Documentatie van vervolging: Video’s van martelingsslachtoffers gesmokkeld uit de Chinese gevangenis

Waarschuwing: Dit artikel bevat beelden van een martelingsslachtoffer.

Sinds de vervolging van Falun Gong in 1999 begon, zijn er schokkende berichten gemeld over martelingen in Chinese werkkampen, detentiecentra en gevangenissen, maar het is nooit mogelijk geweest om in deze plaatsen foto’s of videobeelden te maken, laat staan om dergelijk materiaal naar buiten te kunnen smokkelen.

Een Falun Gong beoefenaar genaamd Yu Ming veranderde dat.

Yu nam video’s op in zowel het beruchte Masanjia Labor Camp als in de Benxi-gevangenis, en slaagde erin de opnames naar buiten te smokkelen.

In de Benxi gevangenis gebruikte Yu verborgen camera’s om de dood van een beoefenaar als gevolg van marteling vast te leggen, en bewaarde hij het schriftelijk verslag van een andere gedode beoefenaar. Dit zijn hun verhalen.

Beelden die in 2016 in het Benxi Central Hospital zijn opgenomen en die Hu Guojian, aan bed vastgeketend, laten zien terwijl hij in coma ligt:

Hu Guojian’s dood

In 2017 werd Yu in het ziekenhuis van de Benxi-gevangenis, in de provincie Liaoning, vastgehouden omdat hij Falun Gong beoefende; het was zijn vierde gevangenisstraf. Daar ontmoette hij mede-beoefenaar Hu Guojian; beiden waren opgepakt door de vervolging.

Benxi gevangenis van binnenuit gefilmd met een verborgen camera door Yu Ming in 2017:

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, werd voor het eerst in 1992 in China geïntroduceerd aan het publiek en verspreidde zich snel van persoon tot persoon. Falun Gong is een traditionele spirituele beoefening en houdt in dat je volgens de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid leeft en de vijf sets van meditatieve oefeningen doet.

Hu Guojian vóór de vervolging. (Minghui.org)

De toenmalige leider van de Chinese Communistische Partij, Jiang Zemin, vreesde de populariteit van Falun Gong en in het bijzonder hoe de traditionele morele leer van Falun Gong aantrekkelijker zou kunnen blijken voor het Chinese volk dan de atheïstische en materialistische ideologie van de CCP.

In juli 1999 gaf Jiang opdracht tot een campagne om deze praktijk uit te roeien.

Een opname van Yu Ming naar Hu Guojian in zijn ziekenhuisbed:

Hu Guojian, een 45-jarige Falun Gong beoefenaar uit Fushun City in de provincie Liaoning in het noordoosten van China, werd op 7 juli 2015 opnieuw gearresteerd, vijf jaar na zijn vrijlating van een gevangenisstraf van 10 jaar. Deze keer werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Op 4 mei 2016 wordt Hu overgeplaatst naar de gevangenis van Benxi, waar hij te kampen heeft met zware arbeid, slaaponthouding en gebrek aan voedsel. Toen zijn vrouw hem 19 dagen later bezocht, werd ze gealarmeerd door de ontdekking dat hij een derde van zijn gewicht was kwijtgeraakt, van meer dan 200 pond tot minder dan 110 pond. (?????? Of “van meer dan 100 kg tot minder dan 60 kg” van maken? In Nederland, althans onder de vrouwen, wordt vaker kg genoemd als het om lichaamsgewicht gaat..)

Beelden die in 2017 in het Benxi gevangenisziekenhuis zijn opgenomen en die Hu in zijn ziekenhuisbed laten zien:

Op 26 mei werd Hu naar de wasruimte gebracht door medegevangenen Wang Xingang, Yuan Dejia en Yu Changlong. Ze kleedden Hu uit, goten herhaaldelijk ijskoud water op zijn hoofd, en vervolgens dwongen ze hem op een klein bankje te gaan zitten en lieten ze hem niet slapen.

Rond een uur of tien ‘savonds verloor Hu het bewustzijn en viel op de grond. De gevangenen schopten tegen zijn hoofd en berispten hem streng.

Beelden van binnenuit die in 2017 in het Benxi gevangenisziekenhuis zijn opgenomen en die laten zien hoe Hu in coma ligt:

Toen dit hem niet meer bij bewustzijn bracht, werd hij snel naar het ziekenhuis gebracht, waar bij hem een ernstige hersenbloeding werd vastgesteld die een neurochirurgische ingreep vereiste.

Hu raakte in coma, slechts 22 dagen na zijn overplaatsing naar de Benxi-gevangenis. Hij is nooit meer bij bewustzijn gekomen.

Na acht maanden in het ziekenhuis werd Hu, ondanks zijn vegetatieve toestand, ontslagen en terug naar de gevangenis gebracht om zijn termijn te voltooien.

Benxi gevangenis opgenomen met een verborgen camera van binnenuit door Yu Ming in 2017:

Tijdens dit stadium was Yu in staat om stiekem wat beelden te schieten van Hu die in bed in een coma lag.

Na het uitzitten van zijn 4-jarige termijn, werd Yu vrijgelaten op 31 oktober 2017. Hij begon contact op te nemen met Hu’s familie en probeerde gerechtigheid te zoeken voor Hu.

Opnamen gemaakt op 14 mei 2018 met een verborgen camera in het Benxi ziekenhuis, waarop Hu’s huilende familie in het ziekenhuis te zien is:

In de vroege ochtend van 14 mei 2018 werd Hu’s familie plotseling door de gevangenisautoriteiten op de hoogte gebracht van het feit dat Hu zich in een kritieke toestand bevond, en dat hij was teruggestuurd naar het Benxi centrale ziekenhuis.

Het was al middag toen Hu’s familie samen met Yu het ziekenhuis bereikte. Yu begon stiekem te filmen zodra ze aankwamen. Hij begreep het belang van videodocumentatie.

Er waren meer dan twaalf politieagenten ter plaatse. Uiteindelijk kwamen ze erachter dat Yu een video-opname aan het maken was.

Ze werden kwaad en wilden meteen Yu’s verborgen camera in beslag nemen. Toen Yu met alle macht probeerde de camera vast te houden, begonnen zijn handen te bloeden omdat het vastpakken en vasthouden te heftig werd. Uiteindelijk moest hij het loslaten.

Opnamen gemaakt op 14 mei 2018 met een verborgen camera in het Benxi centrale ziekenhuis, waarop Hu Guojian’s familie huilt:

Wat de politie echter niet ontdekte, was dat Yu eigenlijk twee verborgen camera’s bij zich had. De politie vond en haalde de ene weg die vast aan zijn shirt zat, maar zag niet dat er nog een andere aan zijn pols zat.

Uren na de aankomst van zijn familie in het ziekenhuis overleed Hu, op 48-jarige leeftijd.

Tot op de dag van vandaag is zijn lichaam nog steeds bevroren en opgeslagen in het mortuarium. Zijn familie heeft geweigerd het lichaam te verbranden, in de overtuiging dat dit als bewijs moet worden bewaard om aan te tonen dat zijn dood werd veroorzaakt door mishandeling in de Benxi-gevangenis. Zij willen gerechtigheid.

De autoriteiten boden aan om Hu’s familie 100.000 yuan (12930 euro) te betalen om de kwestie te “regelen” en Hu’s lichaam te laten cremeren. Maar zijn familie weigerde.

Yu zei dat Hu’s familie enorm lijdt sinds zijn dood. Zijn moeder was zo overstuur dat haar hersenaandoening erger werd en ze verlamd raakte. Zijn zoon studeert aan de universiteit. Zijn vrouw heeft geen fulltime baan en heeft het heel moeilijk om het hele gezin te onderhouden.

Hu’s moeder moest naar een verpleeghuis worden gestuurd en zij wilde vaak zelfmoord plegen, omdat ze Hu’s vrouw niet tot last wilde zijn.


Lu Yuanfeng’s Dood

Yu documenteerde ook de door marteling veroorzaakte dood van Lu Yuanfeng.

Eind 2016 ontmoette Yu een 62-jarige boer, Lu uit Daxing Village in Shenyang City van de provincie Liaoning, ook in het ziekenhuis van de Benxi gevangenis.

Lu Yuanfeng vóór de vervolging. (Minghui.org)

Lu was net zeer zwaar gemarteld, waaronder een 45 minuten lang behandeling met elektrische stokken en eenzame opsluiting. Nadat de dokter had vastgesteld dat hij een gevaarlijk hoge bloeddruk had, werd hij naar het ziekenhuis gestuurd.

Na kennis te hebben genomen van Lu’s situatie, stelde Yu voor dat Lu het proces van zijn marteling zou opschrijven en een formele klacht zou indienen tegen zijn beulen, hetgeen hij ook heeft gedaan.

ID-kaart, handgeschreven brief en een foto van Lu Yuanfeng:


In zijn hand geschreven klacht tegen Jia Changhai (politie-ID-nummer: 2151227), hoofd van de onderwijs- en tuchtbrigade van de 2de afdeling van de Benxi-gevangenis, schreef Lu:

“Op 9 november 2016 gaf verdachte Jia Changhai om 10.00 uur de opdracht aan gevangene Wang Kebin om mij naar het Bureau voor Onderwijs en Discipline van afdeling nr. 2 te brengen. Nadat ik het kantoor binnenkwam, vroeg Jia Changhai me of ik nog steeds in Falun Gong geloofde. Ik zei ja. Toen hebben Jia Changhai en een andere politieagent, Niu Dai, mijn handen achter mijn rug geboeid, me op de grond gedrukt en mijn rug, borst, hoofd en handen meer dan tien minuten geschokt met een elektrische knuppel totdat de batterij op was. Ik had voortdurend last van mijn hart en mijn rug raakte beschadigd. Gedurende het hele proces had Niu op mijn hoofd gestaan.”

Na het schrijven van de aanklacht brak Lu de balpen, schudde de inkt eruit, drukte zijn duim op de inkt en drukte vervolgens zijn vingerafdruk op de brief zodat deze volgens de Chinese traditie “legaal” was en officieel ondertekend.

In feite werd Lu die dag nog een keer gedurende 35 minuten geschokt tot de batterij van de derde elektrische knuppel leeg was. Nadat hij er uiteindelijk mee instemde om Falun Gong af te zweren, stopte Jia de marteling. Niu heeft zijn voet nooit van Lu’s hoofd getild gedurende de hele 45 minuten durende beproeving.

Lu verbleef slechts 10 dagen in het gevangenisziekenhuis voordat hij werd teruggebracht. De martelingen hielden aan en ook werd hij nog steeds gedwongen om zware arbeid te verrichten.

Op 26 Augustus 2017 kreeg Lu een beroerte en viel, waarbij hij zijn benen brak. De gevangenis stuurde hem naar een ziekenhuis buiten de gevangenis voor een röntgenfoto, maar bracht hem terug zonder verdere medische behandeling te zoeken.

Toen Lu op 19 november 2017 werd vrijgelaten, was zijn toestand zo slecht dat hij vrijwel verlamd was met gebroken benen en doffe ogen. Ook kon hij niet goed meer spreken.

Eenentwintig dagen later overleed Lu thuis, op 63-jarige leeftijd.

Benxi gevangenis opgenomen met een verborgen camera door Yu Ming:

Yu is erin geslaagd om Lu’s aanklachtbrief uit de gevangenis te laten smokkelen terwijl hij nog in de gevangenis zat, omdat het niet veilig was om de brief daar te bewaren. Nadat Yu werd vrijgelaten, 20 dagen voor Lu’s vrijlating, slaagde hij erin om Lu’s brief terug te krijgen van waar hij was verborgen. Toen begon hij contact op te nemen met de familie van Lu, om te zien of er iets gedaan kon worden om de politieagenten die Lu gemarteld hadden voor de rechter te brengen.

Omdat hij niet over Lu’s contactgegevens beschikte, duurde het een hele tijd voordat hij Lu’s adres wist.

Toen hij echter bij Lu thuis kwam leerde hij dat Lu net was overleden.

“Ik kan nauwelijks beschrijven hoe ik me toen voelde”, zei Yu. “Afgezien van deze twee sterfgevallen die ik met video’s heb kunnen documenteren, waren er meer dan twaalf Falun Gong beoefenaars om mij heen die tijdens de vervolging doodgemarteld werden. Hoeveel levens moeten we nog verliezen voordat het moorden wordt gestopt?”

Personen die in China door het regime zijn vermoord vanwege hun geloof in Falun Gong. De website Minghui.org, die dient als een uitwisselingscentrum voor informatie over de vervolging van Falun Gong, heeft bevestigd dat 68 Falun Gong beoefenaars in 2018 zijn overleden aan de gevolgen van de vervolging van Falun Gong. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger, vanwege de moeilijkheid om informatie uit China te krijgen. (Minghui.org)

Door Jennifer Zeng

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN