Chinese leraar raakt licentie kwijt door het in twijfel trekken van officiële cijfers van het coronavirus.

Een Chinese leraar van een basisschool bracht 10 dagen door in de gevangenis en verloor zijn onderwijsvergunning wegens het verspreiden van “ongepaste opmerkingen” met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus.

De leraar op een basisschool in Wudang, een district in de zuidelijke provincie Guizhou schreef op 3 februari in een chatgroep op WeChat, één van de grootste Chinese sociale-mediaplatforms, dat hij het door de Chinese autoriteiten gemelde aantal doden door het coronavirus niet vertrouwt.

Begrafenisondernemingen in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, werken 24 uur per dag, non-stop om lichamen te cremeren, schreef hij in één bericht en voegde eraan toe: “Ik durf me het aantal doden niet voor te stellen.”

In een ander bericht beschuldigde hij de autoriteiten ervan een te laag aantal doden te hebben bekendgemaakt.

“Het gemelde dodental is allemaal nep. Elke dag sterven er alleen al in Wuhan ongeveer 500 mensen, om nog maar te zwijgen van het hele land”, schreef hij.

Al snel verwijderde hij de opmerkingen.

Rond 23.00 uur die dag, ontbood de politie hem op het lokale politiebureau voor een verhoor, vertelde hij aan de Chinees-talige editie van The Epoch Times in een telefoongesprek op 2 maart. De politie toonde hem een screenshot van zijn berichten die door een andere persoon in de chatgroep waren gemaakt, en beschuldigde hem van het verspreiden van geruchten.

Hij moest vervolgens 10 dagen in hechtenis zitten voor “het verzinnen van feiten om de openbare orde te verstoren”, volgens een document dat de politie bij de vrijlating had verstrekt.

Bericht voor de vrijlating uit de gevangenis in Guizhou, China, op 14 februari 2020. (Met dank aan de leraar)

Drie dagen na zijn vrijlating zei hij dat hij had vernomen dat het lokale onderwijsbureau een vergadering had gehouden over zijn acties, waarbij ze hadden besloten zijn onderwijsvergunning in te trekken. Hij zou worden beschouwd als een logistiek medewerker en niet langer als een professioneel technisch medewerker, waardoor zijn salaris met 60.000 yuan (7669 euro) zou dalen, aldus de leraar.

Hij werd ook publiekelijk bekritiseerd in het district Wudang en hem werd verteld dat hij niet in aanmerking zou komen voor de beroeps assessment van dit jaar. Een aantal ambtenaren, waaronder het CCP hoofd van het onderwijsbureau en het hoofd van de school, leverden of zelfkritiek of werden berispt vanwege zijn berichten, aldus een screenshot van de hoofdpunten van de vergadering dat aan The Epoch Times werd verstrekt.

Hoofdpunten van de vergadering van de partijcommissie van het onderwijsbureau over de opmerkingen van een leraar in Guizhou, China, op 7 februari 2020. (verstrekt door de leraar)

De Epoch Times sprak op 2 maart telefonisch met de leraar, maar het interview werd voortijdig afgebroken vanwege een politiewaarschuwing.

“Ik kreeg net een bericht van de politie. Ze staan me niet toe geïnterviewd te worden”, zei hij voordat hij het gesprek abrupt beëindigde.

Censuur

De Chinese autoriteiten en staatsmedia hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat mensen kunnen worden gestraft voor het verspreiden van ‘geruchten’ in verband met de uitbraak.

Artikel 291 van het Chinese strafrecht bepaalt dat mensen die ‘nep informatie’ verspreiden over rampen en epidemieën op het internet of de sociale media tot zeven jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Op 1 maart is een nieuwe verordening van de Cyberspace Administratie, het hoofdbureau voor internetcensuur van het regime, van kracht geworden, die internetgebruikers alles verbiedt te verspreiden wat “de nationale veiligheid in gevaar kan brengen, nationale geheimen kan onthullen, de staatsmacht kan ondermijnen en de nationale eenheid kan saboteren”.

Ook zei het contentmakers op het internet “ongepaste opmerkingen over rampen, met inbegrip van natuurrampen en zware ongevallen” proactief te weerstaan, alsmede “alle andere inhoud die een negatief effect kan hebben op het internet-ecosysteem”.

Deze maatregelen passen in het kader van de verscherping van de controle op de uitwisseling van informatie over het coronavirus, omdat ze het beeld willen scheppen dat de uitbraak onder controle is.

Li Wenliang, één van de eerste artsen in het land die alarm sloegen over de uitbraak, werd in januari door de lokale politie ontboden en gedwongen een verklaring te ondertekenen. Hij stierf later op 33-jarige leeftijd aan het virus. Minstens drie burgerjournalisten uit Wuhan, Fang Bin, Chen Qiushi en Li Zehua, zijn verdwenen nadat ze op Chinese sociale media eigen gemaakte video’s online hadden gezet ter illustratie van de crisis.

“Er zou meer dan één stem moeten zijn in een gezonde samenleving”, vertelde Li de Chinese media vanuit zijn ziekenhuisbed kort voor zijn dood in februari.

Vanaf 15 februari heeft de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, minstens 1600 online censoren ingezet, die 24 uur per dag en 7 dagen per week werken om ‘gevoelige’ informatie van het internet te verwijderen.

In Washington gevestigde non-profit verdedigers van Chinese mensenrechten documenteerden 254 gevallen van arrestaties in de week van 22 januari tot 28 januari, waarbij Chinese burgers werden gestraft in de vorm van boetes, verbale waarschuwingen, gedwongen bekentenissen of gedwongen ‘educatie’ voor het online verspreiden van geruchten over het coronavirus.

Treinconducteurs tijdens een stop op het station van Wuhan op 4 maart 2020. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 Gevallen van onderrapportage

De Epoch Times heeft eerder gemeld dat de autoriteiten het aantal coronavirusinfecties en -doden in verschillende regio’s te laag hebben gerapporteerd.

Uit een uitgelekt document bleek dat de autoriteiten in de oostelijke provincie Shandong van 9 februari tot 23 februari de besmettingscijfers 1,36 tot 52 keer te laag hadden opgegeven.

Een hooggeplaatste ambtenaar van een groot crematorium in Wuhan beschreef begin februari een dramatische stijging in hun dagelijkse inname sinds 22 januari.

Op 3 februari, de dag waarop ook de leraar werd gearresteerd, ontving de het crematorium maar liefst 127 lichamen, vertelde de ambtenaar aan The Epoch Times. Hij zei dat het vijf keer meer dan normaal was.

In Caidian Uitvaartcentrum, een ander crematorium in Wuhan, had 90 procent van de werknemers sinds 28 januari de klok rond gewerkt, zei een werknemer in een interview van 4 februari. De werknemer, aangeduid als Yun, zei dat ze minstens 100 lijkzakken per dag nodig hebben. Door de hoge druk kon het personeel alleen tussendoor al zittend op een stoel even een dutje doen.

“Alle Wuhan crematieruimtes draaien 24 uur”, zei Yun destijds.

door EVA FU
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 4 maart gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Teacher Loses License for Questioning Official Coronavirus Figures

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN