Discussie laait op als Taiwans de-facto ambassade logo verandert

SAN FRANCISCO—The Taipei Economic and Cultural Office (TECO) in San Francisco heeft sinds kort een nieuw logo op Facebook. Hiermee volgt ze de veranderingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan.

Het nieuwe logo is een rond embleem met de naam er in gedrukt. Dit wordt vergezeld door een beeld dat lijkt op een zoete aardappel: het figuur van het land.

Het gebruik van de naam Taiwan in plaats van Republiek van China (ROC) in het logo veroorzaakte kritiek van de oppositiepartij in Taiwan, de Nationalistische Partij Kuomintang (KMT).

De Facebook pagina van de Taipei Economic and Cultural Office in San Francisco, Californië. (Screenshot)

“Republiek van China” is de naam van de concurrerende overheid die werd opgericht als tegenhanger van de Chinese Communistische Partij (CCP) aan het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw door Sun Yat-Sen. De twee streden in de burgeroorlog over het bestuur van het land. In 1949 was de ROC verslagen en trok het zich terug op het eiland Taiwan. Maar de naam ROC wordt door sommige inwoners van Taiwan nog steeds gebruikt, omdat zij vinden dat ROC nog steeds een legitieme claim legt op het vaste land van China en op een dag de CCP kan verslaan en zich kan verenigen met het vaste land.

Ondertussen blijft de CCP ook soevereiniteit claimen over het eiland Taiwan, ondanks het feit dat het land zijn eigen grondwet, democratisch gekozen regering, leger en valuta heeft. Het officiële standpunt van China is dat het Taiwan op een dag met het vasteland zal verenigen, en militaire ingrijpen wordt niet uitgesloten om dat doel te bereiken.

De KMT staat bekend om zijn vriendelijke politieke houding tegenover Peking en de waakzaamheid om China niet voor het hoofd te stoten.

Tot dusverre heeft Peking nog niet gereageerd.

Zhu Wenxiang, de directeur van TECO in Los Angeles, vertelde in het Chinees aan de World Journal: “We zijn wie we zijn”, en drong er bij de Taiwanese bevolking op aan zich in te spannen meer erkenning voor Taiwan te krijgen.

Discussie over het nieuwe logo heeft de lokale Taiwanese gemeenschap verhit.

Catharina Gill, coördinator van het Taiwanese forum in Noord-Californië, zei dat regeringen in veel landen niets te maken willen hebben met kwesties gerelateerd aan het hebben van twee verschillende Chinese landen. Daarom was het gebruik van de naam en vorm van het eiland in plaats van de naam ROC een perfecte oplossing.

“Het gebruik van de naam ROC zou de CCP [Chinese Communistische Partij] boos kunnen maken”, zei Robert Chen, de voormalige voorzitter van het Taiwanese en Chinees-Amerikaanse atletiektoernooi in San Francisco.

“Taiwan is Taiwan, China is China”, zei Joe Chou, de voorzitter van de Noord-Amerikaanse Taiwanese professorenvereniging. Chou zei dat Taiwan een vrije samenleving is, terwijl de CCP Taiwan op verschillende manieren heeft onderdrukt.

Chou zei ook dat de Taiwanese gemeenschap de recente focus van de regering Trump-regering op het aanpakken van de infiltratie en inmenging van de CCP in de Amerikaanse politiek en maatschappij moet ondersteunen.

Chou’s opmerkingen weerspiegelden het recente rapport van het Hoover Instituut, wat spreekt van de “Precisie machtsbeïnvloeding” van China in de Verenigde Staten. Het 200 pagina’s tellende rapport is gepubliceerd op 29 november.

“Uit het diepst van mijn hart denk ik dat ik helemaal niet aan China verbonden ben”, zei Annan Chen, de voormalige voorzitter van de commissie voor de stedenband tussen Cupertino en TaiChung.

Eva Lee, de voormalige penningmeester van dezelfde commissie, zei dat China Taiwan dwong zichzelf China’s Taiwan te noemen, waardoor ze het gevoel kreeg haar band met haar geboorteland te verliezen.

Lee zei dat China werd geregeerd door slechts enkele CCP-leiders, maar Taiwan is een democratisch land geworden met eigen verkiezingen. Ze leeft liever in een vrij land.

Gordon Lee, een lid van het Taiwan Forum, zei dat hij het nieuwe logo leuk vond met de vorm van Taiwan als onderdeel van het embleem. Laat China geloven dat het eiland van de CCP is, zei hij, maar “Taiwan is ons Formosa”.

Ami Lee, een commissielid van de Taiwanese Associatie van Amerika, zei dat als de Chinese overheid niet eens voor de mensen in China kon zorgen, waarom dan de moeite nemen de mensen in Taiwan te regeren?

Lee reist vaak naar China. In het afgelopen decennium gingen veel van haar vrienden naar China om te investeren in de productie-industrie, maar Lee moest constateren dat elke keer als ze naar Taiwan terugkwamen ze al hun geld verloren hadden.

Door Nathan Su

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN