Elk jaar sterven 1,1 miljoen Chinezen aan luchtvervuiling, volgens Hong Kong studie

Nieuw onderzoek uitgevoerd door de Chinese Universiteit van Hong Kong (CUHK) heeft geconcludeerd dat twee luchtvervuilers, PM2,5 en ozon op grondniveau, verantwoordelijk zijn voor 1,1 miljoen sterfgevallen per jaar in China en voor een economische schade van 267 miljard yuan (33,8 miljard euro).

Luchtvervuiling vernietigt ook 20 miljoen ton aan Chinese gewassen, volgens de studie.

Onder de geschatte jaarlijkse sterfgevallen zijn ongeveer 1.000 mensen uit Hong Kong. Gewassen die door de vervuiling beïnvloed worden zijn sojabonen, maïs, rijst en tarwe.

“Dit is een vrij hoog en significant getal gezien het ongeveer neerkomt op 0,7 % van het nationale BBP”, zei Steve Yim Hung-lam, de hoofdonderzoeker en assistent professor van de vakgroep geografie en grondstoffen management van het CUHK.

PM2,5 is een soort fijnstof dat je kunt inademen. Het heeft een diameter van 2,5 micrometer of minder, oftewel zo’n 3 procent van de dikte van een menselijke haar. Het komt vrij bij de verbranding van steenkool.

Vanwege de grootte, accumuleren PM2,5 deeltjes in de longen en de bloedvaten, waar ze DNA mutatie, hartaanvallen, luchtwegstoornissen en voortijdig sterven veroorzaken.

De gemiddelde concentratie van PM2,5 in Chinese steden is 48 microgram per kubieke meter (μg) lucht, meer dan twee keer het gemiddelde van 19 μg PM2,5 in 2.626 steden wereldwijd.

Ozon op leefniveau, geproduceerd door de verbranding van fossiele brandstoffen, is een groter wordend probleem in China en Hong Kong. Het veroorzaakt ademhalings- en hartproblemen, en belemmert fotosynthese in planten.

Afgelopen juni gaven de bestuurders van Hong Kong, Macao en de provincie Guangdong een gezamenlijk rapport uit waarin staat dat in de afgelopen zes jaar, ozonconcentraties in het zuidelijke Chinese kustgebied met 16 procent per jaar zijn gestegen en een nieuw record haalde in 2017.

In december 2013 publiceerde Chen Zhu, voormalig Chinees minister van gezondheid, een artikel in The Lancet waarin hij zei dat 350.000 tot 500.000 Chinezen jaarlijks sterven aan de ernstige luchtvervuiling. Chen schreef dat luchtvervuiling ‘de op drie na grootste bedreiging is voor de gezondheid van Chinese mensen”, na hartziekte, een slecht dieet, en roken.

In recente jaren zijn vervuilende stoffen uit China in nabijgelegen landen zoals Japan, Korea of Taiwan, maar ook zelfs in het westen van de Verenigde Staten terecht gekomen. Rob Schmitz van National Public Radio (NPR) citeerde wetenschappers die zouden stellen dat “Aziatische luchtvervuiling in recente jaren tot wel 65 procent bijdroeg aan westerse ozon.”

Stephanie Ewing, een postdoctorale onderzoeker aan de ‘University of California’, maakte in 2017 bekend dat “29 procent van de vervuiling in de San Francisco Bay Area uit China afkomstig is.”

Omdat het Chinese regime de ernstige eigen luchtvervuiling vaak bagatelliseert, geeft de Amerikaanse ambassade in Peking vanaf 2008 real-time de PM2,5 index vrij.

Door Nicole Hao.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN