Een parade van bijna 10.000 mensen in New York City benadrukt de vervolging in China

Beoefenaars van spirituele beoefening Falun Dafa roepen op een einde te maken aan bijna 20 jaar van onderdrukking

NEW YORK – Opvallende traditionele klederdrachten, kleurrijke spandoeken met hoopvolle boodschappen en weerklinkende melodieën, uitgevoerd door een 500 man sterke fanfare – dit waren de hoogtepunten van een optocht die op 16 mei in Manhattan werd gehouden ter ere van Wereld Falun Dafa Dag.

Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, is een spirituele praktijk die in 1992 aan het publiek werd geïntroduceerd en die bestaat uit meditatieve oefeningen en een reeks morele leringen die gericht zijn op de principes waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

 

Een Falun Dafa beoefenaar in lotusbloemkostuum zwaait tijdens de parade ter ere van de Wereld Falun Dafa Dag in Manhattan, New York, op 16 mei 2019. (Edward Dye/The Epoch Times)

Hoewel de discipline in meer dan zeventig landen vrijelijk wordt beoefend, wordt zij in China sinds bijna 2 decennia geleden onderdrukt als gevolg van een wrede vervolging door het Chinese communistische regime.

Bijna 10.000 Falun Dafa beoefenaars uit tientallen landen liepen door Manhattan, vanaf het Plein van de Verenigde Naties op 47th Street en Second Avenue, over Times Square, en eindigden uiteindelijk bij het Chinese consulaat op 12th Avenue.

De parade was zowel een viering van de vreedzame praktijk als een gedenking van degenen die lijden onder de vervolging in China.

De Tian Guo Marching Band, bestaande uit Falun Dafa beoefenaars, marcheert op 16 mei 2019 door Times Square in New York. (Edward Dye/The Epoch Times).

“We willen de positieve energie van Falun Dafa beoefenaars laten zien”, zegt Sofia Drevemo, een 3-D grafisch ontwerpster uit Zweden.

Hoewel de parade tot doel heeft het bewustzijn te verhogen over de wrede vervolging, zei Drevemo dat de beoefenaars dit vanuit een positief startpunt willen doen.

“Daarom zijn we allemaal zo kleurrijk en in een goed humeur, want [om anderen te helpen] het moeilijkste te laten begrijpen, moeten we het op een positieve manier doen”, zei ze.

De stemming onder de duizenden beoefenaars leek overeen te komen met hun levendig gekleurde kleding, die straalde onder het zachte lentezonnetje. Het geluid van het slaan op trommels door een Chinese waist-drum groep, en melodieën uitgevoerd door de Tian Guo Marching Band, samengesteld uit beoefenaars uit meer dan een half dozijn landen, warmde de sfeer verder op.

Een Falun Dafa beoefenaar in traditionele Argentijnse klederdracht zwaait tijdens de optocht in Manhattan op 16 mei 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Veranderde Levens 

Sofia Drevemo uit Zweden op het Plein van de Verenigde Naties vlak voor de parade op 16 mei 2019.  (Eva Fu/The Epoch Times)

Drevemo, in een geel shirt versierd met de woorden “Falun Dafa is goed”, zei dat het beoefenen van Falun Gong haar hielp om iets te ontwikkelen waar ze altijd al naar had verlangd.

“Van jongs af aan heb ik … altijd al gewild dat ik een dusdanig zelfvertrouwen zou hebben dat me in elke situatie onbreekbaar zou maken”, zei ze.

“Ik begreep geleidelijk aan dat deze [praktijk] is wat [mij] daar zal brengen….”

Francisco La Russa uit Buenos Aires, gekleed in traditionele gaucho kleding voor de Wereld Falun Dafa parade, op 16 mei 2019 op de United Nations Plaza. (Eva Fu/The Epoch Times)

Francisco La Russa, een video-editor uit Buenos Aires, zei dat zijn gezondheid verbeterde na in 2012 te zijn begonnen met de praktijk. Vroeger had hij rugpijn, maar dat alles verdween binnen een maand na het leren van de oefeningen.

Na het lezen van de hoofdtekst van Falun Dafa, “Zhuan Falun”, realiseerde La Russa zich dat de beoefening meer was dan alleen fysieke oefeningen, zei hij.

“Deze [praktijk] heeft zeer zuivere en zeer diepgaande principes die ik wil volgen”, zei hij.

La Russa zei dat hij probeert de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid toe te passen in zijn dagelijks leven om zijn karakter te verbeteren. Bijvoorbeeld, voordat La Russa begon te oefenen, was hij erg arrogant en ruzieachtig, maar de leringen van Falun Dafa, zei hij, gaven hem een nieuw perspectief.

“Het [bood] mij een manier om echt een beter mens te zijn”, zei hij.

Peder Giertsen, afkomstig uit Noorwegen, houdt op 16 mei 2019 de vlag van zijn land vast op het Plein van de Verenigde Naties. (Eva Fu/The Epoch Times)

Peder Giertsen, een gepensioneerde managementconsultant uit Noorwegen die in 1999 met de praktijk begon, zei dat Falun Dafa hem leerde vriendelijk te zijn en aan anderen te denken, zelfs wanneer het moeilijk lijkt om te doen.

“Ik heb geen vijanden meer”, zei hij. “En ik had er vroeger nogal wat omdat ik ruw was, moeilijk en direct.

Olivier Grenier-Leboeuf, lid van de Tian Guo Marching Band op 16 mei 2019 op het plein van de Verenigde Naties. (Eva Fu/The Epoch Times)

Olivier Grenier-Leboeuf, een student die wiskunde en informatica studeert aan de McGill University in Canada, zei dat hij, nadat hij twee jaar geleden begon met het leren van Falun Dafa, stopte met het verspillen van zijn tijd aan videospelletjes en het surfen op het internet.

“Ik heb mijn leven veranderd als het gaat om mijn visie”, zei hij. “Vroeger verspilde ik veel van mijn tijd en had ik allerlei slechte gedachten. Ik merkte een sterke zuivering van mijn geest na het oefenen.”

Grenier-Leboeuf speelt trombone in de Tian Guo Marching Band. Hij hoopt dat de optredens van de band de boodschap kunnen verspreiden dat Falun Dafa goed is.

“Ik denk dat muziek de ziel van mensen kan raken…. Het is een andere manier van communiceren”, zei hij.

Beëindiging van de vervolging

Voorafgaand aan de parade werd een bijeenkomst gehouden op het Dag Hammarskjold Plaza in de buurt van het hoofdkwartier van de V.N., waar sprekers benadrukten dat de onderdrukking door het Chinese regime tot op de dag van vandaag voortduurt.

“Teresa Chu, een advocaat uit Taiwan en woordvoerder van de Taiwan Falun Gong Attorney Group, vertelde The Epoch Times: “Er worden nog steeds organen geoogst in China, wat zeer ernstig is. De juridische belangenbehartiger zonder winstoogmerk brengt rechtszaken tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de vervolging wanneer zij naar het buitenland reizen naar landen in Azië, en pleit ervoor dat parlementen wetgeving aannemen over Falun Gong kwesties, waaronder het oogsten van organen.

Teresa Chu, woordvoerster van de Taiwan Falun Gong Attorney Group, bij de manifestatie voorafgaand aan de Falun Dafa Dag parade bij het hoofdkwartier van de V.N. op 16 mei 2019. (Eva Fu/The Epoch Times)

In 2006 kwamen er berichten naar buiten dat het Chinese regime organen van levende gewetensgevangenen, voornamelijk Falun Dafa beoefenaars, aan het winnen was voor gebruik in het orgaantransplantatiesysteem van het land.

Een diepgaand rapport van de International Coalition to End Transplantation Abuse in China, uitgebracht in 2016, vond een enorme discrepantie tussen de officiële transplantatiecijfers van China en het aantal uitgevoerde transplantaties in ziekenhuizen.

Door de openbare verslagen van 712 Chinese ziekenhuizen die lever- en niertransplantaties uitvoeren te analyseren, toonde het rapport aan dat ieder jaar ruwweg 60.000 tot 100.000 transplantaties worden uitgevoerd, wat veel meer is dan het officiële aantal van 10.000 tot 20.000 transplantaties per jaar. Het verschil, zo concludeerde het rapport, bestond grotendeels uit organen die van Falun Dafa beoefenaars in detentiecentra in China werden weggenomen.

In december 2018 concludeerde een onafhankelijk volkstribunaal in het Verenigd Koninkrijk dat er in China “op grote schaal” gedwongen organen van gewetensgevangenen zijn geoogst.

 

Falun Dafa beoefenaars verhogen het bewustzijn over gedwongen orgaanoogst in China, terwijl ze door Manhattan lopen tijdens de viering van Wereld Falun Dafa Dag, op 16 mei 2019. (Edward Dye/The Epoch Times)

Wang Zhiyuan, woordvoerder van de in de Verenigde Staten gevestigde non-profit Wereldorganisatie voor Onderzoek naar de Vervolging van Falun Gong (WOIPFG), vestigde ook de aandacht op de voortdurende wreedheden in China.

“[De vervolging] is al 20 jaar aan de gang. …. Het oogsten van organen, een ongekende misdaad in de wereld, gebeurt nog steeds”, vertelde Wang aan The Epoch Times.

“Wij, WOIPFG, zullen alle delicten van vervolging tegen Falun Gong en de betrokken instellingen of personen blijven onderzoeken. Het maakt niet uit waar het is of hoe lang het duurt, we zullen er achteraan gaan, tot het einde.”

Li Mingxi op het Plein van de Verenigde Naties, 16 mei 2019. (Eva Fu/The Epoch Times)

Voor Li Mingxi, die tijdens de parade gekleed was als een lotusbloemfee, heeft de vervolging een zware persoonlijke tol geëist.

Li’s grootvader werd in 2010 naar de gevangenis in de noordoostelijke provincie Hebei gestuurd omdat hij Falun Dafa beoefende. Na drie dagen werd hij vrijgelaten, maar hij kon niet meer spreken of zijn lichaam bewegen. Hij was veroordeeld tot zijn bed, en kon alleen zijn ogen openen en sluiten. Hij stierf een paar dagen later.

Li nam deel aan een middelbare school zomerprogramma toen ze het nieuws hoorde. Ze haastte zich naar het huis van haar grootvader om hem te zien in zijn laatste momenten.

“Ik was doodsbang. Iemand die ernaar streeft om goed te zijn, wordt door de politie gearresteerd – ik had het gevoel dat de hele wereld een plaats van duisternis was geworden en het was eng”, zei Li.

Beoefenaars van Falun Dafa dragen borden met foto’s van slachtoffers die zijn omgekomen door vervolging in China, tijdens de Wereld Falun Dafa Dag parade in New York op 16 mei 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Li begon met het beoefenen van Falun Dafa in 2016 nadat ze zich opnieuw in New York had gevestigd. Binnen een half jaar waren haar gezondheidsproblemen die zich na de bevalling hadden ontwikkeld, zoals hoge bloeddruk, zere benen en wazig gezichtsvermogen, allemaal verdwenen. Ook hoefde ze geen medicijnen meer in te nemen of kruidengeneesmiddelen te gebruiken.

“Ik ben echt blij om in het land van vrijheid te zijn en iedereen de verbazingwekkende voordelen te laten zien die het geloof me heeft gebracht”, zei ze.

door CATHY HE en EVA FU

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN