Democraten trachten Trump’s bevel te blokkeren om de Rusland-documenten openbaar te maken

Vier hoge parlementsleden van de Democraten eisen dat er geen Rusland-documenten worden vrijgegeven zoals verzocht door president Donald Trump, totdat de Directeur van de Nationale Inlichtingendienst (DNI) en de leiders van de FBI en het Ministerie van Justitie aan tafel hebben gezeten met de “Bende van Acht”.

In een brief, verstuurd daags na de opdracht van Trump om de stukken vrij te geven, riepen de senatoren Chuck Schumer en Mark Warner, en de kamerleden Adam Schiff en Nancy Pelosi de drie instanties op om te stoppen met het evaluatieproces ter openbaarmaking van de stukken. En alle communicatie met het Witte Huis gerelateerd aan het bevel van de president tegen te houden tot hun persoonlijke overleg met de “Bende van Acht”.

Trump verzocht op 17 september de Directeur van de Nationale Inlichtingendienst (DNI) om de openbaring van een aantal specifieke pagina’s uit de aanvraag voor een geheime rechterlijke volmacht om Carter Page, een voormalige vrijwilliger van de Trump-campagne, te monitoren. Ook vroeg hij om openbaring van de FBI interviews gerelateerd aan de aanvraag, en de sms berichten gerelateerd aan het Rusland-onderzoek verstuurd door James Comey, Andrew McCabe, Peter Strzok, Lisa Page, en Bruce Ohr.

Trump benadrukte dat de documenten “onmiddellijk” geopenbaard dienden te worden. De actie van de Democraten kan hooguit het proces vertragen, aangezien de hoogste beslissingsmacht om geheime documenten te openbaren bij de president ligt.

De Democraten beargumenteren dat het Rusland-onderzoek nog gaande is en het Witte Huis geen toegang mag krijgen tot de documenten, omdat de president of zijn directe omgeving betrokken kunnen zijn in het onderzoek. Volgens de brief hebben de Democraten sinds juni al minstens drie keer geprobeerd de president zijn toegang tot de informatie te beperken.

Tijdens de aangevraagde bijeenkomst eisen Pelosi, Schumer, Schiff en Warner inzicht in wat het Witte Huis te zien krijgt als onderdeel van het evaluatieproces, welke leden van het Witte Huis betrokken zijn bij dat proces, welke informatie de instanties vooraf willen redigeren, hoe ze van plan zijn de bronnen en methoden te beschermen en of er een plan is om de “schade te beperken” die kan resulteren uit het vrijgeven van de documenten.

De brief van de Democraten beweert: “De stap die hij heeft genomen, om uw instanties te manen om selectief geheime informatie te openbaren die hij denkt publiekelijk te kunnen manipuleren, om de legitimiteit en geloofwaardigheid van het onderzoek van de Special Council te ondermijnen is grove machtsmisbruik.”

Woordvoerders van het ministerie van Justitie (DOJ) en het Kantoor van de Directeur van de Nationale inlichtingendienst (ODNI), vertelden de Epoch Times dat deze instellingen meewerken met de FBI om te voldoen aan het verzoek van Trump.

“Wanneer de president een dergelijk verzoek doet, dan start er een proces ter evaluatie van de openbaarmaking, wat wordt uitgevoerd door verscheidene instellingen binnen de inlichtingen gemeenschap, in samenwerking met raadsleden van het Witte Huis, teneinde de nationale veiligheidsbelangen van de VS te waarborgen.” Dit zei een woordvoerder van Justitie (DOJ), die weigerde commentaar te geven over het verzoek voor een bijeenkomst door de Democraten.

“Zoals verzocht door het Witte Huis, werkt de ODNI binnen de samenwerkingsverbanden van de inlichtingendiensten zo vlot mogelijk om de evaluatie ter openbaarmaking van de door de president aangegeven documenten uit te voeren”, aldus woordvoerster Kellie Wade van de ODNI.

De FBI weigerde toelichting te geven op het evaluatieproces van de openbaarmaking en het verzoek van de Democraten. Ook de woordvoerders van twee Republikeinse leden van de “Bende van Acht”, afgevaardigde Devin Nunes van Californië en senator Richard Burr van North Carolina weigerden enig commentaar te geven.

De documenten die Trump wil openbaren richten zich op de sleutelfiguren in het FBI contraspionage onderzoek naar de Trump-campagne, die startte in juli 2016. De basis en methoden voor dit onderzoek is hevig bekritiseerd vanwege de afhankelijkheid van een onderzoeksrapport van de oppositie, gesponsord door de campagne van Hillary Clinton en het Democratische Nationale Comité. Ook is men onder andere kritisch over de sterke anti-Trump vooroordelen die door Lisa Page en Peter Strzok worden geuit.

Trump vertelde Hill TV in een exclusief interview op 18 september dat het blootleggen van het bedrog van de FBI de kroon op het werk van zijn presidentschap zou worden.

“Ik hoop dit op mijn naam te kunnen schrijven, naast de belastingverlagingen en regelingen en alles wat ik gedaan heb … op zichzelf zou dit de belangrijkste zaak kunnen zijn, omdat het corrupt was”, zei Trump.

“Ze weten dat dit één van de grote schandalen in dit land is, omdat het hierop neerkomt; wat ze in feite gedaan hebben is misbruik maken van Carter Page, een volslagen onbekende, met wie ik erg te doen heb. Ik denk dat hij erg slecht behandeld is”, voegde de president er nog aan toe. “Ze hebben Carter Page gebruikt als dekmantel om een presidentskandidaat voor de VS in de gaten te kunnen houden.”

Het Witte Huis heeft niet gereageerd op een verzoek tot commentaar. Ook reageerden de woordvoerders van afgevaardigde Paul Ryan uit Wisconsin en senator Mitch McConnell uit Kentucky, de andere twee Republikeinen van de “Bende van Acht” niet op het verzoek tot commentaar.

Trump zei dat hij het opgevraagde materiaal niet gelezen heeft, maar verwacht dat het zal ontmaskeren dat het onderzoek naar zijn campagne een “Hoax, erger dan een heksenjacht was.”

De president maakte zich met name zorgen over de geheime rechters die de volmacht hebben gegeven om Carter Page te bespioneren. De FISA (The Foreign Intelligence Surveillance Court) keurde de eerste aanvraag goed om Page te monitoren in oktober 2016. Vervolgens werd tot drie maal toe een verlenging verleend met tussenpozen van drie maanden.

“Eén van de dingen waar ik teleurgesteld over ben is dat de rechters van de FISA niets deden, lijken er niets aan gedaan te hebben. Teleurstellend”, zei Trump. “Ik kan het natuurlijk bij het verkeerde eind hebben, en dat terwijl wij hier zo zitten te praten, zij er juist wel mee bezig zijn. We weten het gewoon niet, omdat ik me er bewust buiten heb gehouden.”

Trump vertelde dat veel mensen hem hadden gevraagd om de documenten openbaar te maken, maar dat hij wilde afwachten om te zien “hoe het zich zou ontwikkelen.”

“Het enige wat ik wil doen is transparant zijn”, zei hij. “Ik hoop dat ik dit kan opvoeren als één van de kronen op mijn werk… dat ik in staat was iets bloot te leggen wat echt een kanker is in ons land.

Door Ivan Pentchoukov

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN