Coronavirus kan 3 uur in de lucht overleven en op oppervlakken tot 3 dagen, aldus onderzoek

Het nieuwe coronavirus kan maximaal 3 uur in de lucht blijven en maximaal drie dagen op bepaalde oppervlakken leven, suggereert nieuw onderzoek.

Onderzoekers van de National Institutes of Health, de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), UCLA en Princeton University benadrukten woensdag in hun onderzoek (pdf) dat de bevindingen niet uitwijzen of iemand is geïnfecteerd door het virus in te ademen uit de lucht of door besmette oppervlakken aan te raken.

“We zeggen op geen enkele manier dat het virus via aerosolen wordt overgedragen”, zegt onderzoeksleider Neeltje van Doremalen van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Van Doremalen voegde er echter aan toe dat overdracht op deze manier theoretisch mogelijk is, omdat uit onderzoek blijkt dat het virus onder die omstandigheden langdurig levensvatbaar blijft.

Het team gebruikte een vernevelaar om sporen van het nieuwe coronavirus in de lucht te brengen, om na te bootsen wat er zou gebeuren als een geïnfecteerde persoon zou hoesten of het virus op een andere manier in de lucht zou verspreiden.

De bevindingen suggereerden dat er na drie uur nog steeds een levensvatbaar virus in de lucht kon worden gevonden. Ondertussen overleefde het virus tot vier uur op koperen oppervlakken en tot 24 uur op karton. Het virus werd twee tot drie dagen later nog levensvatbaar gedetecteerd op plastic en roestvrijstalen oppervlakken.

Onderzoekers zeiden echter dat de resultaten vergelijkbaar waren met die ze hadden verkregen uit gedane tests op het virus dat de SARS-uitbraak in 2003 veroorzaakte. Dit suggereert dat de verschillen in levensduur tussen de virussen niet verklaren waarom het nieuwe coronavirus zich op grotere schaal heeft verspreid.

De onderzoekers suggereren dat de grotere omvang van de uitbraak van het coronavirus kan worden toegeschreven aan het bewijs dat suggereert dat met coronavirus geïnfecteerde patiënten “het virus verspreiden en overdragen als ze presymptomatisch of asymptomatisch zijn”.

Andere factoren “die waarschijnlijk een rol spelen, zijn de benodigde besmettelijk dosis voor een besmetting plaatsvindt, de stabiliteit van het virus in slijm en omgevingsfactoren zoals temperatuur en relatieve vochtigheid”, aldus het onderzoek.

De bevindingen zijn nog niet beoordeeld door collega wetenschappers en zijn geplaatst op een site waar onderzoekers hun werk snel kunnen delen voordat het wordt gepubliceerd. Indien geverifieerd, zouden de bevindingen van de studie echter overeenstemmen met toenemend bewijs van “maatschappij-verspreiding” van het virus.

Julie Fischer, hoogleraar microbiologie aan de Georgetown University, beschreef het onderzoek als een “solide stuk werk” dat de vragen van het publiek beantwoordt en het belang benadrukt van het hygiëneadvies dat de volksgezondheidsfunctionarissen hebben geaccentueerd.

“Wat we moeten doen is onze handen wassen, in het besef dat geïnfecteerde mensen oppervlakken kunnen besmetten”, aldus Fischer.

Van Doremalen stelde voor om oppervlakken te reinigen met oplossingen die verdund bleekmiddel bevatten, dat het virus hoogstwaarschijnlijk zal doden.

Het coronavirus werd woensdag door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een wereldwijde pandemie, aangezien de VN-gezondheidsdienst alle landen opriep tot agressieve actie om het te bestrijden. Het virus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, heeft zich snel verspreid over heel Europa, het Midden-Oosten en delen van de Verenigde Staten.

Terwijl China, waar de epidemie begon, verreweg de meeste gevallen van het virus heeft, met meer dan 80.000, heeft Italië het op één na hoogste aantal gevallen met ongeveer 12.400, gevolgd door Iran met ongeveer 10.000 infecties en Zuid-Korea met meer dan 7.800 gevallen, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

“We hebben elke dag opgeroepen dat landen dringend en agressief moeten optreden. We hebben de alarmbel luid en duidelijk geluid”, zei de chef van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, woensdag 11 maart.

“Alle landen kunnen de koers van deze pandemie nog veranderen. Als landen in hun reactie mensen ontdekken, testen, behandelen, isoleren, opsporen en mobiliseren”, zei hij. “We zijn diep bezorgd over de alarmerende mate van verspreiding en hevigheid, en over de alarmerende mate van passiviteit.”

President Donald Trump kondigde later aan dat de Verenigde Staten reizigers uit Europa een reisverbod van 30 dagen zullen opleggen vanwege zorgen over het coronavirus.

Het verbod wordt op vrijdag 13 maart om middernacht van kracht en sluit niet-Schengenlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Ierland uit, evenals terugkerende Amerikanen die een “passende screening” op het virus hebben ondergaan.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Door Isabel van Brugen

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN