Demonstranten houden een rally om Amerika te bedanken voor het aannemen van de Hong Kong wet

HONG KONG – Amerikaanse vlaggen verschenen als papieren afdrukken, geanimeerde beelden op smartphones en tientallen zwaaiende stokken met vlaggen.

Duizenden demonstranten, jong en oud, kwamen op 28 november ’s avonds naar een bijeenkomst op een plein in het hart van het zakendistrict van Hongkong om hun waardering uit te spreken voor de Amerikaanse regering voor het aannemen van de Hong Kong Human Rights and Democracy Act, die op 27 november ’s avonds door president Donald Trump als wet werd ondertekend.


Demonstranten met Amerkaanse vlaggen tijdens een bijeenkomst op Edinburgh Place in Hong Kong op 28 november, 2019. (Sung Pi Lung/The Epoch Times)

De organisatoren organiseerden de bijeenkomst ter gelegenheid van Thanksgiving Day, een belangrijke feestdag in de V.S., die van oudsher draait om het tonen van dankbaarheid.

De Hong Kong Human Rights and Democracy Act schrijft voor dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken jaarlijks nagaat of de voormalige Britse kolonie “voldoende autonoom” is ten opzichte van het Chinese vasteland om haar speciale economische voorrechten die zij op grond van de United States-Hongkong Policy Act van 1992 geniet, te rechtvaardigen.

De Amerikaanse wet bepaalt dat Hongkong na de terugkeer het Chinese gezag in 1997 als een afzonderlijke entiteit op het gebied van handel, investeringen en visa moet worden beschouwd.

Het Congress keurde vorige week de wet goed en stuurde de wetgeving naar Trump voor ondertekening.

Bovendien maakt de wet de weg vrij voor sancties tegen zowel Chinese als Hongkong functionarissen die de mensenrechten in de stad hebben geschonden. Het publiek jubelde uitbundig toen rallysprekers deze bepaling noemden.

Ook tot wet geworden is een voorstel dat de uitvoer van Amerikaanse controleapparatuur naar de politie van Hongkong verbiedt. Betogers worden steeds kwader over wat zij ervaren als excessief geweld in de omgang met demonstranten.

Verschillende prominente lokale activisten spraken tijdens de bijeenkomst. Onder hen was Joshua Wong, de iconische figuur van de 2014 Umbrella Movement, die zei dat de aardverschuiving veroorzakende overwinning door pro-democratische kandidaten afgelopen zondag aantoonde dat “wij [pro-democratie] de meerderheid zijn”.

 

 

Op 24 november behaalde het pro-democratiekamp een klinkende overwinning tegen het pro-Peking kamp, waarbij het 380 van de 452 zetels van de districtsraad veroverde. De verkiezingen kenden ook een recordopkomst – 2,94 miljoen Hongkongers brachten hun stem uit, of 71,2 procent van de kiesgerechtigde bevolking.

Carrie Lam, de leider van Hong Kong, goedgekeurd door de leiders van Peking, heeft sindsdien gezegd dat zij “serieus zal nadenken” over de boodschap die de kiezers aan haar gaven. Zij heeft echter niet publiekelijk aangegeven of haar behandeling van de aanhoudende crisis tot de nederlaag van het pro-Peking kamp heeft geleid.

Wong legde uit dat hij probeerde te lobbyen bij Amerikaanse wetgevers om in 2014, na de Paraplu Beweging die opriep tot algemeen kiesrecht bij gemeenteraadsverkiezingen, een soortgelijk wetsvoorstel aan te nemen, maar niet veel van hen toonden zich bezorgd. Hij voegde eraan toe dat het aannemen van het wetsvoorstel gisteren het resultaat was dat mogelijk werd gemaakt “doordat Hongkongers het bewustzijn binnen en buiten de stad verhogen”.

De leiders van de studentenvakbond kwamen ook het podium op en zeiden dat de Chinese Communistische Partij “de meest wrede kolonisator van de 21e eeuw” is.

De Hongkongse activist en zangeres Denise Ho zong het onofficiële Hongkongse protestlied op het podium tijdens de bijeenkomst.

Het Amerikaanse volkslied werd ook gespeeld en gezongen tijdens de rally.

 

 

 

 

Tijdens de rally zei een demonstrant met de naam John tegen NTD, dat het ondertekenen van de wetsvoorstellen door Trump een aanmoediging was.

“Na een paar maanden van deze onrust, zien we eindelijk wat vooruitgang…. Zonder dit zouden we misschien niet zo gemotiveerd zijn”, zei hij.

“Wij willen democratie….. Wij staan voor dezelfde waarde [als de Verenigde Staten]. …. We krijgen meer hoop om ons tegen China te kunnen verzetten”, voegde John eraan toe.

Een andere demonstrant, Toby, vertelde NTD dat de Chinese Communistische Partij “onze vrijheid en democratie heeft ondermijnd en onderdrukt”.

“We willen gewoon vrijheid en hebben vijf eisen…. Dat is alles wat we vragen”, zei hij, verwijzend naar de eisen van de demonstranten, waaronder algemeen kiesrecht en een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld tijdens de protesten.

door Annie Wu en Frank Fang

Volg Annie op Twitter: @annieeenyc

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN