Chinese stad wil kunstmaan lanceren als straatverlichting

Eén van China’s super-metropolen heeft een vrij uniek plan opgevat om te besparen op de elektriciteitskosten voor straatverlichting. Ze willen kunstmanen de ruimte in lanceren.

De Chinese staatsmedia deed onlangs verslag van het onderzoeksbureau Tian Fu New Area Science Society in Chengdu, in de provincie Sichuan. Dit bedrijf heeft een soort satelliet ontworpen met een reflecterende coating, die in staat is om het zonlicht naar de aarde te weerspiegelen, net zoals de maan dat doet, aldus een bericht van China Daily, de Engelstalige krant van de Chinese staat.

Het bericht citeert Wu Chunfeng, hoofd van het onderzoeksbureau; “de satelliet heeft een acht keer zo sterke reflectie als de maan en kan een gebied van 10 tot 80 vierkante kilometer bedienen.”

De stad heeft plannen in 2020 een kunstmaan in de ruimte te hebben, wat volgens China Daily zo’n 1,2 miljard yuan (151 miljoen euro) elektriciteitskosten per jaar zal gaan schelen. Als de eerste kunstmaan een succes is, zijn er plannen er nog drie te lanceren voor 2022.

Het project wordt ondersteund door de staat, het bericht van China Daily noemt als partner China Aerospace Science and Industry Corp, een staatsbedrijf en de voorkeurspartner van het Chinese Ruimtevaartprogramma.

Uit een bericht van het onderzoeksbureau Tian Fu op 10 oktober kunnen we opmaken dat het bedrijf ontstaan is uit de behoefte om “militaire en particuliere innovatie” bij elkaar te brengen. Het onderzoekscentrum werd opgericht door een micro-electronica bedrijf, waar Wu de secretaris van de Chinese Communistische Partij is.

Maar deze uitvinding zou meer kwaad dan goeds kunnen brengen. John Barentine is voorzitter van de  International Dark-Sky Association, een Amerikaanse NGO die zich bezig houdt met lichtvervuiling. Hij berekende dat de lichtopbrengst van een kunstmaan met een sterkte van acht keer de maan, gelijk zou zijn aan de lichtintensiteit van een zeer dichtbevolkt stadsgebied.

“De Chengdu kunstmaan zou een aanzienlijke verhoging van de lichtintensiteit ’s nachts betekenen voor Chengdu, waar al sprake is van enorm veel lichtvervuiling. Dit zou problemen opleveren voor de inwoners van de stad, die niet in staat zijn om ongewenste verlichting buiten te houden. Maar ook voor de flora en fauna die niet naar binnen kunnen om de gordijnen dicht te doen”, vertelde John Barentine op 18 oktober aan forbes.

Kunstlicht kan problemen veroorzaken voor de natuurlijke ritmes van veel dieren, zoals zeeschildpadden die op het strand uit hun ei kruipen en naar de zee trekken door de helderheid van de maan; trekvogels die afhankelijk zijn van maanlicht en sterren om te navigeren; en insecten die naar het licht worden getrokken (kunstlicht kan ze verwarmen en verbranden), aldus de International Dark-Sky Association.

“De ‘kunstmatige maan’ zou de lichtintensiteit op de grond ongeveer met een factor 47 doen toenemen”, voegde Barentine eraan toe.

Een artikel gepubliceerd in Chinese staatsmedia Xinhua probeerde de zorgen over het effect op het ecosysteem te ondervangen. Het vermeldde dat de tijdsduur en intensiteit van het licht van de satelliet instelbaar zijn. Ze beweerden dat de lichtintensiteit minimaal zou zijn, “gelijk aan de lucht tijdens een zomerse avondschemering.”

Maar die hoeveelheid verlichting zal waarschijnlijk nog steeds het natuurlijke circadiane ritme (biologische dag en nacht ritme) beïnvloeden.

In de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkelden Russische wetenschappers een vergelijkbaar toestel dat ze Znamya noemden. De Russen wilden een doek de ruimte in sturen die zich zou ontvouwen tot een schijf met een diameter van 20 meter bedekt met een dun laagje aluminium op plastic folie.

Door Annie Wu

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN