen één van de eilanden in te nemen, zoals Kinmen en Matsu, die dichter bij het Chinese vasteland.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten de afgelopen maanden hun samenwerking met Taiwan geïntensiveerd, waarbij ze de woede van Peking hebben gewekt. Washington gaat door met de verkoop van grote wapens aan het eiland, onder andere met raketafweersystemen en geavanceerde drones, rapporteerde Reuters op 13 oktober, waarbij anonieme bronnen werden aangehaald die bekend zijn met de situatie.

Een oorlogsschip van de VS voer op woensdag door de Straat van Taiwan in een “routinepassage”, volgens het Amerikaanse leger op 15 oktober, waarmee ze een boze reactie van de PLA teweegbrachten.

“De doorvoer van het schip door de Straat van Taiwan toont de Amerikaanse toewijding aan een vrije en open Indo-Pacific”, zei de Amerikaanse ‘Pacific Fleet’ in een verklaring.

Terwijl het regime dergelijke handelingen als een schending van zijn soevereiniteit beschouwt, beschouwen de Verenigde Staten en vele andere landen de Straat van Taiwan als een onderdeel van de internationale wateren en dus open voor doorgang.

Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET 

Origineel op 15 oktober 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Leader Xi Jinping Tells Marines to Focus on ‘Preparing for War’

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN