Chinese mensen de waarheid vertellen over de CCP

Het is niet alleen in het westen dat mensen nu pas de omvang van de invloed van de Chinese Communistische Partij (CCP) en haar misleidingen beseffen – veel Chinezen die op het Chinese vasteland wonen, zitten in hetzelfde schuitje.

Al bijna 20 jaar heeft Jianglan Xiao de missie op haar genomen om de waarheid met het Chinese volk te delen. Ze werkt vanuit Californië en probeert mensen in China te waarschuwen voor de leugens van de CCP. Met de opkomst van het CCP virus, algemeen bekend als het nieuwe coronavirus, beginnen ze echt te luisteren.

De CCP is in staat tot ronduit verachtelijke kwaadaardigheid en doet dit op klaarlichte dag, zei Xiao, die opgroeide in China. “Ik weet het, omdat ik de CCP ken”, zei ze.

Xiao’s vader was een schooldirecteur, wat betekende dat hij tijdens de Culturele Revolutie in de jaren zestig en zeventig naar werkkampen werd gestuurd, maar niet voordat hij publiekelijk werd aangeklaagd en vernederd. Dit was de norm voor alle geleerden en intellectuelen. Als kind begreep ze niet wat er gebeurde; ze dacht alleen dat als iedereen zei dat haar vader slecht was, hij waarschijnlijk slecht was.

Jarenlang schaamde ze zich voor hem en wilde ze hem niet eens haar vader noemen.

Dat is het niveau van hersenspoeling dat de CCP in staat is toe te passen, zei Xiao. Het is niet iets dat velen in het Westen kunnen begrijpen, omdat ze het nooit zelf persoonlijk hebben meegemaakt.

Keerpunten 

Maar in 1998 veranderde de wereld van Xiao. Ze kreeg een boek cadeau van een vriendelijke tandarts die ze ontmoette en die indruk op haar had gemaakt. Toen ze het las, besefte ze dat het een gids was om een beter persoon te zijn.

“Zhuan Falun”, de hoofdtekst van de spirituele discipline Falun Gong, leert waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Xiao realiseerde zich dat het volledig in strijd was met de cultuur waarin ze leefde, maar dat was wie ze nu wilde worden. Ze ging aan de slag en deed elke dag de vijf meditatieve oefeningen.

Een jaar later trouwde Xiao en verhuisde naar de Verenigde Staten. Slechts een paar maanden na haar verhuizing hoorde ze zeer verontrustend nieuws. Haar zus vertelde haar dat Falun Gong (ook bekend als Falun Dafa) in China officieel was verboden door de Chinese Communistische Partij en dat degenen die weigerden van de praktijk af te zien, werden vastgehouden en naar ‘heropvoedingskampen’ werden gestuurd – in andere woorden, hersenspoelcentra.

Destijds in 1999, was het aantal Falun Gong-beoefenaars in China gestegen tot naar schatting 70 tot 100 miljoen – veel meer dan het aantal leden van de Chinese Communistische Partij.

Hoewel Xiao geschokt was, wist ze waartoe de CCP in staat was en begreep ze waarom de partij niet zou willen dat iets dat zo tegenstrijdig was met haar cultuur, zou floreren.  

“Falun Dafa leert ons goede mensen te zijn”, zei ze. “De CCP wil niet dat we goede mensen zijn”.

Voor Xiao bevestigden de acties van de CCP ook het feit dat de partij voor het kwaad stond; hoe anders zou men tegen waarheid, mededogen en tolerantie kunnen zijn? Erger nog, de CCP startte een hatelijke propagandacampagne die Chinese burgers ervan moest overtuigen dat de vervolging van de vreedzame praktijk gerechtvaardigd was.

Telefoneren naar China

In 2001 begonnen Xiao en een oudere buurvrouw vanuit haar huis in Californië mensen in China te bellen om te proberen de waarheid met hen te delen.

“Dit was nog voordat we mobiele telefoons hadden”, zei ze. “Sommige mensen scholden ons uit en vervloekten ons, en soms moest ik de hoorn gewoon neerleggen totdat ze uitgestoomd waren. En dan luisterden sommigen naar ons, en sommigen geloofden ons.”

Alle media in China worden door de staat beheerst en publiceren dezelfde partijpropaganda. Omdat mensen nergens anders aan informatie kunnen komen, geloofde iedereen met wie Xiao sprak de leugens van de CCP. “Maar we moesten ze [de waarheid] laten weten”, zei ze.

Xiao heeft in die eerste jaren in haar vrije tijd veel getelefoneerd. Volgens Xiao heeft ze de afgelopen tien jaar één ochtend per week besteed aan het plegen van telefoontjes. En sinds de verspreiding van het CCP virus probeert ze meer te doen wanneer ze maar kan.

Xiao en anderen zoals zij proberen de politiebureaus en centra te bellen die betrokken zijn bij de vervolging van Falun Gong. Vaak spreken ze met mensen die rechtstreeks betrokken zijn bij de onderdrukking – degenen die zeggen dat ze orders hebben om naar het huis van beoefenaars te gaan, hun boeken en bezittingen in beslag te nemen en arrestaties te verrichten.

Degenen met wie ze spreken zijn bijna altijd doodsbang, voegde Xiao toe, maar zij en andere bellers doen een beroep op hun menselijkheid, en soms werkt die aanpak. Sommigen die luisteren beseffen dat de CCP het bij het verkeerde eind heeft, maar zijn bang om tegen de partij in te gaan. Anderen blijven maar een paar seconden aan de lijn voordat ze ophangen, maar blijven tijdens een volgend gesprek langer aan de lijn en luisteren minutenlang.

‘Tuidang’

Vrouwen bij het “Wereld Serviceentrum voor het opzeggen van het lidmaatschap van de Chinese Communistische Partij” in Flushing New York op 25 juni 2014. (Samira Bouaou/Epoch Times)

Te midden van deze meedogenloze vervolging van Falun Gong, publiceerde The Epoch Times in 2004 “Negen commentaren op de Communistische Partij”. De redactionele reeks beschreef de geschiedenis van de CCP en legde haar misdaden tegen de menselijkheid bloot. De waarheid schokte Chinese mensen die in China en in het buitenland woonden, en veroorzaakte een wereldwijde beweging om de CCP te verlaten, ook bekend als ‘tuidang’ (‘verlaat de partij’).

De serie is sindsdien beschikbaar gesteld in 33 talen en heeft tot nu toe meer dan 350 miljoen mensen geïnspireerd om de Chinese Communistische Partij en aan haar gerelateerde organisaties te verlaten.

Sinds de publicatie van de reeks en het begin van de beweging hebben Xiao en andere bellers degenen die luisteren gevraagd zich terug te trekken uit de CCP.

CCP virus in doofpot

Met de opkomst van het CCP virus kreeg het een andere wending.

“Afgelopen december wisten we al van het CCP virus en dat het in Wuhan is begonnen, maar ze wilden niet luisteren”, zei Xiao. Destijds verdoezelde de CCP nog steeds alle nieuws over het virus alsof het zich niet verspreidde in China.

In januari was de dam gebroken en leken mensen te snakken naar de waarheid.

“Sinds januari luisterden ze heel goed”, zei Xiao. Maar het was van korte duur.

Slechts een week of twee later begonnen telefoongesprekken vooraf een automatisch bericht af te spelen van de staat dat de burgers eraan herinnerde “geen geruchten te verspreiden”. Een herinnering aan de surveillance door de staat beangstigde luisteraars. Xiao merkte dat er plotseling meer mensen hun telefoongesprekken verbraken.

Hulp bieden in New York

In New York probeert Xiaofang Guo informatie te delen met de grote populatie Chinese burgers die ze op Main Street in de wijk Flushing in Queens ziet. Ze is zelf vervolgd door de CCP, en heeft tussen 2011 en 2013 meer dan een jaar vastgezeten in een werkkamp vanwege het beoefenen van Falun Gong.

De meeste mensen willen niet luisteren, zei Guo. Toch probeert ze sinds 2015 regelmatig contact met hen te maken.

Guo beschrijft wat klinkt als stank voor dank. Soms noemen mensen haar een leugenaar, zeggen ze dat de CCP goed is omdat het hen betaalt, en zeggen ze dat de vervolging al lang voorbij is of zelfs dat het volkomen normaal is dat zo’n  vervolging in China plaatsvindt. Ze heeft mensen ontmoet die naar haar schreeuwen, naar haar vloeken en met geweld materiaal uit haar handen pakken en op de grond gooien.

“Ze hebben 20 jaar lang naar alle leugens geluisterd”, zei Guo. Zelfs buiten China halen veel van de mensen met wie ze spreekt hun nieuws uit Chinese staatsgerunde mediabronnen.

De arm van de CCP is lang genoeg dat zelfs degenen die de leugens begrijpen te bang zijn om zich uit te spreken, of zelfs maar naar de waarheid luisteren.

“Ze zullen zeggen dat ze nog steeds terug moeten naar China – ze zijn echt bang”, zei Guo.

Toch zijn er sommigen die naar haar luisteren en dan specifieke vragen stellen. Ze willen weten of Guo de spreekpunten van de CCP kan weerleggen. Na het luisteren naar feiten en rede, vertellen ze Guo zelfs dat ze dankbaar zijn voor haar missie en dat ze Falun Gong nu steunen.

“Ik wil Chinese mensen redden van alle leugens”, zei Guo. “Ik denk werkelijk dat ik een missie heb om dit te doen.”

Door Catherine Yang

Origineel op 27 maart 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Telling Chinese People the Truth About the CCP

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN