Coalitie van 62 naties steunt Australisch initiatief voor een onafhankelijk onderzoek naar de CCP virus pandemie

Een coalitie van 62 landen heeft het Australische initiatief voor een onafhankelijk onderzoek naar de uitbraak van het CCP virus gesteund, dat op de bijeenkomst van de World Health Assembly (WHA) in Genève op 19 mei zou worden, volgens een verslag van The Australian

In de publicatie wordt gesteld dat er een “bijgewerkte versie van de motie” ontvangen was met “hardere  taal dan een eerdere Europese versie”, met steun van landen zoals India, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Rusland, Mexico en Brazilië, en alle 27 lidstaten van de EU (pdf).

De motie roept naar verluidt de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Ghebreyesus, op om “zo spoedig mogelijk een stapsgewijs proces van onpartijdige, onafhankelijke en uitgebreide evaluatie” van de internationale reactie op de pandemie in gang te zetten, alsmede van de acties van de WHO naast een tijdlijn.

In de resolutie wordt China of de stad Wuhan, waar de uitbraak vorig jaar begon, niet specifiek genoemd, maar wordt wel gezegd dat de WHO samen moet werken met de Wereldorganisatie voor Diergezondheid aan “wetenschappelijke en gezamenlijke veldmissies” en “de zoönosebron van het virus en de introductieroute naar de menselijke bevolking, met inbegrip van de mogelijke rol van tussenliggende gastheren, moet identificeren”, aldus ABC.

De internationale steun die de motie heeft vergaard zal Peking ongetwijfeld woedend maken. Vorige maand noemde het het onafhankelijke onderzoek “politiek gemotiveerd”, en een poging om “China de schuld te geven van hun eigen (de verschillende landen die om het onderzoek vragen) problemen en de aandacht af te leiden”.

In een persconferentie met de Australische Financial Review politieke correspondent Andrew Tillet, zei de Chinese ambassadeur Cheng Jingye dat China tegen het idee van een dergelijk onderzoek is, onder vermelding van: “Het voorstel is duidelijk samen te werken met die krachten in Washington om een politieke campagne tegen China te lanceren”, alvorens te verwijzen naar “opruiende commentaren in de media”, en van sommige politici.

“Het feit dat de epidemie voor het eerst uitbrak in China, en daar de eerste gevallen werden gemeld, betekent niet dat de bron van het virus zich in China bevindt”, vervolgde Jingye, en voegde eraan toe dat, “de toevlucht nemen tot verdenking, beschuldiging of verdeeldheid op zo’n kritiek moment alleen maar de wereldwijde inspanningen om deze pandemie te bestrijden kon ondermijnen”, waarvan hij zei dat China denkt dat het “onverantwoordelijk” is.

Hoewel de Verenigde Staten de motie nog niet officieel heeft gesteund, heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo er bij alle landen op aangedrongen zich aan te sluiten bij het verzoek van premier Scott Morrison om een onderzoek in te stellen naar de oorsprong van het virus.

In een persconferentie op 8 mei gaf Morrison ook tegengas op eerdere opmerkingen uit China, waarin hij stelde dat het onderzoek “niet gericht was op iemand”, en dat Australië “alleen maar wil weten wat er gebeurd is zodat het niet weer gebeurt”.

“Het is een vrij eerlijke vraag met een eerlijke bedoeling en een eerlijk motief en ik zie meer en meer steun voor die positie”, zei hij. “En we steunen een Europese motie die naar de Wereldgezondheidsvergadering gaat en er is een onafhankelijke toezichtcommissie van het noodprogramma binnen de Wereldgezondheidsorganisatie. Bovendien is er een proces van herziening van de gezondheidsvoorschriften aan de gang dat volgens mij tegemoet kan komen aan de aanbevelingen van de Europeanen als een goede eerste stap om deze weg in te slaan. Maar je kunt het spoor niet koud laten worden en ik denk dat Australië en de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en landen over de hele wereld willen weten wat er is gebeurd, omdat we het niet meer willen zien gebeuren”.

Ondanks de beweringen van de premier dat het onderzoek gewoon een kwestie is van het vinden van de oorsprong van het virus, schortte China deze week de invoer van rundvlees van vier van de grootste vleesverwerkers van Australië op en dreigde het heffingen van 80 procent op te leggen aan de gerstproducenten, maar beweerde dat het geen verband hield met het huidige geschil over COVID-19.

Door Katabella Roberts

Het origineel is gepubliceerd op 18 mei 2020 op The Epoch Times: Coalition Of 62 Nations Backs Australia’s Push For Independent Inquiry Into CCP Virus Outbreak

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN