Een gouden randje aan de pandemie kan zijn; economische afstand tot China

WASHINGTON — De COVID-19-pandemie zal ernstige gevolgen hebben voor de manier waarop bedrijven over China denken. Het aanzwellen van het sentiment tegen het Chinese communistische regime van de afgelopen weken kan veel directies ertoe dwingen hun hele productieketen in zeer korte tijd te veranderen.

Volgens Kyle Bass, hedgefondsmanager en oprichter van het Amerikaanse Hayman Capital Management, komt er een “gedwongen ontkoppeling” van China, wat betekent dat de economische banden om nationale en strategische redenen worden verbroken.

“De ellende die China voor de rest van de wereld met dit virus heeft veroorzaakt, heeft echt een desinfecterend licht op de wereldwijde productieketens geworpen”, zei Bass in een interview voor het “American Thought Leaders” -programma van The Epoch Times.

“Denk hier eens over na, we hebben westerse democratieën die bijna volledig afhankelijk zijn van een productieketen in een totalitair, communistisch land. Het is eigenlijk krankzinnig als je het zo neerzet.”

Als er een gouden randje aan deze pandemie zit, merkt Bass op, is het de versnelling van de ontkoppeling.

Volgens een onderzoek dat in maart is uitgevoerd door de Amerikaanse Kamer van Koophandel en adviesbureau PWC, meldt één van de vijf grote Amerikaanse bedrijven die in China actief zijn, dat coronavirus het ontkoppelingsproces zal versnellen. Ze geven nu een groter potentieel aan voor economische ontkoppeling tussen de twee landen in vergelijking met een soortgelijk onderzoek in 2019.

Meer dan 40 procent van de respondenten gelooft echter nog steeds dat het onmogelijk is om de economische banden met China te verbreken.

Bass bekritiseerde Amerikaanse bedrijven omdat ze een oogje dichtknepen voor de schendingen van de mensenrechten in China.

“Kunt u zich voorstellen dat u iemand uitlegt dat u zaken doet met een regime dat meer dan een miljoen gewetensgevangenen heeft opgesloten en dat het dagelijks organen oogst bij deze groep politieke gevangenen? En toch kunnen mensen als Blackstone niet wachten om nog een dollar in China te investeren. Mensen als Sheldon Adelson kunnen niet wachten om nog een casino in Macau te openen”, zei Bass.

“Omdat ze zich door geld gewoon laten verblinden voor de flagrante schendingen van de mensenrechten door misschien wel één van de meest tirannieke regimes die ooit heeft bestaan. Het is waanzinnig.”

China verantwoordelijk houden

De publieke opinie in de Verenigde Staten is de afgelopen weken aanzienlijk verschoven ten opzichte van het Chinese regime, aangezien de meeste mensen de CCP de schuld geven van het verbergen van de oorsprong van het virus en het achterhouden van informatie over de omvang van de uitbraak in de Chinese stad Wuhan.

Volgens een enquête van Harris Poll, uitgevoerd tussen 14 maart en 5 april, geeft 72 procent van de Amerikanen de Chinese regering de schuld van het onjuist rapporteren van de impact van het virus in China.

Een ander onderzoek door Pew Research Center in maart wees uit dat ongeveer twee-derde van de Amerikanen nu een ongunstig beeld heeft van China.

Een groeiend aantal wetgevers in de Verenigde Staten, het VK, Australië en Canada zijn begonnen te praten over “herstelbetalingen en de Chinese regering er toe brengen om voor hun kwaadaardige acties te betalen”, zei Bass.

Hij merkte op dat denktanks en hoogleraren al het idee van juridische en financiële aansprakelijkheid van China voor de uitbraak hebben geopperd.

“Er zijn genoeg dingen die de regering hier kan doen om China te laten boeten voor zijn acties”, zei Bass.

Hij suggereerde dat de Amerikaanse regering achter de Chinese staatsbedrijven aan kon gaan en hun internationale activa, zoals eigendommen in de Verenigde Staten en aandelen die op westerse financiële markten waren uitgegeven, kon overnemen. De Verenigde Staten zouden zelfs hun biljoen dollar aan Amerikaanse obligaties in handen van China kunnen opheffen, zei hij.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën bezat China vanaf februari ongeveer $ 1,09 biljoen aan Amerikaanse schulden. China is de op één na grootste buitenlandse crediteur van de VS, na Japan, met $ 1,26 biljoen.

“Wat we kunnen doen, is dat we de fundamentele basis van onze landen en de rechtsstaat kunnen gebruiken, en we kunnen onze wetten uitoefenen en handhaven voor hun misdrijf”, zei Bass. “Zo egaliseren we het speelveld tegen zo’n tirannieke, leugenachtige acteur.”

Japan biedt geld voor ontkoppeling

De Japanse regering heeft onlangs aangekondigd dat zij binnenlandse bedrijven zal steunen die hun productie vanuit China verplaatsen. Premier Shinzo Abe maakt bijna 2,25 miljard dollar vrij van het stimuleringspakket om Japanse bedrijven te helpen bij het loskoppelen van hun productieketens van China, vooral die van de productie met hoge toegevoegde waarde.

Bass vindt dat de Amerikaanse regering hetzelfde moet doen.

Het is een “morele noodzaak” voor de Amerikaanse regering om kapitaal opzij te zetten om Amerikaanse bedrijven te helpen China te verlaten, zei hij.

De regering-Trump bereidt een richtlijn voor dat zou helpen bij het verplaatsen van medische productieketens van overzee naar de Verenigde Staten, aangezien de uitbraak een gevaarlijke mate van afhankelijkheid van China blootlegde.

Bass zei dat de pandemie de Amerikaanse regering heeft gedwongen om opnieuw te kijken naar Amerika’s buitensporige afhankelijkheid van China voor medicijnen en apparatuur.

Velen zijn van mening dat de wereldwijde dominantie van Peking bij de fabricage van medicijnen en medische apparatuur een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid voor de Verenigde Staten en andere landen.

Amerikaanse bedrijven kunnen echter met uitdagingen worden geconfronteerd bij het verplaatsen van de productie uit China.

De afgelopen jaren kunnen de bedrijven die in China actief zijn, hun winsten niet langer het land uitkrijgen en de afgelopen weken is het Chinese regime begonnen met het verplicht stellen van vergunningen voor het verplaatsen van productieketens, zei Bass.

“Bedrijven die zaken doen in China, of u nu Intel of Sony of BMW of Chevron bent, hebben sinds het vierde kwartaal van 2016 hun dollarwinsten niet meer uit China kunnen halen”, zei hij. “En nu wordt ons verteld dat onze productieketens er misschien niet uit kunnen.”

China verlaten

De meeste grote bedrijven hebben zwaar geïnvesteerd in faciliteiten en human resources in China om toegang te krijgen tot de Chinese markt, en ze hebben hun intellectuele eigendommen al ‘prijsgegeven’ als toegangsprijs, zegt Steve Abbott, consultant bij Patina Solutions, een consultant.

Bedrijven kunnen hun inkoop uit China verplaatsen “zolang contractuele overeenkomsten de verandering van bevoorradingsbronnen niet verbieden”, zei hij tegen The Epoch Times.

Het verbreken van contractuele overeenkomsten in joint ventures waar contracten betrekking hebben op eigen vermogen, inkomsten of het delen van kapitaal, zal echter voor veel Amerikaanse bedrijven een zware opgave zijn, zei hij.

Abbott is van mening dat overheden steun kunnen geven voor het ontwikkelen van toeleveranciers binnen de eigen grenzen door kapitaal of goedkope leningen te verstrekken om binnenlandse capaciteit op te bouwen. Deze middelen kunnen ook worden gebruikt ter compensatie van de sancties die China mogelijk heeft opgelegd.

Zonder dit soort steun zullen bedrijven “het erg moeilijk hebben om deze relaties te verbreken”, zei hij.

Door Emel Akan en Jan Jekielek
Volg Emel op Twitter: @mlakan

Origineel op 22 april, 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: A Silver Lining to the Pandemic Could Be Economic Distancing From China

Wist je dat?
De Epoch Times is de eerste en enige media die de ware aard, impact en het uiteindelijke doel van het communisme blootlegt. We onthullen de schade die het heeft toegebracht aan onze morele basis en aan oosterse en westerse tradities. We schrijven ook over de gevolgen van socialisme en haar impact op de economische en politieke stabiliteit van landen. 

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN