De aanval van Peking op de vrijheden van Hongkong vormt een wereldwijde bedreiging: Activisten

De meest recente actie van Peking om Hongkong via een nationale veiligheidswet te verstikken zou de wereld moeten aanzetten zich te verenigen bij het confronteren van de autoritaire macht, zeiden activisten van Hongkong tegen ambtenaren van de V.S. tijdens een hoorzitting van het Congres op 1 juli. Zij waarschuwden dat als het Chinese regime niet wordt tegengehouden, het meer agressieve acties zal ondernemen verder van het eigen land.

“We hebben eigenlijk te maken met een wereldwijde strijd”, zei Nathan Law, een prominente activist uit Hongkong die momenteel aan de universiteit van Yale studeert, tijdens een hoorzitting van de commissie buitenlandse zaken van het Congres op 1 juli. Dit was slechts enkele uren nadat de politie van Hongkong begon met het arresteren van demonstranten in het kader van de nieuwe wet.

“We moeten de handen ineen slaan en deze autoritaire expansionisten tegenhouden”, zei hij, en voegde eraan toe dat de strijd voor de democratie in Hongkong de wereld helpt zijn democratie en waarden te behouden.

De Chinese invloed is al doorgedrongen tot de Amerikaanse samenleving middels geheime agenten, pressie en openlijke bedreigingen, zeiden de activisten.

Het populaire conferentieplatform Zoom, dat Chinese servers gebruikt en honderden R&D-medewerkers in China in dienst heeft, heeft onlangs drie activisten in de Verenigde Staten en Hongkong geschorst in verband met de gebeurtenissen ter herdenking van het bloedbad op het Tiananmen-plein in 1989, 31 jaar geleden. Lee Cheuk-yan, een vakbondsleider en sociaal activist uit Hongkong die tijdens de hoorzitting getuigde, was één van hen.

Zoom heeft de accounts snel weer hersteld na heftige reacties. Het bedrijf gaf toe dat het dit deed in opdracht van de Chinese autoriteiten omdat het moet voldoen aan ‘verzoeken van de lokale autoriteiten’.

De ingrijpende nationale veiligheidswet, die slechts een uur voor de 23e verjaardag van de overdracht van Hongkong aan het Chinese bewind is ingevoerd, zal het Chinese regime in staat stellen meer invloed uit te oefenen op de mensen in Hongkong en de rest van de wereld, aldus de activisten.

Deskundigen maken zich zorgen dat de ruime voorwaarden van de wet voldoende ruimte laten voor de Chinese autoriteiten om achter critici aan te gaan. Het “uitlokken van haat” tegen de Chinese of Hongkongse autoriteiten zou volgens artikel 38 reden zijn voor vervolging, ongeacht of de personen in Hongkong of in het buitenland verblijven of in het bezit zijn van een buitenlands paspoort. De maximumstraf voor overtreders is levenslange gevangenisstraf.

De FBI heeft Republikein Chris Smith (uit New Jersey), een felle recensent van de mensenrechten van het regime, meegedeeld dat hij één van de ambtenaren zou zijn die het doelwit zijn van de nieuwe wet, zei de wetgever tijdens de hoorzitting.

Ondertussen is Demosisto, een pro-democratische groep die Law mede heeft opgericht, één van enkele organisaties die op dinsdag zijn ontbonden nadat meerdere sleutelactivisten hun lidmaatschap hadden ingetrokken uit angst voor repercussies onder de nieuwe wet.

In een eerdere persverklaring over de nationale veiligheidswet noemde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, China “één van de meest onvrije landen ter wereld”.

“Het vrije Hong Kong was één van ’s werelds meest stabiele, welvarende en dynamische steden. Nu zal het gewoon een zoveelste communistische stad zijn, waar het volk onderworpen zal zijn aan de grillen van de partijelite. Het is triest”, zei hij op een persconferentie.

De bepaling van de wet dat het van toepassing is op niet-ingezetenen van Hongkong is “schandalig en een belediging voor alle naties”, zei hij,  toevoegend dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal blijven werken aan het beëindigen van de handelsvoorrechten van de stad in erkenning van het verlies van autonomie aan het vasteland van China.

De Verenigde Staten hebben visumbeperkingen gepland om Chinese functionarissen van de Communistische Partij die betrokken zijn bij de uitholling van de mensenrechten en vrijheden van Hongkong, te straffen. Op dinsdag hebben 27 landen, waaronder Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Japan en Australië, een gezamenlijke verklaring afgelegd voor de VN-Mensenrechtenraad in Genève, waarin zij de stap van China afkeuren.

Brian Leung, een promovendus aan de Universiteit van Washington die naar de Verenigde Staten is gevlucht na zijn deelname aan de protesten van vorig jaar, drong er bij de wereldgemeenschap op aan niet te trappen in de strategie van het regime van politieke controle.

“De scheiding tussen bedrijfsleven en politiek is in de ogen van China slechts een politieke opportuniteit”, aldus Leung, waardoor het voor de Verenigde Staten des te belangrijker is om zich te verenigen met andere landen om de dreiging van China tegen te gaan.

Pompeo uitte met zijn opmerkingen van dinsdag een soortgelijk gevoel en zei dat de Verenigde Staten een wereldwijde coalitie zal blijven opbouwen die de uitdaging begrijpt die de Chinese Communistische Partij aan vrijheidslievende volken over de hele wereld stelt.

“Dit is geen kwestie van de VS en China, maar van vrijheid en autoritarisme”, zei hij. “En zolang we dat in gedachten houden, heb ik er vertrouwen in dat de vrijheidslievende volkeren van de wereld zullen zegevieren.”

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

Volg ons ook op YouTube

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 1 juli 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Beijing’s Assault on Hong Kong’s Freedoms Poses Global Threat: Activists

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN