Duikers zoeken zeldzame grote hamerhaai

De waaghalzen duiken op plek waar het wemelt van de haaien

Een team van avontuurlijke duikers, de producenten van het kanaal “Brave Wilderness”, kwamen net terug van hun allereerste haaienduik bij het wereldberoemde Tiger Beach voor de kust van West End, Grand Bahama.

Vol opwinding en adrenaline van deze unieke levenservaring –  zwemmen met enorme tijgerhaaien –  waren ze klaar om het anker binnen te halen en weg te varen. Eén ding waar ze op hadden gehoopt, maar wat niet was gebeurd, was om een karakteristieke haaiensoort te ontmoeten: de grote hamerhaai.

Videoproducent Mark Vins besloot om zijn drone camera nog één keer een rondje te laten vliegen voordat ze zouden vertrekken. De camera vloog hoog boven de boot en was neerwaarts gericht. Zo konden ze haaien zien zwermen als wormpjes in het kristalblauwe water.

En toen zag hij het. Om twaalf uur verscheen het karakteristieke silhouet dat op een hamer lijkt, meanderend richting de groep van de tijgerhaaien.

In een vlaag van opwinding maakten de duikers zich gereed voor een nieuwe duik en lieten zich in het water glijden.

Tijdens het afdalen naar het witte zand op de oceaanbodem, zagen ze de tijgerhaaien weer, die ze begroetten als oude bekenden. Er waren ook drie andere haaiensoorten: rifhaaien, verpleegsterhaaien en citroenhaaien. Het was niet de eerste haaienduik die dag, en ze waren een beetje moe – deze keer hadden ze maar één missie: de grote hamerhaai vinden.

Er zijn negen bekende soorten hamerhaaien (sphyrna mokarran), waarvan de grootste de grote hamerhaai is, die 6 meter lang en meer dan 450 kg kan worden.

Toen de eregast niet opdook, dacht Vins dat hij het misschien toch verkeerd had gezien… totdat hij opkeek en de onmiskenbare T-vorm zag van een enorme, grote hamerhaai.

De unieke vorm van zijn kop geeft de hamerhaai een roofzuchtig voordeel; het oppervlak van zijn kop wordt gemaximaliseerd, waardoor hij meer electro-receptoren heeft, “ampullae of Lorenzini” genoemd, die een prooi detecteren.

Niet alleen was de hamerhaai groot – 4,5 meter – maar hij was ook energiek. Hij draaide zich plots naar Mark toe en schoot razendsnel op hem af voordat hij plotseling een draai maakte.

Schijnbaar geïnspireerd door deze acrobatische vertoning, begonnen de tijgerhaaien ook aan een show. Het was een unieke ervaring.

De “show” duurde ongeveer een uur waarna de grote hamerhaai, die zelden te zien is rond Tiger Beach, in een boog weg zwom en in de verte verdween.

Het team kwam boven juichend water, nauwelijks in staat om hun ogen te geloven. “Is het geen droom? Is het net gebeurd?!“ riep Mark uit.

“De band die ik met die haaien had is onmiskenbaar”, zegt Vins. “Ze hebben me echt voor altijd veranderd.”

Nadat hij de “buitengewone” grote hamerhaai had ontmoet, vertelde Vins hoe de ontmoeting hem had geïnspireerd. “Vanaf nu ben ik een toegewijd voorvechter voor hun behoud”, zei hij, “een ware gelovige met een missie, om anderen door de lens van mijn camera te onderwijzen.”

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN