De ban op WeChat bevrijdt

volgens gebruikers geeft de ban Chinese Amerikanen de kans los te komen van de propaganda van Peking

Het dreigende verbod van president Donald Trump op de Chinese sociale media app WeChat, wordt door sommige gebruikers in de Verenigde Staten verwelkomd. Zij zeggen dat de risico’s die de app met zich meebrengt, veel groter zijn dan het gemak ervan.

Onlangs verbood Trump om nationale veiligheidsredenen WeChat-gerelateerde transacties, met het oog op de inwerkingstelling van de app in september. De berichten-app, die eigendom is van de Chinese internetgigant Tencent Holdings, is het belangrijkste kanaal voor persoonlijke en zakelijke communicatie met mensen in China, omdat populaire westerse apps, zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram, geblokkeerd worden door het communistische regime.

Het platform wordt gebruikt door Chinese studenten, buitenlanders en Chinese Amerikanen en heeft volgens analysebureau Apptopia ongeveer 19 miljoen actieve gebruikers per dag in de Verenigde Staten.

Het verbod is bekritiseerd door sommige gebruikers, omdat ze niet langer contact kunnen opnemen met familie en vrienden in China. Anderen hebben de zet toegejuicht en zeggen dat de app de bewakings- en censuursystemen van het Chinese regime naar de Verenigde Staten exporteert.

Een van de voorstanders van het verbod is Zhou Jianming, een Chinese student die in New Jersey computerwetenschappen studeert. Hij zei dat WeChat een “enorm verborgen gevaar” is voor gebruikers in het land, en beschreef de actie van Trump als “een daad volledig in dienst van de verdediging van de Amerikanen”.

Hij zegt dat gebruikersgegevens op de app niet veilig zijn, omdat Tencent een Chinees bedrijf is, dat uiteindelijk aan de Chinese Communistische Partij (CCP) onderworpen is.

Zhou zei dat “WeChat gebruikers te allen tijde onder toezicht van de CCP staan”.

Zhou bevindt zich in een groeiende groep van overzeese gebruikers die op de app gecensureerd zijn door de CCP voor het plaatsen van politiek gevoelige inhoud. Hij zei dat vorig jaar zijn WeChat account meerdere keren werd geschorst of geblokkeerd nadat hij berichten plaatste die de pro-democratieprotesten in Hongkong ondersteunden.

Zijn TikTok-account werd gesloten nadat hij in juni een video plaatste waarin hij de spot dreef met het Chinese volkslied. De razend populaire app voor korte video’s was ook onderwerp van een vergelijkbaar bevel, om de transacties met het Chinese moederbedrijf van TikTok, namelijk ByteDance te verhinderden.

De pro-democratische beweging in Hongkong maakte Peking woedend, omdat de demonstranten zich voortdurend hebben verzet tegen de inmenging van het Chinese regime in lokale kwesties.

WeChat is actief bezig met het censureren van haar gebruikers in het vasteland van China. Ook internationale gebruikers ondervinden de strengere censuur. Volgens uitgevoerde testen door The Epoch Times in 2019, blokkeert WeChat de inhoud van Chinees-talige  mediakanalen die kritisch rapporteerden over de CCP, waaronder de Chinese editie van The Epoch Times, NTD, Voice of America, en Radio Free Asia, voor geregistreerde gebruikers in de VS.

Uit een studie van 2016 door digitale waakhond ‘Citizen Lab’ is gebleken dat accounts die gekoppeld zijn aan telefoonnummers op het vasteland in China constant gecensureerd worden, zelfs als de gebruikers zich in andere delen van de wereld bevinden. Eerder dit jaar vond het ‘Citizen Lab’ dat WeChat zijn overzeese gebruikers ook controleert om de censuuralgoritmen van de app te helpen verfijnen voor Chinese gebruikers op het vasteland.

Het account van een genaturaliseerde burger en Amerikaans zakenman Daniel Lou uit New York werd eerder dit jaar geblokkeerd door WeChat, nadat hij in een privé chatsessie een artikel deelde over twee Chinese wetenschappers die in juli 2019 tijdens een politieonderzoek uit een Canadees nationaal virologielaboratorium werden geëscorteerd.

Het artikel werd gekoppeld aan een samenzweringstheorie over de oorsprong van de uitbraak van het CCP virus.

Lou zei dat het hem jaren kostte om zijn netwerk op de app te op te bouwen en toegang te krijgen tot vele WeChat-groepen, om die dan vervolgens in een oogwenk te zien verdwijnen. Toch voelde hij zich “zeer gelukkig” nadat hij was geblokkeerd.

Hij zei, “Ik stond niet langer onder hun controle. Ik was vrijgelaten”.

Lou heeft de app sindsdien nauwelijks gebruikt. Hij zei dat veel gebruikers van de app zichzelf censureren uit angst om op dezelfde manier te worden geblokkeerd voor het plaatsen van inhoud die door de CCP als gevoelig wordt beschouwd.

Hij zei dat de CCP door middel van WeChat “de rechten op privacy schendt van de burgers in de VS en de Amerikanen controleert”.

De assistent-procureur-generaal voor nationale veiligheid van de VS, John C. Demers, zei, dat WeChat door het regime wordt gebruikt om Chinese mensen die in het land studeren of werken te controleren.

“Het is een methode die de Chinese Communistische Partij gebruikt om met Chinese individuen hier in de V.S. te communiceren”, zei Demers op 12 augustus tijdens een bespreking in het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington.

Hij voegde toe dat de app wordt gebruikt om desinformatie en propaganda over de Verenigde Staten aan Chinese studenten te verspreiden, zodat zij niet, “vervuild worden door ideeën zoals liberale democratie of godsdienstvrijheid”.

Chinezen die in het buitenland wonen worden zwaar beïnvloed door het regime via de app, zegt Chen Chuangchuang, een Chinese rechtenactivist uit de VS.

Hij zei, ze leven in een vrije maatschappij, maar ze vertrouwen op bronnen die gecontroleerd worden door de CCP op WeChat om hun informatie te krijgen”.

Chen wees op gevallen waarbij de app gebruikt is om verkiezingen in democratische landen, zoals Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, te beïnvloeden. Een studie uit 2019 door Australische onderzoekers vond dat de propaganda die de gevestigde Eerste minister Scott Morrison’s van de Liberale Partij belasterden, verspreidt waren door accounts op de app die gelinkt waren aan de CCP.

De activist zei dat hij veel overzeese vrienden heeft in democratische bewegingen die geblokkeerd zijn door WeChat wegens het verspreiden van informatie die kritisch is over het regime.

Chen juichte de zet toe, en zei dat het meer mensen in China ertoe kan aanzetten om de Internet firewall van het land te omzeilen bij communicatie met overzeese verwanten en vrienden.

“Dat zou een goede zaak zijn”, zei hij.

Tencent reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van The Epoch Times voor commentaar.

Linda Lin en Yi Ru droegen bij aan dit rapport.
Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET  

Origineel op 13 augustus 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: 
WeChat Ban Allows Chinese Americans to Break Free of Beijing’s Propaganda, Users Say

Kijk ook naar: 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN