Deze verbijsterende  puzzel met “16 cirkels” maakt mensen gek: Zie jij ze?

Wat vind je van optische illusies? Je bent wellicht een expert en leest dit om te laten zien wat je kunt (als dat zo is, goed van je!). Of misschien ben je van het dappere soort en ben je hier gekomen om jezelf een broodnodige uitdaging te geven, een “korte pauze” om de oude tandwielen van de hersenen draaiende te houden. Zo ja, welkom! Laten we beginnen.

Kijk eens naar het schijnbaar ééndimensionale patroon hieronder. Wat zie je? Zwart-witte lijnen en kaders; een paneel dat een beetje op een stenen muur lijkt, toch? Kijk nog eens! Als je het niet meteen hebt gezien (en maak je geen zorgen, veel mensen zien het niet gelijk), dan zijn er eigenlijk zestien heimelijke cirkels die zich in deze complexe optische illusie verbergen. En het is geen amateuristische poging; dit plaatje werd voor het eerst gedeeld als één van de top tien beste illusies tijdens de 2006 Neural Correlate Society’s “Best Illusion of the Year” wedstrijd.

Maar je moet het eerst proberen, want dit is alles wat we nu zeggen.

 

Deze verbijsterende hersenbreker had een wilde opleving na opnieuw te zijn gepost op Reddit, en het zaait nog steeds verdeeldheid. Sommige mensen kunnen de cirkels zien, sommige mensen kunnen de cirkels niet zien, en sommige mensen zijn berichten er nogal graag over geweest, tot groot vermaak op het internet. “Ik was boos en sceptisch en dacht dat ik voor de gek werd gehouden”, gaf een deelnemer toe,  ik wilde zelfs niet eens proberen te kijken, maar deed het toch en ja, ze zijn er echt [….] Het is een goede, bedankt voor het delen!”

 Voor sommigen was het makkelijk: “Het is raar”, zei een persoon. “Op het moment dat ik je commentaar las, zag ik direct de cirkels.” Anderen deden er iets langer over, maar wilden hun techniek graag delen: “Het heeft bij mij ook even geduurd”, berichtte een puzzel-oplosser, “maar als je alleen naar de middelste afbeelding kijkt en probeert om er als geheel naar te kijken, zijn de cirkels beter zichtbaar”.

Sommigen zijn voor altijd veranderd (“Eenmaal gezien, kan ik het niet niet meer zien!”), terwijl andere voor altijd bezwaard zijn (“Ze blijven voor mij verdwijnen, tenzij ik me erop concentreer!”), maar iedereen is het erover eens dat het fascinerend is. Hoe verliep het bij  jou?

Hier is het volledige verhaal. Het beeld is oorspronkelijk gemaakt door Anthony Norcia, een visiewetenschapper van het Smith-Kettlewell Eye Research Institute in San Francisco. Het wordt de Koffer Illusie genoemd omdat “koffer” een architectonische term is die gebruikt wordt om te verwijzen naar een decoratieve, verzonken paneel in een plafond, en dat is precies hoe de illusie op het eerste gezicht eruit ziet. En raad eens? Het is eigenlijk behoorlijk controversieel!

Volgens The Illusions Index zijn experts het er in het algemeen over eens dat wat we zien met onze ogen, terwijl we naar een illusie kijken, constant en onveranderlijk is. Waar ze het echter niet over eens zijn, is of de “visuele ervaring” verandert wanneer we wisselen tussen het kijken naar vierkanten en het kijken naar cirkels, of dat het iets anders is dat verandert, een “geloof”, een “oordeel” of een “ander mentaal proces”.

Optische illusies zijn verbazingwekkend. Ze manipuleren kleur, licht en verschillende patronen, puur voor het plezier om het menselijk brein te verwarren. Waarneming ontmoet de werkelijkheid, en soms is het één grote chaos. Soms is het echter absoluut voorbij deze wereld, en daarom houden we ervan!

 

door LOUISE BEVAN

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN