De Koerdische strijdkrachten werden gebruikt als wig tussen de V.S. en Turkije, zegt insider

De alliantie tussen de Verenigde Staten en de Koerdische strijdkrachten die in 2014 is opgezet om het op te nemen tegen ISIS in Syrië, heeft de relatie van de Verenigde Staten met Turkije geschaad, in een regio die wordt bedreigd door Iraanse en Russische hegemonie, beweert een insider van het Turkse leiderschap.

Erbil Gunasti, die voorheen werkte onder de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de auteur is van een aankomend boek, “GameChanger“, zegt dat president Donald Trump zich distantieerde van de Kurdish People’s Protection Unit (YPG) in een poging om Erdogan voor zich te winnen.

Op 9 oktober kondigde Erdogan een offensief aan met de naam Operation Peace Spring tegen de Syrische Democratische Krachten (SDF) en ISIS-terroristen in het noordoosten van Syrië. Het SDF is een alliantie in de Syrische burgeroorlog die voornamelijk bestaat uit Koerdische, Arabische en Assyrische krachten en wordt geleid door de YPG.

Turkije beschouwt de YPG als een uitloper van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die zij bestempelt als een terroristische groepering. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt de PKK ook aan als een Foreign Terrorist Organization (FTO) en als een Specially Designated Global Terrorist, aldus een publicatie van de Amerikaanse ambassade en consulaten in Turkije.

In een persconferentie direct na een kabinetsvergadering op 16 oktober vertelde de Turkse presidentiële woordvoerder, İbrahim Kalin, dat de PKK, met haar takken in Syrië en Irak, een volmachtorganisatie is en “een pion die gebruikt wordt door internationale machten”.

Ibrahim Kalin, de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, spreekt tot journalisten tijdens een rondetafelconferentie op de Turkse ambassade in Washington, V.S. op 16 april 2019. (SHAUN TANDON/AFP/Getty Images)

“Het is waarschijnlijk een van de grootste schandalen in de recente politieke geschiedenis dat deze organisatie, onder het mom van de strijd tegen DAESH [ISIS], gesteund, gepromoot en behandeld wordt als een staat”, zei Kalin.

Het Amerikaanse partnerschap met de YPG ter bestrijding van ISIS is in 2014 door de regering-Obama opgezet. Gunasti benadrukt in zijn nieuwe boek het belang van een coöperatieve relatie tussen Trump en Erdogan. Hij vertelde The Epoch Times in een e-mail dat de “V.S. zich in de eerste plaats al niet met een terroristische organisatie hadden moeten inlaten”.

“Ten eerste, de V.S. hadden soldaten kunnen krijgen uit om het even welk van de andere 192 landen om de Amerikaanse troepen bij te staan in de confrontatie van ISIS in Syrië”, zei hij. “In plaats daarvan besloten de V.S. zich te verenigen met een niet-staat speler. Dat is een zwaktebod van de enige supermacht in de wereld sinds 1991. Een supermacht moet zich gedragen als een supermacht in zijn leiderschap over andere natiestaten. Anders gaat de leiderschapsstatus aan flarden.”

Volgens zijn biografie, werkte Gunasti vijf jaar voor Erdogan als persvoorlichter en is voor de Trump regering gaan werken als een door de president aangestelde persoon. “Hij is geaccepteerd als een insider door beide presidenten evenals hun echtgenotes, tot hun binnenste cirkels”, volgens de bio voor zijn boek.

Terugtrekken van soldaten

Op 7 oktober trok President Donald Trump de troepen van de V.S. terug uit noordoostelijk Syrië, waarvoor hij door velen werd veroordeeld, maar Gunasti gelooft dat wat Trump deed juist was. Hij vroeg zich af waarom de soldaten daar in eerste instantie naartoe gebracht waren.

Hij zei dat het Amerikaanse besluit om soldaten in het noordoosten van Syrië te plaatsen werd ingegeven door de binnenlandse politiek in de Verenigde Staten en niet door een feitelijke eis ter plaatse.

“President Trump weet heel goed wat er gebeurt als de V.S. een paar honderd manschappen naar een niemandsland stuurt…. Zij worden afgeslacht”, zei hij. “President Obama is degene die 200 Amerikaanse soldaten naar Syrië heeft gestuurd, niet president Trump.”

Volgens Gunasti, deed Obama dit om Trump te verzwakken nadat hij aan de macht zou komen, “met de bedoeling, de beginnende president Trump te dwingen die 200 troepen direct terug te trekken uit Syrië, dan wel om hun aantallen te vergroten met het stationeren van meer troepen.”

“Het doel was om president Trump op de dag dat hij aantrad te verzwakken met een Syrische ‘aanslag’ bij wijze van spreken”, zei hij.

Allianties in Syrië

Een rapport van de Atlantische Raad dat bijna twee maanden voor Operation Peace Spring werd vrijgegeven, beschrijft de “politieke en militaire dynamiek in Syrië die zich op twee verschillende niveaus afspeelt, met de niet-statelijke, Koerdische meerderheid [SDF] die betrokken is bij een complexe reeks onderhandelingen met spelers op staatsniveau, waaronder het Syrische regime, Rusland, de Verenigde Staten en Turkije.”

“Tegelijkertijd zijn deze overheidsactoren betrokken bij verschillende – en vaak concurrerende – lokale spelers, elk met hun eigen eisen ten aanzien van bestuur in Syrië na het conflict.”

Gunasti zei dat als de Verenigde Staten Turkije hadden gekozen in plaats van de SDF om ISIS te bestrijden, de situatie in Syrië totaal anders zou zijn geweest.

Een strijder van de door de V.S.-gesteunde Syrisch Democratisch Krachten (SDF) reageert terwijl een luchtaanval wordt uitgevoerd op grondgebied dat nog in handen is van IS militanten in de woestijn buiten Baghouz in Syrië op 19 februari 2019.(Felipe Dana/AP Photo)

“Als de V.S. Turkije als partner in Syrië hadden gekozen, zou Rusland noch Iran vandaag de dag in Syrië zijn”, zei Gunasti. “Ook het regime van Bashar Al Assad zou er niet zijn. In 2012 deed Erdogan, die toen Premier was, een voorstel aan president Obama.

“Turkije zou het Assad-regime met geweld uitschakelen met logistieke steun van de Amerikanen. President Obama maakte een fout en weigerde op het voorstel in te gaan. Als gevolg daarvan worden de Amerikanen nu Syrië uit geschopt.”

Hij zei dat Trump zich niet zozeer uit het noordoosten van Syrië heeft teruggetrokken, maar dat de Verenigde Staten meer gedwongen was Syrië te verlaten vanwege wat er zich sinds 2012 voltrokken heeft.

Gunasti zei dat de situatie gunstig heeft uitgepakt voor Rusland en Iran.

“In plaats daarvan, is Rusland de komende 50 jaar in Syrië, zolang Rusland de relatie met Turkije in de nabije toekomst blijft verbeteren. Ook Iran zal op de een of andere manier in Syrië blijven, waardoor het vacuüm wordt opgevuld dat door de westerse mogendheden is achtergelaten”, zei hij.

Van YPG richting Turkije

Gunasti zei dat Trump met het terugtrekken van de Amerikaanse strijdkrachten en het afstand nemen van de YPG, pogingen doet om de Amerikaans-Turkse relatie te verbeteren.

“President Obama verloor Turkije eenvoudigweg …. President Trump probeert het terug te winnen met de terugtrekking uit Syrië en andere maatregelen die klaar staan, maar nog niet publiekelijke bekend gemaakt zijn”, zei Gunasti die in zijn boek, Game Changer, argumenteert dat “de moslimmigratie de westerse beschaving, zoals wij die kennen, snel zal veranderen – tenzij Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan samenwerken.”

Hij zei dat Turkije genoeg bewijs heeft geleverd aan Trump over de terroristische activiteiten van de YPG.

“YPG is wat Turkije betreft altijd al een terroristische organisatie geweest. Ondertussen heeft Turkije ruimschoots bewijs geleverd om President Trump ervan te overtuigen hen, net als de PKK, als zodanig te beschouwen, een terroristische organisatie”, zei hij.

President Donald Trump spreekt na op de hoogte gesteld te zijn door hogere militaire leiders in de Kabinetszaal in het Witte Huis op 7 oktober 2019 in Washington, DC. Trump sprak over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit noordoostelijk Syrië. (Mark Wilson/Getty Images)

Kalin herhaalde hetzelfde tijdens de persconferentie van woensdag. “De president heeft talrijke gesprekken gevoerd met de Amerikaanse president en de Europese leiders en heeft hen verteld dat er hier geen vrede en stabiliteit zal zijn zolang er hulp aan deze terroristische elementen wordt verleend. Hij heeft er duidelijk op gewezen dat het een existentiële bedreiging is voor onze nationale veiligheid.”

Gunatsi zei dat terwijl Trump geen vijanden in het gebied wil maken, hij zich heeft gerealiseerd dat de YPG als een terroristische organisatie beschouwd zou moeten worden.

“President Trump nam afstand van de vijandelijkheid van de YPG, bewijzen en andere redenen brachten hem tot het besef… dat YPG nu officieel als een terroristische organisatie moet worden beschouwd”, zei hij. “Dat is ook een manier waarop president Trump zich met president Erdogan verzoent.”

Gunatsi zei dat “President Trump president Erdogan de hand moest reiken, en dat deed hij ook. Om dit te doen moest hij de YPG, net zoals Turkije dat gedaan heeft, erkennen als een verlengstuk van de PKK in Syrië, als een terroristische organisatie.”

Door Venus Upadhayaya, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN