De meeste tanks stopten niet. Het bloedbad op het plein van de hemelse vrede

Weinigen kunnen zeggen dat ze een akkefietje met een tank hebben overleefd, maar deze man wel — en hij weigert te zwijgen over wat hem tijdens het bloedbad op het plein van de hemelse vrede (Tiananmen) is overkomen.

Fang Zheng had 29 jaar geleden zijn benen nog. Tegenwoordig zijn zijn beide benen geamputeerd en reist hij rond in een rolstoel. Hij heeft geluk dat hij nog leeft.

In 1989, Fang Zheng was injured by a tank during the Tiananmen Square protests. Despite government pressure to lie about…

Posted by Oslo Freedom Forum on Tuesday, August 21, 2018

Op 4 juni 1989, rond 6 uur ’s morgens, trok Zheng zich samen met zijn medestudenten terug van het plein van de hemelse vrede in Peking, toen ze in een hinderlaag werden gelokt door tanks. Rookbommen werden in hun richting geworpen om hun het zicht te benemen.

(AFP/Getty Images)

“Ze bestormden ons direct van achteren en doodden veel mensen op Chang’an Avenue, en een enorme tragedie veroorzaakten”, vertelde Zheng, 51, aan ‘China Uncensored’ gastheer Chris Chappell op 4 juni, de 29e verjaardag van het bloedbad.

Zheng zag een meisje flauwvallen door de aanval met rookbommen. Hij probeerde haar te helpen toen opeens een tank verscheen die hen beide leek te gaan vermorzelen. Zheng duwde het meisje opzij en redde haar. Hij had echter geen tijd om weg te rennen.

“Het laatste dat ik me herinner, was dat ik het wit van mijn bot uit mijn been zag steken,” zei hij. “Dat was het laatste beeld voordat ik het bewustzijn verloor.”

Fang Zheng shares his story from the Tianenmen Sqaure protests.

Posted by Oslo Freedom Forum on Tuesday, September 18, 2018

Als student aan de Sport Universiteit van Peking waren hij en zijn klasgenoten naar het plein gegaan om een beroep te doen op de vrijheid en om op te roepen tot een einde aan de corruptie in het Chinese regime.

Het werd al snel duidelijk dat het regime er niet voor het volk is.

“Toen ze werden geconfronteerd met de wil van het volk, kozen ze voor bloedvergieten en onderdrukking door het leger.”

Deze archieffoto, genomen op 4 juni 1989, toont een gepantserd voertuig dat in vlammen opging toen studenten het in brand staken bij het Tiananmenplein in Beijing. (TOMMY CHENG/AFP/Getty Images)

De wens van de studenten werd niet alleen afgewezen, maar verdoezeld met censuur en propaganda. Hoewel de meeste mensen in China vandaag de dag de omvang van het bloedvergieten niet kennen, zijn zeker 10.000 doden  door rapporten bevestigd.

Veel jonge mensen weten amper iets van wat er toen gebeurde.
— Fang Zheng

Als atleet wilde Zheng deelnemen aan internationale sportwedstrijden voor gehandicapten, maar zijn rechten werden weggenomen door de Communistische Partij, uit angst dat zijn verhaal naar buiten zou komen. Zelfs een paspoort om het land te kunnen verlaten werd hem geweigerd.

Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking wilden buitenlandse journalisten Zheng graag interviewen. Voorafgaand aan de komst van een Duitse journalist liet het Public Security Bureau hem weten dat ze op de hoogte waren van het aanstaande interview — waarschijnlijk omdat ze de telefoon van de journalist afluisterden. Er werd Zheng verteld dat als hij het interview zou afzeggen en de journalist niet aan andere slachtoffers van het bloedbad zou introduceren, ze hem een paspoort zouden geven.

Zheng gehoorzaamde en kreeg uiteindelijk een paspoort op 28 augustus 2008. Met hulp van de Amerikaanse overheid emigreerde hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten.

Na zijn terugkeer in Duitsland publiceerde de journalist toch een verslag over de hachelijke situatie van Zheng en waarom hij het interview af had gezegd.

Posted by Tanja Porčnik on Wednesday, May 30, 2018

Wanneer het bloedbad op het plein je voor de geest komt, denken veel mensen aan [de bekende beelden] van de Tank Man, maar voor Zheng, is dat slechts een deel van het verhaal. De realiteit was dat de meeste tanks niet stopten.

“Ik hoop dat iedereen dit zal onthouden”, zei hij, en voegde eraan toe dat hij van 11 mensen weet dat ze verpletterd werden met de dood tot gevolg, en nog meer gewonden zoals hij.

“Voor de studenten zoals ik die gewond zijn geraakt, was het eerste wat ze [de partij] wilden was dat we zouden zwijgen. Ze wilden niet dat we het aan andere mensen zouden vertellen.”

“Ze hebben zelfs veel druk uitgeoefend op de jonge vrouw die ik gered had, totdat ze zelfs te bang was om me te zien en ontkende dat we samen waren toen de tanks kwamen.”

Maar hij wist dat hij niet kon zwijgen over deze door de staat goedgekeurde massamoord op burgers. Door eerlijk zijn verhaal te delen, werd hij gearresteerd, werd zijn huis door de politie overhoop gehaald, kon hij geen baan krijgen en was zijn vrijheid beperkt totdat hij uiteindelijk een paspoort kreeg om te vluchten.

“De Chinese overheid heeft alle macht. Als je geen deal met ze maakt, kunnen ze je beletten om naar school te gaan, om af te studeren, of om een baan krijgen, zodat je geen inkomen hebt, of ze zullen allerlei vormen van druk op je familie uitoefenen.”

In een soortgelijke maar zo mogelijk nog betreurenswaardiger situatie verkeren de Falun Gong beoefenaars in China, die onderworpen zijn aan orgaanroof door de staat.

Falun Gong is een kosteloos systeem van meditatieve oefeningen en morele leringen gebaseerd op Waarachtigheid, Mededogen en Tolerantie. Deze gezonde praktijk werd zo populair in China dat de voormalige Chinese dictator Jiang Zemin het wilde uitroeien.

Falun Gong beoefenaars mediteren op Union Square in New York tijdens de viering van Wereld Falun Dafa Dag op 12 mei 2016 (©Epoch Times | Youzhi Ma)

Op dezelfde manier als de door Cisco gebouwde firewall met succes alle feiten over het bloedbad op het plein van de hemelse vrede heeft kunnen censureren, zijn de zoekwoorden Falun Gong of Falun Dafa ook zwaar gecensureerd. De zoekresultaten zijn niets anders dan laster en propaganda, verzonnen door de propaganda afdelingen om het Chinese volk verder in verwarring te brengen en haat te zaaien tegen deze onschadelijke praktijk.

Net zoals Zheng leed omdat hij mensen de waarheid over het bloedbad vertelde, worden Falun Gong beoefenaars ook lastig gevallen. Bovendien worden ze zelfs gevangen gezet, gemarteld en vermoord, omdat ze mensen vertellen over wat er achter de schermen echt gebeurt in de vervolging door de Communistische Partij.

“De prijs van de waarheid blootleggen is in China nog steeds vrij hoog — dat is nog steeds de realiteit”, bevestigt Zheng.

Zheng hoopt dat de Chinese Communistische Partij vervangen wordt door een goed systeem, maar betoogt dat dit niet zal gebeuren totdat meer mensen op zullen staan om de misdaden tegen de menselijkheid van het regime aan de kaak te stellen en de propaganda, hersenspoeling en gedachtecontrole te doorbreken.

Om meer te leren over de donkerste, minder bekende feiten van het bloedbad op het plein van de hemelse vrede, klik hier. (waarschuwing: schokkende beelden)

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN