Deelnemers aan danswedstrijd vertellen hoe dans helpt contact te maken met hun culturele erfgoed

De 8e Internationale Klassieke Chinese Danswedstrijd, georganiseerd door New Tang Dynasty (NTD), trok ruim 190 dansers uit meer dan tien verschillende landen en regio’s die deelnamen aan de wedstrijd van dit jaar. Na de voorrondes in twee regio’s, te weten Noord-Amerika en Azië-Stille Oceaan, bleven ongeveer 60 dansers over die naar New York, kwamen voor de finale.

Vina Lee, jurylid van de wedstrijd, zei dat hoewel deze dansers erg jong zijn, ze puur zijn, en niet zo makkelijk te vinden.

“Voor een tiener, of kinderen op zeer jonge leeftijd, ze zijn in staat om hun emoties te beheersen, hun best te doen voor hun carrière en zelfdiscipline te hebben, terwijl ze tegelijkertijd niet overdreven concurrerend zijn”, zei Vina Lee. “Het hele team is heel puur, heel positief. Dus dat is uitermate goed.”

Veel dansers die in het westen opgroeiden, merkten dat ze door middel van klassieke Chinese dans meer leerden over de Chinese cultuur en een beter begrip kregen van cultuur zelf.

Kun Jing Wu, die goud won bij de jeugdgroep van de mannen uit Australië, zei: “Eerst was mijn Chinees slecht en begreep ik de Chinese cultuur niet. Maar nadat ik begon met [klassieke Chinese dans], voelde ik me heel anders. De inhoud is erg diepgaand en ik wilde meer en meer weten. Als je naar klassieke Chinese dans kijkt, voelt het heel mannelijk wanneer de jongens springen, en wanneer de meisjes springen, voelt het erg mooi en elegant, en dat contrast is erg groot.”

“Ik ben opgegroeid in een zeer westerse samenleving, dus het leren van klassieke Chinese dans hielp me mijn erfgoed en mijn cultuur beter te begrijpen”, zei de Canadese Meilian Yang, studente aan het Fei Tian Art College.

Volgens de website van Shen Yun heeft klassieke Chinese dans een lange geschiedenis van duizenden jaren en is het een compleet systeem van dans, dat traditionele esthetische principes belichaamt met zijn unieke dansbewegingen, ritmes en innerlijke betekenissen.

Het heeft zijn eigen scala aan trainingsmethoden voor basisvaardigheden, fysieke uitdrukkingen en specifieke houdingen. Het omvat ook het leren van een reeks moeilijke technieken. Een belangrijk aspect is de vertelkunst, die duidelijk de innerlijke houding van de dansers weerspiegelt. Klassieke Chinese dans bevat de diepe culturele tradities van China. De bewegingen zijn erg expressief, zodat de persoonlijkheden en gevoelens van personages duidelijk kunnen worden weergegeven.

Bo Wei Chen, die dit jaar zijn eerste gouden medaille won bij de jeugdwedstrijd van de mannen, zei: “Voordat je leert dansen, zal de leraar zeggen dat als je wilt leren dansen, je eerst moet leren een goed persoon te zijn. Dus morele kwaliteit en karakter zijn erg belangrijk voor dansen. Als er geen moraliteit is, is de uitvoering niet goed. Dus als je wilt dansen, moet je eerst je hart cultiveren en je moraliteit verhogen.”

Om de personages goed te kunnen spelen, moeten dansers studeren en leren hoe de personages leefden.

“Ik heb veel literatuur gelezen en veel video’s gekeken over Yue Fei. Ik bestudeerde zijn alledaagse leven tot aan het moment dat de keizer hem een gouden medaille gaf. Hij moet een bepaalde gemoedstoestand en emotie hebben gehad.”

Hou Ren Chen, nog een gouden medaillewinnaar bij de jeugdgroep van de mannen, zei: “Mijn moeilijkste moment was vlak voordat ik het podium opkwam, ik moest mezelf onderdompelen in dit personage.”

De deelnemers zeiden ook dat deelname aan de Klassieke Chinese Danswedstrijd een belangrijke betekenis heeft en aanvoelt als een missie.

“Het is om meer mensen te laten weten wat klassieke Chinese dans is. De echte klassieke Chinese dans wordt niet als zodanig erkend door veel mensen”, zei Bo Wei Chen, “Ik denk dat de Klassieke Chinese Danswedstrijd georganiseerd door NTD meer mensen zal laten begrijpen wat de essentie van de Chinese cultuur is.”

Het doel van de Danswedstrijd van NTD is om de onschuld, zuiverheid, compassie en schoonheid van de klassieke Chinese dans te promoten en dit buitengewone onderdeel van de Chinese traditionele cultuur op het wereldtoneel te brengen.

Volgens Vina Lee is de wedstrijd gehouden door NTD: “Als je naar het geheel kijkt, van het hoogste competitieniveau in zijn klasse.”

Door Shiwen Rong

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN