Chinese regime intensiveert wereldwijde propaganda over coronavirus pandemie

De Chinese Communistische Partij heeft haar propaganda-inspanningen geïntensiveerd om het verhaal rond het nieuwe coronavirus te beheersen – door kritiek te verwerpen en een beeld te schetsen dat Peking de uitbraak effectief aanpakt.

De propaganda van het regime heeft verschillende fasen doorlopen: eerst de ernst van de uitbraak negeren, daarna positieve berichtgeving creëren en nu de Verenigde Staten de schuld geven.

Door de Epoch Times verkregen interne overheidsdocumenten hebben duidelijk gemaakt hoe het regime de datatracering heeft verprutst en discussies over de uitbraak heeft gecensureerd, wat het virus de kans gaf zich meer te verspreiden.

Hooggeplaatste communistische autoriteiten hebben een handvol gesprekspunten naar voren gebracht om de schuld af te schuiven, onder meer dat de oorsprong van het virus niet duidelijk is en mogelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten – een samenzwering die onlangs door de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, naar voren werd gebracht.

Het virus verscheen voor het eerst in december 2019 in de centraal gelegen Chinese stad Wuhan.

Zhao schreef op 12 maart op Twitter: “Wanneer begon patiënt nul in de VS? Hoeveel mensen zijn besmet? Wat zijn de namen van de ziekenhuizen? Het kan het Amerikaanse leger zijn dat de epidemie naar Wuhan heeft gebracht. Wees transparant! Maak uw gegevens openbaar! De VS zijn ons een verklaring verschuldigd!”

Een opinieartikel uit februari van de door de staat gerunde Global Times beweerde dat “tot dusver zelfs de wetenschappelijke wereld geen conclusie heeft over waar het virus vandaan komt.”

Peking heeft ook het verhaal gepromoot dat zijn inspanningen om het virus in bedwang te houden de internationale gemeenschap de tijd gaven zich voor te bereiden. Het officiële Twitter-account van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken berichtte: “China’s inspanningen om de epidemie te bestrijden, hebben tijd gegeven aan internationale voorbereidingen. Onze bijdrage is voor iedereen zichtbaar.”

Dat werd herhaald door een econoom van Harvard die in een interview van 9 maart in het radioprogramma Marketplace van het Amerikaanse NPR zei: “China heeft echt geweldig werk geleverd door de rest van ons tijd te geven.”

Verhalen die het vermogen ophemelen van China  om de ziekte in bedwang te houden, werden gepusht door de Chinese staatsmedia, terwijl Peking de Verenigde Staten beschuldigde van het zaaien van angst omtrent de uitbraak in China.

Auteur en China-expert Gordon Chang vertelde The Epoch Times: “Er is een herhaalde, meedogenloze campagne tegen de Verenigde Staten geweest, en het is kwaadaardig, onverantwoordelijk, onjuist (natuurlijk) en gevaarlijk geweest. Dit hele idee dat China de wereld helpt, is misplaatst en zelfs gevaarlijk.”

Chang zei dat Peking op dit verhaal is gespitst, omdat de epidemie een “existentiële” crisis is geworden voor het bewind van de Chinese Communistische Partij.

“Omdat het Chinese volk laaiend en boos is, eisen ze fundamentele politieke verandering, en daarom moet China van onderwerp veranderen om te laten zien … dat de Communistische Partij het voortouw neemt in de verdediging.”

Chang gelooft dat er de komende dagen meer van dergelijk propagandamateriaal zal worden gepubliceerd.

“Peking zal hen meedogenloos achtervolgen omdat het dit als essentieel beschouwt om te overleven”, zei hij, eraan toevoegend dat de “Verenigde Staten een bondgenoot hebben, namelijk het Chinese volk, en we mogen nooit vergeten dat onze vijand het regime is.”

Peking heeft de Verenigde Staten ook beschuldigd van paniek zaaien door restricties op te leggen aan reizigers uit China.

Dr. Anthony Fauci, hoofd van het “National Institute of Allergy and Infectious Diseases at the National Institutes of Health”, heeft gezegd dat het reisverbod een verschil heeft gemaakt bij de bestrijding van de verspreiding van het virus in de Verenigde Staten.

Het verhaal dat het de schuld van de Verenigde Staten zou zijn, wint aan kracht en lijkt één van de effectievere discussiepunten te zijn, niet alleen voor landen buiten China, maar voor mensen in China, aldus Sarah Cook, senior onderzoeksanalist voor China, Hong Kong, en Taiwan bij Freedom House, een in de VS gevestigde mensenrechtengroep.

“Het lijkt erop dat ze per ongeluk op deze laatste zijn gestuit, aangezien verschillende samenzweringstheorieën in deze richting op sociale media begonnen te circuleren en ambtenaren er vervolgens op meeliftten en het verhaal versterkten nadat ze hadden ontdekt dat het mensen echt overtuigde”, vertelde Cook aan The Epoch Times via e-mail.

Cook zei dat dit ‘anti-Amerikaanse verhaal’ bij velen in China weerklank heeft gevonden en tot op zekere hoogte “succesvol is geweest in de woede en frustratie op iets anders te richten, weg van de partij”. Ze zei dat het verhaal “subtiel opgestookt werd door officiële verklaringen, berichten in de staatsmedia en de handige afwezigheid van censuur van berichten die de schuld verleggen naar de Verenigde Staten.”

Li Wenliang, één van de acht klokkenluiders die als eerste informatie over het virus publiceerde en er later, in februari, aan stierf, werd door de Chinese autoriteiten berispt voor het plaatsen van informatie over het virus. Ambtenaren van Wuhan zeiden op 1 januari dat ze “juridische maatregelen” hebben genomen tegen acht mensen, waaronder Li, die “geruchten hadden verspreid” over de ziekte, die “nadelige gevolgen voor de samenleving veroorzaakten”, aldus een verklaring op Weibo, een Chinees Twitter-achtig platform.

In de Verenigde Staten hebben meer dan 3.200 mensen het virus opgelopen en zijn ten minste 62 mensen overleden, volgens gegevens die op het moment van schrijven zijn verzameld door het “Center for Systems Science and Engineering” van de John Hopkins University.

Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerden niet op verzoeken van The Epoch Times om commentaar te geven.

Door Bowen Xiao
Volg Bowen op Twitter: @BowenXiao_

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 13 maart gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Regime Ramps Up Global Propaganda on Coronavirus Pandemic

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN