Coronavirus verspreidt zich in Chinese gevangenissen – bewakers moeten zwijgen

In verschillende gevangenissen in China wordt er melding gemaakt van infecties met het coronavirus (COVID-19)  onder gevangenen en gevangenispersoneel, wat wijst op de ernst van de uitbraak.

Ondertussen hebben autoriteiten in een stad in de provincie Shandong strikte maatregelen geïmplementeerd die hun gevangenispersoneel dwingen te zwijgen over de uitbraak in lokale gevangenissen, volgens interne regeringsdocumenten verkregen door The Epoch Times.

Intern document

Het document werd op 16 februari opgesteld door de politie van het district Shizhong, onderdeel van de openbare veiligheidsdienst van Jining City, over de quarantaine van gevangenisbewakers.

Jining ligt in de provincie Shandong in het oosten van China. Twee gevangenissen in de stad meldden volgens het document een uitbraak van het coronavirus onder gevangenen en gevangenispersoneel. De bewakers die niet besmet zijn, zijn in quarantaine geplaatst in het Phoenix Xiyuan Hotel in het district Shizhong.

De politie van Shizhong stuurde 50 politieagenten om het quarantainecentrum af te sluiten, bewakingscamera’s buiten en binnen het hotel te installeren – ook in alle hotelkamers – en ervoor te zorgen dat niemand in quarantaine het hotel verlaat.

Gevangenisbewakers die in quarantaine zijn, moeten gewone kleding dragen, om te voorkomen dat “het lekken van foto’s of video’s [van bewakers] die het imago van de volkspolitie kunnen schaden”, aldus het document. In China kleden gevangenisbewakers zich in hetzelfde uniform als de politie.

Bovendien moeten alle in quarantaine geplaatste medewerkers een intentieverklaring ondertekenen waarin ze beloven te zwijgen over de uitbraak en aan anderen alleen te vertellen wat de lokale overheid al publiekelijk heeft verkondigd.

Verder vraagt ​​de brief dat de in quarantaine geplaatste medewerkers elkaar in de gaten houden. En dat ze hun collega’s die informatie  verspreiden die zou afwijken van wat de regering zegt, rapporteren aan de autoriteiten.

Het is onduidelijk hoeveel er zijn geïnfecteerd of in quarantaine zijn geplaatst. Maar volgens de website van het hotel heeft het Phoenix Xiyuan Hotel 214 kamers en 800 zitplaatsen in de cafetaria.

Rencheng Gevangenis

Op 18 februari nam een ​​insider contact op met de Chineestalige Epoch Times en zei dat er een uitbraak was in de Rencheng-gevangenis in Jining.

“De gevangenis heeft geen goed management. De situatie binnen is erg slecht. Minstens honderden gevangenen en gevangenisbewakers zijn besmet. … De provinciale ambtenaren zijn er al [om de situatie te inspecteren]”, zei hij.

Dagen later op 21 februari gaf Xi Yan, directeur van de provinciale gezondheidscommissie van Shandong, tijdens een persconferentie toe: “Op 20 februari was [medisch personeel] klaar met het uitvoeren van tests bij 2077 mensen in de Rencheng-gevangenis, en de diagnose bij 207 gevallen was coronavirus. Zeven van hen zijn gevangenisbewakers en 200 zijn gevangenen.”

Xi zei dat de eerste infectie een bewaker was, bij wie op 13 februari de diagnose van het virus werd vastgesteld.

Op dezelfde dag maakte de centrale regering bekend dat Xie Weijun, directeur van het gevangenis managementsbureau van Shandong; Li Baoshan, directeur van de Rencheng-gevangenis; en zes andere functionarissen van het provinciale gevangenis management werden  ontslagen.

De hoofdingang van Rencheng-Gevangenis in Jining-stad van Shandong-Provincie, China. (Screenshot / Rencheng Prison Website)

Andere gevangenissen in Jining

Op 16 februari werd een officieel document uit de wijk Yutai, Jining City (Shandong provincie), op Twitter gelekt. Het document was uitgegeven door een “Coördinatieteam”  binnen het bestuur van Yutai dat is opgericht om de uitbraak te bestrijden.

Het team verzocht alle gevangenen in de Huxi-gevangenis vanwege het coronavirus over te brengen naar ”een geheime bestemming”.

Het document vermeldde niet hoeveel gevangenen of bewakers waren besmet, maar zei dat het 12 bussen regelde om de gevangenen te vervoeren. Elke bus heeft 45 zitplaatsen.

Ondertussen waren er signalen dat de Luxi-gevangenis, gelegen in Zoucheng, een stad binnen de jurisdictie van Jining, ook het risico liep op een besmettingshaard.

Een beheerder van een woonwijk in het Taibaihu-district van Jining plaatste een bericht op 19 februari: “Alle inwoners die in de Luxi-gevangenis, de Rencheng-gevangenis of de Liyan-elektriciteitscentrale werken, neem zo snel mogelijk contact op met het kantoor voor residentieel beheer . Als bewoners contact hebben gehad met personeel van de Rencheng-gevangenis, dient u zichzelf in quarantaine te plaatsen en u te melden bij het kantoor voor residentieel beheer. Als je koorts of andere symptomen hebt, moet je een masker dragen, afstand houden van anderen en zo snel mogelijk naar de nabijgelegen koortskliniek gaan.”

Deze algemene weergave toont bedden in een ‘tijdeijke kamer’ in het nr. 1 detentiecentrum in Peking, China op 25 oktober 2012. (Ed Jones / AFP via Getty Images)

Gevangenissen elders

Op 21 februari verkondigde de provinciale regering van Zhejiang dat bij 34 gevangenen het Coronavirus was vastgesteld in de Shilifeng-gevangenis in de stad Quzhou.

Ondertussen was Jingmen, een stad gelegen in het epicentrum van de uitbraak in de provincie Hubei, van mening dat er op 15 februari 40 infecties waren in de Shayang-Gevangenis, waaronder gevangenisbewakers en gevangenen, aldus een intern regeringsdocument dat aan de Chineestalige Epoch Times was verstrekt. Shayang is de algemene naam voor tien gevangenissen in verschillende wijken verspreid over Jingmen.

He Ping, directeur van het gevangenisbeheer bij het nationale ministerie van Justitie, zei op een persconferentie op 21 februari dat de Wuhan vrouwengevangenis op 20 februari 230 infecties had. De ziekte brak het eerst uit in Wuhan, de hoofdstad van Hubei.

Hij bevestigde ook de uitbraak in de Shayang-gevangenis en zei: “Er werden 41 gevallen vastgesteld in de gevangenis van Hanjin”, één van de faciliteiten in Shayang.

Nadat deze gevangenissen hun uitbraken hadden gemeld, kondigden de provincies Sichuan en Heilongjiang op 22 februari aan dat ze “oorlogsmaatregelen” zouden lanceren voor hun gevangenissen.

Diezelfde dag bezocht een aantal hoge functionarissen van de Chinese Communistische Partij persoonlijk de beruchte Yancheng-gevangenis, waaronder Guo Shengkun, partijsecretaris van de Nationale Politieke en Juridische Commissie, een bureau dat toezicht houdt op het veiligheidsapparaat van het land, waaronder wetshandhaving, rechtbanken en gevangenissen; De Chinese minister van Justitie Fu Zhenghua; en vice-minister van openbare veiligheid Meng Qingfeng.

Yancheng Prison is gelegen in de provincie Hebei, op ongeveer 32 kilometer afstand van Peking. De gevangenis rapporteert rechtstreeks aan het ministerie van Justitie. Er zijn daar verschillende hooggeplaatste corrupte ambtenaren opgesloten, waaronder Gu Kailai, de vrouw van de in ongenade gevallen hoge functionaris Bo Xilai. Gu werd in 2011 veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood.

Guo sprak met functionarissen van de Yancheng-gevangenis en verzocht dat alle gevangenissen in China strikt worden gemanaged “zoals in oorlogstijd”, aldus berichten in door de staat gerunde media.

Klik hier om de intentieverklaring te downloaden

Door Nicole Hao

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 24 februari gepubliceerd op The Epoch Times: Coronavirus Spreads in Chinese Prisons; Guards Required to Stay Silent

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN