Demonstranten sturen sterke waarschuwing de wereld in vanuit belegerde campus in Hongkong

De intense confrontatie op een lokale universiteit in Hongkong kreeg internationale aandacht Demonstranten verschansten zich in de campus om een belegering van de politie te trotseren.

Volgens de media in Hongkong verlieten zes demonstranten de stedelijke Polytechnische Universiteit en gaven zich over aan de oproerpolitie in de vroege uren op 22 november. Naar verluidt gingen ze vervolgens naar een lokaal zorgcentrum voor behandeling.

Demonstranten begeven zich in de campus van de Polytechnische Universiteit in Hong Kong op 22 november 2019. De meeste demonstranten die de universiteit bezetten zijn vertrokken, maar een onbekend aantal bleven er nog dagenlang binnen in de hoop op een of andere manier niet gearresteerd te worden. (AP foto / Achmad Ibrahim)

De leeftijd van deze demonstranten is onbekend. Demonstranten ouder dan 18 jaar die vrijwillig de campus verlaten, zijn door de politie gearresteerd op verdenking van rellen. Mensen jonger dan 18 jaar mogen naar huis, maar de politie verzamelt hun persoonsgegevens.

Op het moment van schrijven is niet bekend hoeveel demonstranten zich nog in PolyU bevinden.

Intensieve botsingen tussen politie en demonstranten op PolyU begonnen het weekend van 16 november.

Op zondag omsingelde de politie de campus en sloot elke uitgang af om te voorkomen dat demonstranten zouden vertrekken. Mensen werden ook verhinderd naar binnen te gaan, afgezien van dokters en speciale bemiddelaars die ter plaatse arriveerden.

Een demonstrant knuffelt een maatschappelijk werker op de campus van de Hongkong Polytechnische Universiteit op 22 november 2019. De meeste demonstranten die de universiteit vorige week hebben overgenomen, zijn vertrokken, maar een onbekend aantal bevindt zich al dagenlang binnenin de universiteit, in de hoop arrestatie te voorkomen. (AP foto / Achmad Ibrahim)

Op 20 november zei de Hongkongse secretaris van veiligheid John Lee dat ongeveer 600 mensen ouder dan 18 jaar zich hadden overgegeven aan de politie en vervolgens waren gearresteerd op verdenking van rellen.

Binnen het PolyU lieten demonstranten berichten achter op vloeren en muren. Zo liet iemand de woorden “Vrijheid voor HK” op een pilaar achter.

Demonstranten lieten ook een bericht achter voor de internationale gemeenschap.

Beste wereld, CCP [Chinese Communistische Partij] zal uw regering infiltreren, Chinese ondernemingen verstoren uw politieke standpunten, China zal uw huis innemen zoals in Xinjiang.

“Wees gewaarschuwd of wees de volgende”, waarschuwde het bericht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en deskundigen hebben geschat dat meer dan 1 miljoen Oeigoeren en andere moslim-minderheden momenteel worden vastgehouden in interneringskampen in Xinjiang als onderdeel van het harde optreden van het Chinese regime tegen “extremisme”. Peking beweert dat deze kampen “centra voor beroepsopleiding” zijn.

Buiten deze kampen hebben autoriteiten de regio veranderd in een politiestaat, waarbij de bevolking van Xinjiang onder permanent toezicht staat.

In een persbericht op 21 november zei het ‘Citizens Press Conference’, een groep die de demonstranten vertegenwoordigt, dat de tactieken die de politie gebruikte om PolyU te belegeren, zoals het afvuren van waterkanonnen en duizenden traangasgranaten, inhumaan waren.

Door Frank Fang, Epoch Times

Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN