Chinese sociale media toont chaos in het door virus getroffen Wuhan

Terwijl de Chinese autoriteiten zich haasten om de burgers kalm te houden te midden van het zich snel verspreidende coronavirus, weerspiegelen video’s en berichten op social media uit Wuhan – ground zero van de dodelijke longontsteking – een sfeer van groeiende paniek in de in quarantaine geplaatste stad.

Inwoners van Wuhan, waaronder een aantal gezondheidswerkers, gebruikten Chinese social media, zoals Weibo en WeChat, om hun ergernis en angsten voor de toekomst te laten blijken in een stad die gedeeltelijk is afgesloten. Sommigen doen alles om de Chinese internetfirewall te omzeilen en toegang te krijgen tot geblokkeerde sites zodat hun stemmen door de buitenwereld kunnen worden gehoord.

In één video zien we afgedekte lichamen liggen in een ziekenhuisgang tussen twee rijen zittende patiënten, terwijl volledig ingepakt medisch personeel heen en weer rent. De vrouw die de video maakte, zei dat sommige van de vermeende lichamen daar waarschijnlijk de hele ochtend al lagen. In een andere video die online wordt gedeeld, valt een patiënt op de grond terwijl hij in de rij wacht op behandeling, blijkbaar flauwgevallen.

Veel van deze video’s worden herhaaldelijk verwijderd en opnieuw geüpload in het digitale touwtrekken tussen internet gebruikers en de censuur.

Reizigers worden gecontroleerd door beveiligingspersoneel dat pakken tegen gevaarlijke stoffen draagt bij de ingang van het ondergrondse treinstation in Peking op 24 januari 2020. (Noel Celis / AFP via Getty Images)

De officiële cijfers die naar buiten komen omtrent het aantal besmettingen en overleden personen komen van de Chinese staat en volgens mensen in Wuhan en andere gebieden, zijn deze niet eerlijk over de schaal van de virus-uitbraak.

“De infecties zijn veel angstaanjagender dan wat je op de televisie ziet”, berichtte een vrouw, die zegt dat ze in een ziekenhuis werkt, in een WeChat-spraakbericht aan haar nichtje.

Ze snikte oncontroleerbaar en moest meerdere keren pauzeren om op adem te komen.

“Na een dag werken, staan we op het punt van een mentale inzinking”, zei ze, terwijl ze anderen vertelde om de juiste beschermende maatregelen te nemen en “de overheid nooit te vertrouwen.” Ze zei dat zij en ongeveer een dozijn artsen meer dan 100 patiënten zagen die dag, maar ze hadden “helemaal geen benodigdheden”.

“Het is zo moeilijk te verdragen als ze om hulp komen vragen, terwijl we echt niets konden doen”, zei ze.

In een opname van vijf minuten stelde een vrouw die volledig beschermende uitrusting aanhad zich voor als Jin Hui, een werknemer in een Wuhan-ziekenhuis. Ze smeekte haar kijkers binnen te blijven om te voorkomen dat het virus zich verspreidde, en meldde dat artsen met wie ze samenwerkte geloofden dat er al 90.000 infectie gevallen konden zijn. Ze beweerde ook dat de ziekte een ‘tweede mutatie’ had ondergaan.

In een andere video die op internet circuleerde, toonde een verpleegster in een achterkamer die in tranen schreeuwde en zei dat ze “het niet meer aan kon”, terwijl twee collega’s haar troostend op haar hoofd en schouders tikten.

“In de eerste generatie kan het virus nog steeds effectief worden bestreden. Maar wanneer het muteert naar de tweede fase, wordt het dodelijk gevaarlijk. ”

Medisch personeel heeft online soortgelijke frustraties gedeeld en maar liefst acht ziekenhuizen in Wuhan begonnen donderdag het publiek om hulp te vragen, omdat de medische voorraden steeds verder verminderden.

Ze accepteerden donaties van oogbescherming, N95-maskers, chirurgische maskers, medische petten, handschoenen, hazmat-pakken en chirurgische jassen, volgens ‘The Paper’, een door de overheid gefinancierde media.

Mensen die gezichtsmaskers dragen om de verspreiding van een dodelijk virus dat in de stad begon te stoppen, begeven zich buiten het ‘Wuhan Fifth Hospital’  te Wuhan in de Chinese centrale provincie Hubei op 24 januari 2020. (Hector Retamal / AFP via Getty Images)

Een medewerker van het ‘Wuhan Union Hospital’ met de achternaam Cheng vertelde ‘The Paper’ dat de hoeveelheid beschermingsmiddelen in het ziekenhuis nog maar drie of vijf dagen zou meegaan.

Zhi, een andere medewerker van het ‘Wuhan Union Hospital’, zei op dezelfde manier dat het ziekenhuis zijn voorraad heeft uitgeput en heeft nagelaten om de benodigdheden op tijd bij te bestellen voorafgaand aan het Chinese nieuwjaarsfeest, waardoor naar verwachting de grote aantallen bestellingen in het land de leveringen zullen vertragen.

Chinese functionarissen hebben militair medisch personeel gemobiliseerd om Wuhan-artsen te helpen en de autoriteiten van Wuhan hebben plannen uitgevaardigd om binnen zes dagen een ander ziekenhuis te bouwen, dat mogelijk nog eens 1.000 patiënten kan opnemen.

“Het aantal loopt met de dag op”, zei Zhi.

De dochter van een patiënt in Wuhan, die het alias Li Xue gebruikte, zei dat haar vader naar verschillende ziekenhuizen ging voor behandeling, maar werd afgewezen, omdat zijn zaak volgens ‘Lifeweek’ – een Chineestalig tijdschrift – niet ernstig genoeg was.

Li zei dat haar ouders op dinsdag rond 21:20 in de wachtrij stonden en om 22:00 uur stonden er 100 mensen achter hen in de rij. Ze zei dat ze vijf uur later thuis waren met medicijnen voor vijf dagen, en voegde eraan toe dat de arts haar vader vertelde terug te komen als hij ademhalingsmoeilijkheden had en dat er voor hem geen ziekenhuisbed vrij was.

“Ze behandelen patiënten als voetballen die van links naar rechts getrapt worden”, zei een inwoner van Wuhan die anoniem wenst te blijven.

Wuhan is één van de 16 Chinese steden die het openbaar vervoer hebben stilgelegd. Echter verlieten ongeveer 300.000 mensen de stad slechts uren voordat de stillegging ingezet werd, aldus een nu verwijderd bericht op het Weibo-account van Wuhan Railway.

De paniek drong ook door in andere facetten van het leven. In sommige delen van Wuhan wachtten patiënten uren in de rij in ziekenhuizen, stonden mensen in lange rijen om maskers te kopen, schappen in warenhuizen en apotheken zijn geleegd en raakten mensen in gevecht om hun deel verse groenten te kunnen verkrijgen.

DOOR EVA FU op 24 januari
Follow Eva on Twitter: @EvaSailEast

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 24 januari gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Social Media Depicts Chaos in Virus-Hit Wuhan

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN