Eigenaar van ijswinkel staat buiten tijdens de rellen en pleit 3 nachten lang bij plunderaars

MINNEAPOLIS – Ricardo Espin heeft mogelijk in zijn eentje een gebouw met vier bedrijven behoed voor vernieling en brandstichting te midden van rellen in Minneapolis.

Slechts gewapend met voldoende moed stond Espin drie nachten buiten zijn ijswinkel op East Lake Street en Park Avenue en smeekte hij de relschoppers om zijn winkel niet te beschadigen. Het ligt ongeveer 15 minuten lopen van politiedistrict nr 5 in Minneapolis. Espin zei dat hij iedere nacht diverse groepen van 5 tot 10 jonge vandalen heeft afgeweerd, meestal rond 2 uur ’s nachts.

“Ze stonden klaar om het raam in te slaan. Hun hand gevuld met hamer of koevoet was klaar het raam in te slaan”, zei hij.

Foto: Ricardo Espin staat buiten zijn ijswinkel na vijf nachten van protesten en geweld na de dood van George Floyd, in Minneapolis, Minn. op 1 juni 2020 (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

“Ik heb ze gewoon gezegd: “Alsjeblieft, ik zal de deur opendoen en je geven wat je wilt, maar breek de ramen niet.”

“Ik heb ze allemaal verteld: Ik ben het met jullie eens. Ik voel de pijn. Ik weet hoe het is. Maar dit is niet de manier. En meestal respecteerden ze dat, en liepen ze weg.”

De protesten van overdag ter nagedachtenis van George Floyd, die op 25 mei in politiebewaring werd gedood, maakten ’s nachts plaats voor geweld in het gebied tussen het 3e en 5e politiedistrict van Minneapolis.

In de drie nachten van 27 tot 29 mei zag Espin veel vernieling. Het Shell-tankstation schuin aan de overkant van de straat werd geplunderd en vernield. O’Reilly’s Auto Parts, direct aan de overkant van de weg, werd platgebrand. Een zwarte plank met roetfilters was het enige herkenbare object dat overbleef. Het gebouw direct naast Espin werd gereduceerd tot een smeulend skelet van hout, staal en puin. Het huisvestte vier kleine bedrijven, waaronder een Afrikaanse kapsalon en een Italiaans restaurant.

Foto: Een Shell tankstation werd verwoest in de vijf nachten van protesten en geweld na de dood van George Floyd, in Minneapolis op 1 juni 2020. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

“Het was beangstigend. En godzijdank hoefde ik ze alleen maar te vertellen dat ze moesten stoppen en ze stopten”, zei hij.

In zijn winkel, La Michoacana, werd tijdens één nacht toch nog ingebroken. Verschillende grote ramen sneuvelden, maar hij kwam er relatief ongedeerd vanaf. Om het nog erger te maken, viel de stroom uit rond 2 uur ’s nachts en werd pas in de middag weer hersteld.

“We hebben gisteren veel weggegooid, omdat we alleen maar verse spullen gebruiken”, zei Espin. Hij zei dat hij veel ijs heeft weggegeven aan de mensen die de straten hielpen opruimen.

“Ik was erg verdrietig gisteren toen ik mijn apparatuur eruit haalde. Het was een erg triest gevoel. Je krijgt bijna tranen in je ogen om te zien dat alles wat je opgebouwd hebt met je spaargeld, van de een op de andere dag zomaar kan verdwijnen. Het is een vreselijk gevoel.”

“Ik denk dat ik niet de enige ben die zijn hele spaargeld in een bedrijf heeft gestoken. Ik weet zeker dat meer dan de helft van ons op Lake Street zijn hele spaargeld in een bedrijf heeft gestoken. Het is niet goed om zo te worden vernietigd. Ik hoop dat mijn bedrijf nog steeds winstgevend is. Ik hoop dat de mensen na dit alles nog steeds naar Lake Street komen.”

Espin, een Mexicaanse immigrant, opende zijn winkel in juni 2018. Slechts twee weken geleden gaf hij nog 3.000 dollar uit om een uitgifteraam te laten installeren zodat hij nog steeds klanten kon bedienen tijdens de COVID-19 pandemie.

“Het was al moeilijk genoeg om door te gaan met COVID, en nu moeten we dit doorstaan. Het zijn moeilijke tijden. Ik bedoel, dit zijn grote verliezen”, zei hij.

Op 30 mei hebben de eigenaren van het gebouw, James en Kristin Schoffman, de ramen en deuren van alle vier de winkels bedekt met ongeveer 50 platen multiplex, en kwamen de volgende dag terug om het te verstevigen.

Een rij van vier kleine bedrijven werd verwoest tijdens vijf nachten van protesten en geweld na de dood van George Floyd, in Minneapolis, op 30 mei 2020. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

“Je moet het doen”, zei James over het multiplex. “[Plunderaars] kunnen er nog steeds in, maar het kost ze meer moeite. En voor de verzekeringsmaatschappij. Als je het niet doet, denken ze dat je niet geprobeerd hebt je eigendommen te beveiligen. En dan kunnen ze het je heel moeilijk maken.”

De Schoffmans zijn al 25 jaar eigenaar van het gebouw en hebben 18 maanden geleden zo’n 150.000 dollar besteed aan het vervangen van het dak en het vernieuwen van de gevel. Ze zijn van plan om het multiplex minstens tot een dag na de avondklok, die Regering Tim Walz op 29 mei heeft ingesteld, te laten zitten.

“Gisteren was een zeer emotionele dag. Omdat ik de realiteit had geaccepteerd dat dit vanmorgen zou zijn afgebrand”, zei Kristin op 31 mei. “Alle vier bedrijven zijn eigendom van minderheden.”

Naast Espin zit er een telefoonbedrijf, een gezondheidsbureau en een Ecuadoraanse kruidenierswinkel.

Foto: De politie neemt rond middernacht de controle over de straten terug na het afvuren van grote hoeveelheden traangas om demonstranten en relschoppers buiten het 5e politiedistrict van Minneapolis te verspreiden tijdens de vierde nacht van protesten en geweld na de dood van George Floyd, in Minneapolis (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

De eigenaar van de telefoonwinkel is eigenaar van een tweede winkel aan de overkant van de weg die op 29 mei werd geplunderd en leeggeroofd. Alle mobiele telefoons werden meegenomen, zei Kristin. Ook bij het gezondheidsbureau was er ingebroken en geplunderd.

De Ecuadoraanse kruidenierswinkel is pas een maand geleden geopend.

“Hij tekende het huurcontract tijdens COVID-19, omdat het een essentiële dienst was… om de Ecuadoraanse gemeenschap te bedienen van boodschappen. En vervolgens gebeurde dit”, zei Kristin. “Ik huilde, omdat we willen dat deze mensen slagen en we zien dat ze hun best doen. Het is hun droom, al hun spaargeld werd erin gestoken, en dan gebeurt er dit.”

Als het multiplex weggehaald wordt, moeten de kapotte ramen worden vervangen, evenals de kozijnen waar het multiplex in moest worden geschroefd. De Schoffmans verwachten dat dit enkele maanden kan duren vanwege de te verwachten vraag in de omgeving.

Zij denken er ook over na om veiligheidsroldeuren van ruim 133.000 euro langs de gehele voorkant van het gebouw voor de nacht te installeren, “om onze huurders zich veilig te laten voelen”, aldus James.

“Begrijp me niet verkeerd, er wordt hier ingebroken. Tijdens de COVID-19 werd er in de afgelopen 90 dagen al ingebroken in de niet-essentiële winkels, voordat deze chaos ontstond.”

Hij zei dat in de laatste paar nachten, “veel over George [Floyd] was vergeten – iedereen vergat het doel, en wilde alleen nog maar gratis [spullen].”

Foto: Een winkel van Dollar Tree wordt ingebroken en geplunderd in de buurt van het 5e politiedistrict van Minneapolis tijdens de vierde nacht van protesten en geweld na de dood van George Floyd, in Minneapolis op 29 mei 2020. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

De Schoffmans bidden dat er niet nog meer schade wordt aangericht. Ze horen veel mensen zeggen: “Nou, je bent toch verzekerd”, maar zo simpel is het niet, zei James. Sommige van de kleine bedrijven hebben geen verzekering, en zelfs de bedrijven die dat wel hebben, zullen in zekere mate een gedeelte zelf moeten betalen. Velen zullen een beslissing moeten nemen over de vraag of ze opnieuw gaan bouwen of dat ze hun zaken moeten stopzetten.

Espin zei dat hij hoopvol is en gelooft dat zijn ijswinkel het zal overleven.

“Mensen in Minnesota zijn geweldig”, zei hij, “en wat ik vandaag en gisteren heb gezien… deze mensen, net zoals ze nu helpen met opruimen, zullen ze ons helpen te slagen. Ze zullen ons helpen de zaak weer op te bouwen.”

Door Charlotte Cuthbertson

Volg Charlotte op Twitter: @charlottecuthbo

Wist je dit?
The Epoch Times is de eerste en enige media die de ware aard, impact en het uiteindelijke doel van het communisme blootlegt. We onthullen de schade die het heeft toegebracht aan onze morele basis en aan oosterse en westerse tradities. We schrijven ook over de gevolgen van socialisme en haar impact op de economische en politieke stabiliteit van landen.

Origineel op 3 juni 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Amid Riots, Ice Cream Shop Owner Stands Outside, Pleads With Looters for 3 Night

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN