Deze 5 iconische foto’s spreken voor zich

De man op de laatste foto is voor altijd vereeuwigd

Kan een foto meer zeggen dan duizend woorden? Het antwoord hierop is afhankelijk van de foto. Er zijn veel foto’s waarvoor dit zeker geldt; die erg krachtig zijn in het oproepen van emoties. Sommige foto’s maken ons verdrietig, sommige vol mededogen, sommige boos – vaak dragen we het beeld voor altijd bij ons.

Voor de fotograaf die erin slaagt een iconische foto te maken – één die wellicht op de voorpagina’s van kranten over de hele wereld is verschenen, en die een aangrijpende herinnering aan het verleden is – is soms alles wat nodig is aanwezig te zijn op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Er zijn niet veel woorden nodig om de meeste van deze opnamen toe te lichten. Ze spreken voor zich.

1. Wake bij kaarslicht

wake bij kaarslicht
©NTD.TV

Bovenstaande kaarslicht wake wordt jaarlijks gehouden om de slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen als gevolg van de “genocide campagne” van de Chinese Communistische Partij (CCP) om Falun Gong “te elimineren”.

Op deze foto houden 2000 Falun Gong beoefenaars een wake bij kaarslicht in Washington D.C. op 21 juli 2006, om te rouwen om hun medebeoefenaars die werden gedood tijdens de vervolging. De oproep van Falun Gong beoefenaars tot gerechtigheid gaat nog steeds door, met vreedzame protesten, bijeenkomsten en herdenkingen met kaarslicht over de hele wereld.

De reden voor deze vervolging? De populariteit van deze zachtaardige beoefeningspraktijk overtrof het aantal CCP-leden, wat de voormalige dictator Jiang Zemin vervulde met afgunst en woede. “Verwoest hun reputatie, maak hen financieel kapot en vernietig ze fysiek” was het bevel dat hij gaf in 1999.

2. Demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede

Demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede
Zenon Dolnyckyj draagt een T-shirt met een Canadese vlag en wordt vastgehouden door Chinese politieagenten op het Plein van de Hemelse Vrede, na deelname aan een demonstratie ter ondersteuning van de verboden spirituele beoefening van Falun Gong, op dinsdag 20 november 2001. Ongeveer 36 Westerlingen namen deel aan de ‘sit-in’ demonstratie en ontvouwden een gigantisch spandoek voordat ze werden weggevoerd en door de politie werden vastgehouden. (© AP Photo|Ng Han Guan)

In de middag van 20 november 2001 verschenen 36 westerlingen uit 12 landen rustig op het Plein van de Hemelse Vrede – het symbolische hart van China – en hielden een vreedzame demonstratie om het Chinese volk te laten weten dat Falun Dafa goed is. Het Chinese volk was overspoeld met lasterlijke propaganda, geïnitieerd door de Chinese Communistische Partij in 1999, in pogingen om de publieke opinie tegen de populaire spirituele praktijk te keren.

De Canadese Falun Gong-beoefenaar Zenon Dolnyckyj, hierboven afgebeeld, vouwt een klein spandoek uit, vastgebonden aan zijn been, waarop staat: “Falun Dafa is goed.”

“Amerika weet, de wereld weet, dat Falun Gong goed is!” riep Dolnyckyj in het Chinees terwijl hij over het plein rende en het spandoek liet zien, toen de andere beoefenaars werden toegetakeld, geslagen en in politiebusjes werden geduwd.

Drie politieagenten sloegen Dolnyckyj tegen de grond en een gespierde man stompte hem in het gezicht en brak zijn neus, voordat hij hem in een politiebus duwde.

Deze historische demonstratie, waarvan eerder verslag werd gedaan door The Epoch Times, legt voor het nageslacht een grootse gebeurtenis vast van moed en onzelfzuchtigheid.

3. Kus tijdens rellen Vancouver

Kus tijdens rellen Vancouver
©Getty Images|Rich Lam/Stringer

Scott Jones zegt dat hij zijn hysterische vriendin, Alex Thomas, probeerde te kalmeren nadat ze door de politie waren geslagen tijdens de rellen in Vancouver in 2011. Het paar had net de finale van een ijshockeywedstrijd gezien waarna er rellen uitbraken. Ze waren er toevallig middenin beland.

Ik stond ongeveer 20 à 30 meter verderop. Er lagen 2 mensen op de grond in een lege straat. Aanvankelijk dacht ik dat één van hen gewond was. Ik nam een paar foto’s en toen was het moment voorbij. Het was een complete chaos. Relschoppers zetten twee auto’s in brand en daarna zag ik plunderaars de ruiten van een nabijgelegen warenhuis inslaan. Op dat moment kwam de oproerpolitie op ons afgelopen. Nadat ik was weggerend, zag ik twee mensen op de grond liggen met de oproerpolitie en woekerend vuur op de achtergrond. Ik wist dat ik ‘een moment’ had vastgelegd toen ik de gedaanten tegen de achtergrond van zulke chaos fotografeerde maar pas toen ik later mijn foto’s terugkeek ontdekte mijn chef dat de twee mensen op de grond niet gewond waren, maar lagen te zoenen.
— RICH LAM, FOTOGRAAF

4. Kinderen zwart van koolstof

“The Children of Black Dust” is een fotoserie gemaakt door de Bengaalse fotograaf Shehzad Noorani.

In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, worden droge-celbatterijen gerecycleerd in honderden fabrieken en werkplaatsen. Vrouwen en kinderen zijn de belangrijkste bron van arbeid, en ze brengen daar de hele dag door in gruwelijke omstandigheden. De koolstofdeeltjes veroorzaken veel long- en ooginfecties, vooral bij kinderen.

“Net als Marjina brengen veel vrouwen hun kinderen mee naar het werk omdat er eenvoudigweg geen andere plek is waar ze kunnen verblijven. De omgeving in en rond de werkplaatsen is vol met koolstofdeeltjes en ander giftig materiaal. Jonge kinderen spelen in dit vervuilde gebied totdat ze moe zijn en in slaap vallen, en de meesten lijden aan luchtweg- en ooginfecties. Het trieste feit is dat deze kinderen moeten werken om in leven te blijven; als ze niet werken, eten ze niet. Maar dat betekent niet dat ze moeten worden uitgebuit.” – Shehzad Noorani, fotograaf.

5. “Tank man”

Tank Man
©AP Photo | Jeff Widener

“Tank man” wordt beschouwd als één van de meest iconische foto’s van de 20e eeuw. Deze man die in z’n eentje voor de tanks stond, werd het symbool voor het bloedbad op het Plein van de Hemelse vrede. Jongere mensen in China weten niet veel over deze gebeurtenissen. Het is een verboden onderwerp. De bevolking heeft geen toegang tot echte informatie, foto’s of echte statistieken over het bloedbad, en de termen “4 juni” of “6/4” zijn sterk gecensureerd.

Volgens vrijgegeven informatie die gelekt is door een anonieme bron op hoog niveau in de Chinese Staatsraad, werden zo’n 10.454 mensen gedood door Chinese soldaten tijdens het bloedbad. Dit cijfer is veel hoger dan het “officiëel” vermeldde aantal slachtoffers van het Chinese regime van 200.

Op 4 juni 1989 werden de studenten in hordes neergeschoten en “plat gemaaid” door tanks. “Gepantserde voertuigen reden vervolgens keer op keer over de lichamen om ze te ‘pletten’ en bulldozers verzamelden de stoffelijke overschotten. Stoffelijke overschotten werden verbrand en vervolgens weggespoeld”, aldus een deel van de verklaring, die in handen kwam van Alan Donald, de ambassadeur van Groot-Brittannië in China in 1989.

Ondanks het feit dat hij wist hoe de soldaten de dag ervoor al die studenten hadden afgeslacht, nam “Tank man” zijn positie in op 5 juni en werd hij “vereeuwigd” door Jeff Widener, de fotograaf van Associated Press, die toevallig op het juiste moment op de juiste plaats was. “Tank man” werd uiteindelijk weggeleid door wat leek op undercoveragenten – maar niet voordat hij het konvooi tot stilstand had gebracht en omhoog was geklommen om met de soldaten te praten.

Door Chris Ford

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN