Chinese organisaties domineren de chemische en financiële sectoren van drugkartels

WASHINGTON—De verraderlijk stille Chinese aanwezigheid in de drugshandel groeit al jaren gestaag. Inmiddels domineert het de globale witwasoperaties én de productie van chemicaliën—twee sectoren van cruciaal belang voor kartels in Mexico, Columbia e.a.

Chinese misdaadnetwerken voeren tonnen chemicaliën aan nodig voor de aanmaak van illegale drugs en wassen miljarden dollars wit voor de kartels. Toch gaat de meeste media-aandacht naar territoriale schietpartijen of markante arrestaties zoals die van Joaquin “El Chapo” guzman.

“De Chinezen zijn duidelijk veel gevaarlijker, veel gesofisticeerder, veel complexer, en een veel grotere dreiging voor de nationale veiligheid van de VS—het is niet te vergelijken”, vertelde Derek Maltz, voormalig diensthoofd van de Drug Enforcement Administration (DEA), aan The Epoch Times.

Volgens de DEA hebben afspraken tussen kartel-leiders en leiders van in Mexico gebaseerde Chinese witwasoperaties hun samenwerking geconsolideerd en de basis gelegd voor een snelle groei.

“De Chinese handels en productie-takken hebben China getransformeerd in een belangrijk internationaal knooppunt en criminele magneet voor witwasactiviteiten en illegale financiële transacties”, vertelde een woordvoerder van de DEA aan The Epoch Times.

In juni bekende een Chinees betrokken te zijn bij het witwassen van 4 miljoen dollar aan drugsgeld, komende van grootschalige cocaïnehandel in de VS, in de staat Virginia.

De man, Xuetong Wu, werkte met Latijns-Amerikaanse drughandelaars om geld naar Mexico te sluizen via “een complexe reeks internationale transacties”, zo meldde het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ). Wu kreeg een percentage van het geld uitbetaald.

Een hoeveelheid fentanyl en meth onderschept door de Amerikaanse douane aan de grenspost van Nogales, uitgestald tijdens een persconferentie op 31 januari 2019. (Mamta Popat/Arizona Daily Star via AP)

In maart werd een andere Chinees veroordeeld voor het coördineren van het inzamelen van drugsgeld in Chicago voor de Mexicaanse kartels. Het geld sluisde hij door naar Chinese bankrekeningen. Xianbing Gan dirigeerde de geldstromen vanuit zijn woonplaats in Guadalajara, Mexico, maar werd in Los Angeles gearresteerd tijdens een tussenstop op een internationale vlucht van Hongkong naar Mexico.

Maltz zei dat dergelijke organisaties gewoonlijk 8 procent vragen om grote hoeveelheden cash wit te wassen, maar de Chinese netwerken zetten de concurrentie buiten spel door ver onder de prijs te opereren, tot 1 procent, of zelfs voor niets.

“Het was een briljant zakenplan”, zei Maltz. “Ze zetten zeer gesofisticeerde, complexe, witwassystemen op waarbij honderden miljoenen dollars verhandeld worden om consumentenproducten te kopen in China. Deze producten worden naar Centraal en Zuid-Amerika verscheept, over de hele Latijns-Amerikaanse regio, om de winsten van de Mexicaanse drughandelaars wit te wassen.”

Chinezen in de VS hebben ook een populaire praktijk opgezet, bekend als de Chinese Ondergrondse Bank, die niet alleen geld witwast voor de kartels, maar Chinezen in de VS ook toegang geeft tot enorme hoeveelheden contant geld, zo meldde de DEA.

Een prominent geval is dat van 3 Chinezen die in 2019 in staat van beschuldiging gesteld werden maar nog steeds voortvluchtig zijn. Ze coördineerden voor kartels het inzamelen van contanten van drugshandel op ongeveer 300 ophaalpunten in de VS, aldus de DOJ. Vervolgens traden ze op als makelaars die contanten leverden aan rijke Chinezen in de VS die jaarlijks maximaal 50.000 dollar van Chinese banken naar het buitenland mogen overboeken.

De Chinese koper schrijft dan geld over van zijn of haar Chinese bankrekening naar de Chinese bankrekening van de handelaar. Onmiddellijk na de overboeking, wordt het contante geld van de drugshandel dan overhandigd aan Chinezen in de VS. Om de cirkel rond te maken, kopen de handelaren Chinese goederen zoals elektronica en kledij om te exporteren naar de kartels in Mexico, die alles weer verkopen voor pesos.

Andere witwaskanalen ontdekt door de DEA zijn onder andere handelsgebaseerd witwassen (prijsmanipulaties van goederen, vervalste rekeningen of douanepapieren, en valse import/export contracten); effectentransacties (aandelen, obligaties, grondstoffen en edelmetalen); vastgoedtransacties; casino-gerelateerde transacties; en overschrijvingen via formele en ondergrondse banksystemen.

Meerdere landen hebben de Chinese witwasoperaties in Columbia, Mexico, Canada, Australië en de VS in het vizier, zei de DEA woordvoerder. De afgelopen jaren werden Chinese banken in Italië, Spanje, en de VS onder de loep genomen wat leidde tot arrestaties en heftige boetes voor het witwassen.

“China’s enorme export biedt de mogelijkheid om miljarden dollars drugsgeld makkelijk wit te wassen voor Mexicaanse of Columbiaanse drughandelsorganisaties”, aldus de DEA.

“Het is moeilijk voor te stellen dat het Chinese communistische regime niet op één of andere manier betrokken is bij de witwaspraktijken en de productie van drugs-gerelateerde chemicaliën”, zei Maltz.

“Hoe kunnen ze niet op de hoogte zijn? Nu, of ze het opzetten, organiseren, of dirigeren, dat is onbekend”, zei hij.

Drugskartels worden voornamelijk gedreven door geld en macht, maar de Chinese motieven gaan verder, volgens Maltz.

“Ik bekijk het als een zoveelste manier van China’s mondiale aanval op haar tegenstanders”, zei hij. “Hoe kan je Amerika beter schaden dan door jongeren te vergiftigen en al deze overdosissen te veroorzaken, terwijl je er miljarden aan verdient? Ik noem het een vorm van chemische oorlogsvoering tegen Amerika omdat gaat om deze krachtige dodelijke chemicaliën gemaakt in Chinese laboratoria.”

Maltz zei dat de Chinese netwerken moeilijk te infiltreren zijn wegens een tekort aan undercoveragenten en informanten die er Aziatisch uitzien, Chinees spreken en de cultuur begrijpen.

“Voeg daarbij gecodeerde communicaties en digitale munteenheden, dan wordt het snel erg gecompliceerd.”

Het toenemende gebruik van digitale munteenheden door criminele organisaties resulteerde in een lagere vangst van misdaadcontanten in de VS. In 2011, nam de politie 741 miljoen dollar cash in beslag, maar slechts 234 miljoen in 2018, volgens recente cijfers van de DEA.

Tonnen chemicaliën

Toen de DEA eind jaren ’90 begin jaren 2000 vele kleine amfetaminelaboratoria oprolde, begon ook de speurtocht naar de chemicaliën die nodig zijn om de drugs te maken.

“Het was in die periode dat de genieën van het Sinaloa kartel zoals ‘El Chapo’ Guzman en anderen contact zochten met Chinese criminele organisaties en ze importeerden tonnen chemicaliën van China rechtstreeks naar Mexico—specifiek om methamfetamines te maken,” vertelt Maltz.

Superlaboratoria werden opgericht in Mexico en de stroom meth over de Amerikaanse zuidgrens begon dramatisch te stijgen—net zoals de sterkte van de drugs.

In 2007 werd een Chinees gearresteerd voor zijn rol in de methamfetamineproductie in Mexico voor de export naar de VS. De man, Zhenli Ye Gon, werd in Maryland gearresteerd maar woonde in Mexico. Toen de Mexicaanse instanties zijn woning doorzochten, vonden ze meer dan 205 miljoen Amerikaanse dollars opeengestapeld in een kamer.

“Dat is één kerel in Mexico”, aldus Maltz. “Dat geeft je een idee van de schaal waarover we het hebben. Dat was enkel van de verkoop van chemicaliën.”

Agenten vonden 205 miljoen dollar opeengestapeld in een kamer van een Chinese distributeur van chemicaliën in Mexico. (DOJ)

De hoeveelheid gesmokkelde meth is de afgelopen jaren dramatisch gestegen. In dit lopende fiscale jaar, dat in de VS pas over 3 maanden afgesloten wordt, heeft de Amerikaanse douane bijna 52.000 kilogram meth in beslag genomen. Zes jaar geleden was dat nog geen 10.000 kilogram.

De superlaboratoria zijn afhankelijk van de import van chemicaliën uit China en India, vermeldde een DEA rapport uit 2019.

“Chemische ladingen worden in China anders gelabeld, verscheept naar bona fide bedrijven in Mexico of Centraal Amerika, onderschept door de [kartels] en over land gesmokkeld naar clandestiene laboratoria”, volgens het rapport.

Vorige zomer ontdekten de Mexicaanse autoriteiten een meth laboratorium in Mexico met een capaciteit groot genoeg om elke drie dagen maar liefst zeven ton meth te produceren.

“Er zijn overal in Panama Chinezen actief evenals in delen van Centraal Amerika, ze zijn ook betrokken bij grote cocaïnezendingen naar Azië en andere delen van de wereld”, volgens Maltz. “Men realiseert zich niet dat etnische Chinezen ook in de frontlinie staan en grootschalige cocaïnezendingen organiseren.”

Containerschepen in een haven van de Chinese provincie Shangdong. (AFP via Getty Images)

Fentanyl

De link tussen China en het krachtige synthetische opiaat fentanyl is wellicht de best bekende link. Tonnen fentanyl, vervaardigd in Chinese laboratoria, werden reeds rechtstreeks per post verzonden naar individuele adressen in de VS en elders. Een grotere hoeveelheid bereikte de VS via de Mexicaanse grens.

De Mexicaanse kartels hebben verder de productie opgeschroefd van op fentanyl gebaseerde producten. Maar ze blijven afhankelijk van China voor de nodige chemicaliën.

Fentanyl is ontwikkeld als pijnstiller en verdovingsmiddel. Het is 50 tot 100 keer krachtiger dan heroïne, uiterst verslavend, en dodelijk. Het wordt vaak verwerkt in nep-oxycodon pillen (een in de VS courant voorgeschreven pijnstiller die behoort tot de groep van opiaten), of vermengd in heroïne, cocaïne, en zelfs marihuana. Kopers van de drugs zijn meestal niet op de hoogte dat de drugs fentanyl bevatten, waarvan 2 milligram reeds een fatale dosis kan zijn.

Een dodelijke dosis fentanyl naast een Amerikaanse penny, die met zijn 19mm dezelfde grootte heeft als een 2 eurocent muntje. (DEA)

Het is ook een extreem lucratieve drug. Eén kilogram fentanyl kost volgens Maltz ongeveer 5.000 dollar in China. Indien de kartels deze kilogram in hun laboratoria versnijden of met andere drugs vermengen, kan het een straatwaarde halen van 2 miljoen dollar of meer.

Fentanylvangsten in Arizona zijn sinds 2016 jaarlijks meer dan verdriedubbeld.

In augustus 2019 onderschepte de Mexicaanse zeemacht een lading van 25 ton aan fentanyl, afkomstig uit China op weg naar Culiacán, Sinaloa—thuisbasis van het Mexicaanse Sinaloa kartel.

“De Chinese en Mexicaanse kartels hebben momenteel een zeer dodelijke alliantie”, vertelt Maltz. “Waarom praat niemand in de VS over het aantal overdosissen dat dit vergif elke dag veroorzaakt?”

Agenten van Montgomery County en ambulance broeders grijpen in bij een vermoedelijke drug-overdosis bij een tankstation in Harrison, Dayton, Ohio op 1 november 2019. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

In 2018 telde de VS gemiddeld 184 dodelijke overdosissen per dag, aldus cijfers van het CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Het jaartotaal was 67.000 drugsdoden, een lichte daling van de 70.000 van het jaar daarvoor.

Zowat 70 percent van alle drugsoverdosissen zijn te wijten aan het gebruik van opiaten, inclusief voorgeschreven pijnstillers, heroïne en fentanyl.

In augustus 2018 stelde de DOJ in Cleveland, Ohio, twee Chinezen in staat van beschuldiging voor 43 overtredingen van de wet, waaronder het opzetten van de productie van dodelijke fentanyl-derivaten en 250 andere illegale drugs, en de distributie ervan naar minstens 25 landen en 37 Amerikaanse staten.

Op 17 juli sanctioneerde het Amerikaanse Ministerie van Financiën onder de Kingpin Act vier Chinezen en hun organisatie voor hun rol in het internationale drugsverkeer.

De vier gebruikten een bedrijf genaamd Global United Biotechnology Inc. als dekmantel voor de aankoop van fentanyl en andere drugs voor kopman Zheng Fujing, zo meldde het ministerie.

De organisatie waste hun drugwinsten gedeeltelijk wit via digitale munteenheden zoals Bitcoin en sluisde de bedragen door van en naar bankrekeningen in China en Hongkong. De Kingpin Act machtigt het bevriezen en rapporteren van alle eigendommen van betrokkenen en de organisatie die zich in de VS bevinden.

Een zeldzame actie van China in november 2019 leidde tot de veroordeling van negen fentanyl handelaren voor het produceren en distribueren van drugs. De arrestaties waren het gevolg van een tip van de Amerikaanse recherche.

Meteen uitte China-expert en voormalig luchtmachtgeneraal Robert Spalding zijn scepticisme over China in een tweet van 8 november 2019.

“Als je iets weet over fentanyl en de CCP dan weet je dat dit een publiciteitsstunt is. Het stelt geen echte beleidswijziging voor. De CCP zal graag enkele Chinezen opofferen voor een handelsakkoord. Aangezien we dit niet begrijpen, wordt het als significant gezien”, tweette Spalding.

Het Chinese regime beloofde strenger op te treden tegen fentanyl derivaten en de illegale productie en distributie ervan.

Sterker dan ooit

De alliantie tussen Chinese criminele organisaties en Mexicaanse kartels is sterker dan ooit. Ze vormen een zakelijk tweeluik, waar de Chinezen de  chemicaliën leveren en geld witwassen, en de Mexicaanse kartels de rest van het werk doen.

“Tenzij er significante, onvoorziene veranderingen plaatsvinden in de illegale drugshandel, zullen de Mexicaanse [kartels] in de voorziene toekomst de import en distributie van cocaïne, heroïne,  marihuana, methamfetamine en fentanyl in de VS blijven domineren”, stelt het DEA rapport van 2019. “Er zijn momenteel geen andere criminele organisaties die de logistieke infrastructuur van de Mexicaanse [kartels] kunnen beconcurreren.”

Het gebruik van Chinese organisaties voor het witwassen van geld fungeert ook als veiligheidsbarrière voor de kartels, aldus Maltz.

“Ze weten dat door de Chinezen in te schakelen—die weinig weten over de organisatie en structuur van de kartels—hun organisatie een kleiner risico loopt wanneer een van deze Chinezen gearresteerd wordt met het geld”, zei hij.

“Remember chemicals and money are the critical components for the kartels. Without the chemicals, no drugs can be produced. Without the money, they are out of business. They are making billions of dollars and at the same time killing Americans at unprecedented levels.”

“We moeten onthouden dat chemicaliën en geld de cruciale componenten zijn voor de kartels. Zonder chemicaliën, kan er geen drugs geproduceerd worden. Zonder geld, gaan ze failliet. Ze maken miljarden dollars winst en doden tezelfdertijd [burgers] op een nooit geziene schaal.”

Door Charlotte Cuthbertson
Volg Charlotte op Twitter: @charlottecuthbo

Kijk ook naar Youtube:

Wist je dat wij onafhankelijk zijn?
The Epoch Times is onafhankelijk van enige invloed van bedrijven, regeringen of politieke partijen. Ons enige doel is om onze lezers accurate informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN