EU gaat zich harder opstellen naar Chinese telecom bedrijven

Europese landen maken zich in toenemende mate zorgen over mogelijke digitale dreiging uit Peking. Om het gedrag van China in cyberspace aan te pakken, wil de Europese Unie harder optreden tegen Chinese telecombedrijven die binnen de EU investeren.

Onlangs meldde de Financial Times dat Brussel meer inspanningen wil doen om China’s aandeel in cruciale technologische infrastructuur in Europa in kaart te brengen, op basis van een interview met een westerse diplomaat. De actie komt na toenemende druk vanuit Washington en groeiende bezorgdheid in landen als Duitsland en Japan.

De diplomaat citeerde de beweegredenen van China bij de uitrol van draadloze 5G-netwerken en drong er bij de regeringen op aan voorzichtig te zijn met de aanstaande 5G-frequentie veilingen in Europa.

“Een aantal gelijkgestemde landen maken zich steeds meer zorgen over het gedrag van China in deze [cyber] sfeer”, vertelde de diplomaat aan Financial Times.

“EU-landen, waaronder Spanje, Italië en Finland, hielden 5G-veilingen in 2018, en er staan een aantal andere gepland voor 2019”, voegde hij eraan toe. “De verkoop kan miljarden euro’s opleveren voor de overheden. We dringen er bij iedereen op aan geen overhaaste beslissingen te maken waar ze later spijt van kunnen krijgen.”

De Chinese telecombedrijven werden in de gaten gehouden na de arrestatie van Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou door de Canadese autoriteiten vorige maand. Overheden over de hele wereld beschouwen het bedrijf als een belangrijk instrument van Peking en beweren dat het bedrijf werkt in opdracht van het Chinese regime.

Vice-president Andrus Ansip van de Europese Commissie, die de digitale kwesties behandelt, zei eerder dat de EU zich zorgen moet maken over Huawei en andere Chinese technologiebedrijven als gevolg van de toenemende cyberveiligheidsrisico’s.

“Ik denk dat we ons zorgen moeten maken om die bedrijven”, zei Ansip tijdens een persconferentie in Brussel op 7 december.

“Het is geen goed teken wanneer bedrijven hun systemen moeten openen voor welke geheime dienst dan ook”, zei hij. “Wij zouden, als gewone normale mensen, natuurlijk bang moeten zijn.”

Hij zei ook dat deze bedrijven chips produceerden die konden worden gebruikt “om onze geheimen te achterhalen”.

5G Race

Telecombedrijven wereldwijd zijn verwikkeld in een felle concurrentiestrijd om pioniersposities in te nemen bij de inzet van 5G draadloze netwerken.

Peking erkent de financiële voordelen van 5G en maakt het een nationale prioriteit om ​​wereldleider te worden in de technologieën van de volgende generatie. Vandaar dat het Chinese regime de inspanningen van zijn mobiele carriers en fabrikanten van apparatuur zwaar subsidieert.

De Chinese overheid wil de leiding nemen en de internationale 5G-standaarden vast kunnen stellen. Dergelijk leiderschap kan resulteren in hogere inkomsten voor China en wereldwijde controle over het cyberdomein.

“Dat is waar de Pearl Harbors van de toekomst zullen plaatsvinden”, zei Declan Ganley, een Ierse ondernemer op het gebied van telecommunicatie en oprichter van Rivada Networks. “En wie de architectuur van 5G domineert, heeft een enorme strategische beveiliging en eerlijk gezegd een economisch voordeel.”

Om de 5G-race te winnen, moeten de westerse overheden volgens Ganley de kwetsbaarheden in het bedrijfsmodel op de mobiele markt oplossen, die door de Chinezen al jarenlang worden uitgebuit. De Chinese bedrijven doen enorme aanbetalingen aan overheden om frequenties in handen te krijgen, en dat beïnvloedt de financiële mogelijkheid van andere bedrijven om te concurreren met de Chinezen.

Hij suggereert dat de westerse wereld het bedrijfsmodel aan moet passen door groothandel-markten voor capaciteit te creëren waarbij de overheid eigenaar blijft van de frequenties.

Volgens het nieuwe bedrijfsmodel zou “de particuliere sector dergelijke groothandel 5G-netwerken kunnen ontwerpen, financieren, bouwen en exploiteren. De overheid zou de frequentie toewijzen en een constant inkomstenaandeel hebben, maar hoeft het eigendom van de frequenties niet op te geven”, zei hij.

“Als je dat doet, kun je het Chinese voordeel ongedaan maken.”

Door Emel Akan

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN