De premier van China geeft ernstige economische crisis toe

600 miljoen mensen verdienen 126 euro per maand

Nadat de vergaderingen van dit jaar van China’s pro forma wetgever, het Nationale Volkscongres, zijn afgesloten, onthult premier Li Keqiang op een persconferentie dat ongeveer 600 miljoen Chinese burgers slechts 1.000 yuan, of ongeveer 126 euro, per maand verdienen.

Dat is niet genoeg om de maandelijkse huur van een éénkamerappartement in een middelgrote Chinese stad te betalen.

Li vertelde dat het land te maken heeft met een werkloosheidscrisis omdat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt te midden van de pandemie en de verzwakkende economie van het land.

Hij gaf ook toe dat miljoenen mensen in armoede blijven leven en niet genoeg te eten hebben. Bovendien hebben meer mensen het moeilijk als gevolg van de pandemie, zei hij.

Armoede

De Chinese leider Xi Jinping zei tijdens zijn nieuwjaarsboodschap voor 2020 dat het zijn doel voor het komende jaar was om van China een “gematigd welvarende” maatschappij te maken.

Maar Xi’s doel lijkt buiten bereik, volgens Li’s laatste berichten.

In de namiddag van 28 mei hield Li Keqiang voor de pers een videoconferentie in Peking. Om de verspreiding van het CCP virus tegen te gaan, zaten alle journalisten in de ene zaal, terwijl Li in een andere zaal zat.

Toen een verslaggever Li vroeg naar de plannen van China om de armoede uit te roeien en de middenklasse te laten groeien, antwoordde Li: “Ons gemiddelde jaarinkomen is 30.000 yuan (3783 euro). Maar er zijn 600 miljoen mensen met een maandinkomen van slechts 1.000 yuan (126 euro).”

China’s bevolking telt 1,439 miljard mensen. 600 miljoen is ongeveer 41,7 procent van de totale bevolking.

De premier zei ook dat er door de economische gevolgen van de pandemie waarschijnlijk meer Chinese burgers in armoede zullen leven en dat zij sociale zekerheid of andere vormen van overheidssteun nodig zullen hebben om te kunnen overleven.

Werkeloosheid

 Li erkende ook dat werkloosheid een groot probleem is.

Hij legde uit dat hij bij het lezen van de reacties op het internet een bericht tegenkwam van een arbeidsmigrant van in de vijftig. Hij werkte al meer dan 30 jaar, maar kon dit jaar geen baan vinden.

Volgens Li zijn er 900 miljoen arbeidsmigranten in China. Bovendien zullen in juli 8,74 miljoen studenten afstuderen aan de universiteit. Deze twee groepen, samen met veteranen uit het leger, zijn degenen die de grootste behoefte hebben aan een baan, zei hij.

Li maakte geen nieuw werkloosheidscijfer voor het land bekend, maar noemde een eerder gepubliceerd werkloosheidscijfer op basis van mensen die officieel als stedelingen zijn geregistreerd en zelf hun baanverlies hebben gemeld – dat is zes procent.

In het officiële cijfer zitten niet de migrerende werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt. Het cijfer wordt door Chinese geleerden en internationale deskundigen in brede kring in twijfel getrokken. Op 30 april werd een directeur van een Chinees makelaarskantoor uit zijn functie ontheven nadat hij op de sociale media een analyse had gepost waarin werd geschat dat de werkelijke werkloosheid in China ongeveer 20,5 procent bedroeg.

Li zei dat de centrale overheid consumptie zou promoten in een poging de economie te stimuleren en meer banen te creëren.

De economie van China

De premier gaf ook toe dat de pandemie ernstige schade heeft toegebracht aan de Chinese economie, met gebruikmaking van de analogie “een grote auto die op een met doornen bedekte weg rijdt.”

Peking zal bezuinigen op de uitgaven, en heeft opdracht gegeven aan de lokale overheden om hetzelfde te doen, zei hij.

Li kondigde ook aan dat de centrale overheid de nationale schuld zal verhogen en lokale overheden obligaties zullen uitgeven van een totale waarde van 2 biljoen yuan (252 miljard euro) – om de economie te ondersteunen.

Door Nicole Hao

Onpartijdig en onafhankelijk nieuws
The Epoch Times is onafhankelijk en op waarden gebaseerd. Wij geloven dat echte journalistiek gebaseerd is op morele principes. We richten ons op belangrijke kwesties en de impact van beleidsmaatregelen, niet op partijdigheid. We volgen niet de onethische trend van agendagestuurde journalistiek, maar gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad om eerlijk te rapporteren.

Origineel op 30 mei 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: China’s Premier Admits to Serious Economic Crisis, With 600 Million People Earning $140 a Mont

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN