EU-agentschap: 250 Chinese spionnen actief in Brussel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie heeft onlangs EU-diplomaten en militaire officieren gewaarschuwd voor de dreiging van “ongeveer 250 Chinezen en 200 Russische spionnen” die actief zouden zijn in Brussel, de hoofdstad van de EU.

Ze blijven onopgemerkt, terwijl ze de omgeving van belangrijke instellingen vanuit een populair steakhouse of een café in de buurt van het hoofdgebouw van de Europese Commissie in de gaten houden.

De Duitse krant Die Welt berichtte op 9 februari dat de waarschuwing kwam van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), een diplomatieke organisatie van de EU die belast is met de uitvoering van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Unie.

Volgens het rapport zijn Russische spionnen al tientallen jaren actief in Brussel. Minder bekend is dat de agenten van Chinese inlichtingendiensten actief zijn in Brussel en hun identiteit verborgen houden door zich voor te doen als werknemers van de ambassade, of als commerciële vertegenwoordigers van bedrijven uit eigen land.

Het rapport schetste een niet nader gespecificeerd voorbeeld van een Chinese of Russische diplomaat, die bij het bijwonen van een belangrijke gebeurtenis vaak undercoveragenten in zijn gevolg heeft.

Sommige spionnen werken bij verschillende grote en kleine bedrijven in Brussel, met name in de buurt van EU-gebouwen. Door direct of indirect in contact te treden met EU-ambtenaren – soms door te doen alsof ze zaken met hun willen doen en ondertussen verschillende gebouwen in de gaten te houden – verzamelen ze relevante informatie voor het thuisland.

Kenneth Lasoen, een veiligheidsdeskundige van de Belgische Universiteit Gent, heeft eerder verklaard dat de hoofdzetel van de NAVO, verschillende EU-instellingen en vele internationale agentschappen in Brussel gevestigd zijn en dat al deze instellingen belangrijk doelwit zijn van spionnen en hackers uit andere landen, waaronder China en Rusland.

“Er wordt hier zeer waardevolle economische en politieke informatie uitgewisseld. Dat maakt Brussel tot een slangennest voor spionage”, zo citeerde de Belgische krant The Bulletin Lasoen op 3 november 2017.

Om waardevolle economische, militaire en politieke informatie te verkrijgen, hebben bepaalde landen ook hun toevlucht genomen tot cyberaanvallen.

De Belgische Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid heeft in de hoedanigheid van het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in haar jaarverslag van 2016 gezegd, dat “met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden aangenomen dat buitenlandse bedrijven, zowel binnen als buiten Europa, het doelwit waren van interceptie-activiteiten door diensten van voornoemde landen” en, dat “hetzelfde kan worden geconcludeerd aangaande de spionage gericht op toppolitici en op overheden en internationale instellingen zoals de Europese instellingen.”

Een van de meest recente voorbeelden hiervan is de onthulling geweest, dat in 2016 een tak van het Chinese leger (ook bekend als het Volksbevrijdingsleger of PLA), gespecialiseerd in cyber-aanvallen, heeft ingebroken op een Europees diplomatiek communicatienetwerk dat wordt gebruikt om informatie over de beleidsvorming uit te wisselen.

In een reportage van Politico van 19 december 2018 werd Blake Darche, hoofd veiligheid van Area 1 Security, een Amerikaans bedrijf op het gebied van cyberbeveiliging, geciteerd, waarin hij uitlegt, hoe PLA-hackers de “zwakste schakels in de digitale keten” vonden door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cyprus aan te vallen en zo toegang te krijgen tot “het gehele diplomatieke communicatienetwerk van de Europese Unie”.

Dit netwerk, Correspondence Européenne genaamd, biedt een platform voor samenwerking op het gebied van buitenlands beleid voor ambtenaren uit 28 EU-landen, de Europese Raad, de EDEO en de Europese Commissie.

“Ik ben niet verbaasd over het feit dat we met zo’n aanval te maken hebben. Het was slechts een kwestie van tijd wanneer [zo’n datalek] zou plaatsvinden, of openbaar zou worden”, zei Udo Helmbrecht tegen Politico. Hij is uitvoerend directeur van het EU-agentschap voor cyberbeveiliging, het agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging.

De Chinese ambassade in België ontkende de beweringen uit het artikel van Die Welt op 10 februari in een verklaring, waarbij werd aangegeven, dat het artikel “een regelrecht verzinsel was “zonder enige vorm van bewijs”.

Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN