De Drieklovendam in China is omringd door geologische breuklijnen.

De Drieklovendam in China is de grootste hydro-elektrische stuwdam ter wereld en tegelijkertijd het beruchtste stuwdamproject uit de geschiedenis van de mensheid. De locatie die aan het begin van het project werd gekozen, kan de aanleiding zijn geweest voor een reeks rampzalige gevolgen.

De voormalige Chinese leider Jiang Zemin forceerde de start van het project in 1994 ondanks de sterke bezwaren van Chinese hydrologen, omdat hij wilde opscheppen over politieke prestaties om zijn macht te versterken.

De Chinese staatsmedia beweerden dat Chinese geologen na 24 jaar van geologische onderzoeken in 1979 hadden voorgesteld om een klein eilandje, Sandouping genaamd, te kiezen als de damlocatie voor het Drie Kloven project.

De Drie Kloven verwijzen naar de Quatang kloof, de Wu kloof en de Xiling kloof, op de grens van de provincies Sichuan en Hubei. Het eiland Sandouping ligt in het midden van de Xiling Kloof.

Deze geologen zeiden dat de rivierbodem bij Sandouping relatief breed is en dat de ondergrond hard zou zijn, van intact graniet, waardoor het volgens Chinese media een ideale locatie is voor een damlocatie.

Sommige Chinese hydrologen en geologen waarschuwden echter herhaaldelijk dat er in de omgeving van de dam seismische breuken zijn.

Wang Weiluo, een Chinese waterbouwkundig ingenieur die in Duitsland woont, vertelde de Chinese Epoch Times in een recent interview dat de grond van de damlocatie is samengesteld uit stollingsgesteente, een soort  gesteente, gevormd door de afkoeling en stolling van magma of lava, wat relatief solide is. Echter, vanuit een breder gezichtspunt is de geologische opbouw van de omgeving van Sandouping vrij riskant om als een stuwdam locatie te dienen.

“De dam is gelegen op een stukken graniet van de Huangling anticline (een geologische term), die omringd is door een aantal grote breuken. De breuken aan de westkant lopen zelfs direct door de stuwmeren. Al deze breuken hebben in de Chinese geschiedenis tot aardbevingen geleid”, zei Wang.

Er zijn vier relatief grote breuklijnen in de provincie Hubei en drie daarvan bevinden zich in de buurt van de dam. “Hoewel deze breuken kort en klein zijn, variërend van tientallen kilometers tot ongeveer 160 km, lopen ze zo dicht langs de Drieklovendam dat ze een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van de dam”, aldus Wang.

Professor Weng Lida, voormalig directeur van het ‘Water Resources Protection Bureau’ van de ‘Yangtze River Water Resources Commission’, en één van de hoofdauteurs van het “Yangtze River Protection and Development Report” van april 2007, onthult in het rapport dat de drie door Wang genoemde breuklijnen al talloze kleine aardbevingen hebben veroorzaakt sinds de dam is gebouwd. De stuwmeren van de Drie Kloven die in de buurt van deze breuklijnen liggen, kunnen volgens Weng in de toekomst een aardbeving veroorzaken.

In december 2013 vond in de gemeente Badong in de provincie Hubei een aardbeving plaats met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag slechts 112 km van de Drieklovendam. Het kan een waarschuwingsteken zijn.

Een damproject in India laat zien dat zelfs bij dammen en stuwmeren op een stevige geologische ondergrond de kans groot is dat de dammen aardbevingen zullen veroorzaken.

De Koyna Dam is één van de grootste dammen in Maharashtra, India. Het is wereldwijd erkend dat de fundering van de Koyna-dam ideaal is in die zin dat het reservoir werd gebouwd aan de Indiase kant van de Indiaas-Australische continentale plaat, die enkele miljoenen jaren geleden werd gevormd. Dit type geologische structuur wordt beschouwd als de meest stabiele. De dam ligt in de geologische zone van het Precambriums, en de bodem van de dam is basalt, wat erg hard is. Op 11 december 1967 vond er echter een aardbeving plaat met een kracht van 6,5 in de buurt van de dam, de heftigste aardbeving in een stuwmeer, die ooit in de geschiedenis van de mensheid is geregistreerd.

De Chinese autoriteiten concentreerden zich alleen op de fundering van de dam zelf toen ze de Chinese bevolking vertelden waarom dit de “ideale locatie” voor een dam was, terwijl bekende en goed geïdentificeerde seismische breuklijnen zich op slechts 40 km afstand van het enorme project bevonden.

Dit sterk gepolitiseerde project heeft ook records voor het aantal verdreven personen, het aantal ondergelopen steden en dorpen en de lengte van de stuwmeren. Bovendien is het project gedurende de hele bouw en erna geteisterd door corruptie, spiraalgewijs stijgende kosten, milieueffecten en herplaatsingsproblemen.

Door OLIVIA LI, Epoch Times

Epoch Times verslaggever Wang Jianyyu heeft bijgedragen aan dit rapport.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN