Duizenden marcheren voor Franse hersendood verklaarde buschauffeur na gewelddadige aanval over mondkapjes

Een buschauffeur in Frankrijk, die eerder deze week hersendood werd verklaard nadat twee passagiers de 58-jarige man op wrede wijze hadden aangevallen, werd volgens meerdere verslagen, op 8 juli door duizenden mensen in een massale “witte mars” herdacht.

Philippe Monguillot, echtgenoot en vader van drie kinderen, werd aangevallen in de zuidwestelijke stad Bayonne op de avond van 5 juli nadat hij vier passagiers had gevraagd een mondkapje te dragen en had geprobeerd een buskaartje te controleren.

Ongeveer 6.000 mensen uitten hun verdriet en gingen woensdagavond de straat op voor een “witte mars” ter ere van Monguillot, rapporteerden de Franse media.

In verschillende grote Franse steden – waaronder Parijs, Straatsburg en Bordeaux – stopten buschauffeurs hun bus om 19.30 uur en hielden ze een minuut stilte voor hun collega.

“Deze witte mars geeft extra steun omdat het een extra kracht is”, vertelde Veronique Monguillot, de vrouw van het slachtoffer, aan RTL France. “Ik fluisterde Philippe gisteravond in zijn oor: ‘Ik zal je wreken met gerechtigheid.’ Deze belofte zal ik nakomen; ik heb de kracht en we gaan vechten.”

Een foto van Veronique Monguillot en Philippe Monguillot, een buschauffeur die hersendood werd verklaard nadat hij werd aangevallen omdat hij weigerde een groep mensen in de bus te laten die geen mondkapjes droegen, wordt getoond tijdens een witte mars in Bayonne, zuidwest Frankrijk, op 8 juli 2020. (Iroz Gaizka/AFP via Getty Images)
Veronique Monguillot, de vrouw van buschauffeur Philippe Monguillot, houdt een foto van haar man vast tijdens een witte mars in Bayonne, in het zuidwesten van Frankrijk, op 8 juli 2020.  (Iroz Gaizka/AFP via Getty Images)

De vrouw van de buschauffeur zei dat ze haar man nauwelijks herkende na de gewelddadige aanval. “Dit is niet mijn man”, zei ze tegen RTL France. Hij heeft “een gezwollen gezicht en is mismaakt”

“Je kunt niet zomaar iemands leven nemen voor een buskaartje”, zei Veronique. “We willen dat hij weer bij ons is, maar we weten dat hij nooit meer dezelfde zal zijn.”

“Aan die mensen die mijn vaders leven hebben genomen, mijn moeders leven, ons leven. …ik wil dat ze lijden”, vertelde één van de drie dochters van Philippe aan RTL France. “Ik wil dat ze voelen hoe wij ons nu voelen.”

“Het is niet mijn vader die ademt, het is de machine. We weten dat het voorbij is”, vertelde zijn 18-jarige dochter aan de Franse media Sud Ouest.

“Barbaarse aanval”

Eén man die met het incident te maken had, werd op zondag ter plaatse opgepakt, kort na aankomst van de politie, terwijl de anderen de plek hadden ontvlucht. De politie hield maandag vier mensen aan in een appartement in Bayonne, waarvan een paar al bekend waren bij de autoriteiten, volgens meerdere rapporten.

De aanklagers hebben twee van de verdachten beschuldigd van poging tot moord; de andere twee mannen zijn beschuldigd van het niet verlenen van bijstand aan een persoon in gevaar, en één is ook beschuldigd van het proberen een verdachte te verbergen, zei het lokale bureau van de officier van justitie, volgens AFP.

Eén van de gearresteerde personen was minderjarig en is sindsdien vrijgelaten.

De burgemeester van Bayonne, Jean-René Etchegaray, zei dat de aanval “barbaars” was en de ambtenaren zullen werken aan de verbetering van de veiligheid van het busvervoer. De burgemeester van Anglet, Claude Olive, zei: “Philippe was een prachtig persoon die beschermd had moeten worden.”

De burgemeesters van Bayonne, Jean-Rene Etchegaray (L), en Anglet Claude Olive (R), komen op 7 juli 2020 aan voor een ontmoeting met de Franse Junior Transport Minister en de lokale buschauffeurs van Bayonne, Zuidwest Frankrijk. (Iroz Gaizka/AFP via Getty Images)

Het conflict begon nadat Monguillot probeerde het vervoersbewijs van een passagier te controleren, zei een Franse aanklager tijdens een persconferentie, volgens Daily Mail.

De passagier had zich aangesloten bij drie andere mannen die de bus eerder zonder mondmasker binnen waren gegaan. De mannen weigerden aan de mondmasker vereiste te voldoen en vervolgens vroeg Monguillot hen de bus te verlaten als ze geen mondmaskers wilden dragen.

Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer in Frankrijk, waar het dodental van het CCP-virus (Chinese Communistische Partij) bijna 30.000 bedraagt.

“Er waren beledigingen en dan het duwen. De buschauffeur werd uit de bus geduwd”, zei de aanklager. Naar verluidt sloegen en schopten twee van de verdachten Monguillot vervolgens.

“De verdachten schopten en sloegen met alle geweld het bovenste deel van zijn lichaam, inclusief zijn hoofd”, zei de aanklager, volgens AFP.

Na de gewelddadige aanval, renden enkele mannen weg en verstopten zich in een appartement van één van hun. De twee verdachten die beschuldigd worden van poging tot moord zijn naar verluidt begin twintig jaar oud en hebben al strafbladen.

Buschauffeurs van het openbaar vervoer netwerk van Bayonne wachten op het bezoek van de Franse Junior Transports Minister op 7 juli 2020, een dag nadat een buschauffeur hersendood werd verklaard na te zijn aangevallen voor het weigeren van passagiers zonder mondmaskers in overeenstemming met de regels die zijn opgelegd om het CCP-virus te bestrijden. (Iroz Gaizka/AFP via Getty Images)

De aanval op Monguillot leidde tot een boze reactie van zijn collega-buschauffeurs, waarbij velen weigerden te werken tot na zijn begrafenis, meldde AFP.

Eén van zijn collega’s beschreef hem als een “fatsoenlijke en hardwerkende man die altijd voor de passagiers zorgde”, zo meldde The Mail.

“Er is veel spanning geweest over mondmaskers, omdat het moet volgens de wet, maar bus personeel is geen politie, dus zouden we de wet niet moeten hoeven handhaven”, voegde hij eraan toe.

Door Lorenz Duchamps

Volg ons ook op YouTube

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 9 juli gepubliceerd op The Epoch Times: Thousands March for French Bus Driver Declared Brain-Dead After Brutal Attack Over Face Masks

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN