EU waarschuwt voor 5G veiligheidsdreigingen, maar vermijdt het noemen van Huawei

BRUSSEL – De Europese Unie gaf op 9 oktober een krachtige waarschuwing dat “door de staat gesteunde” bedrijven uit “vijandige” landen 5G-netwerken zouden kunnen infiltreren om het continent lam te leggen, met een nauwelijks verhulde verwijzing naar de Chinese telecommunicatiegigant Huawei.

In een gezamenlijke risicoanalyse, opgesteld door veiligheidsdeskundigen uit alle 28 landen van de EU, stelde men dat kwaadwillig misbruik van de nieuwe technologie een “bijzonder ernstige en wijdverbreide negatieve impact” zou hebben.

Er werd gewezen op het risico dat providers “het slachtoffer worden van inmenging van een niet-EU-land”, waar er “een nauwe band bestaat tussen de leverancier en een regering” die “elke vorm van druk kan uitoefenen”.

In het rapport werd Huawei noch China genoemd, en ook Europese topambtenaren weigerden ze te benoemen, in een poging om “onze aanpak neutraal te houden”.

Uit de termen waarmee de veiligheidsrisico’s werden geschetst, bleek echter duidelijk dat de EU-landen de door Peking gesteunde telecommunicatiegigant voor ogen hadden.

In het dossier staat dat leveranciers die gevestigd zijn in landen “waar geen wettelijke of democratische controlemechanismen bestaan” en waar een “afwezigheid van overeenkomsten inzake veiligheid of gegevensbescherming” is met de EU, het grootste risico vormen.

Het waarschuwt dat vijandige actoren “grote beveiligingslekken, zoals ontstaan als gevolg van slechte softwareontwikkelingsprocessen bij apparatuurleveranciers”, kunnen gebruiken om “kwaadwillig en opzettelijk achterdeuren in producten in te bouwen.”

Dit kan dan gebruikt worden om grote hoeveelheden apparaten die op het 5G-netwerk aangesloten worden, van zeecontainers en klimaatsensoren tot smartphones of zelfs huishoudelijke apparaten, te hacken met als doel “het netwerk aan te vallen” en te overbelasten.

Sir Julian King, EU veiligheidscommissaris, zei dat het rapport “al een signaal aan de markt was” dat dergelijke bedreigingen serieus genomen zouden worden en dat de aanschaf van 5G “niet hetzelfde is als het kopen van een auto, het is alsof je lid wordt van een club”.

“5G wordt het digitale leidingenstelsel van onze samenleving. Het gaat zeer gevoelige informatie vervoeren en vele aspecten ondersteunen, niet alleen van de manier waarop we onze economieën besturen, maar ook hoe we ons leven leiden”, zei hij.

King verdedigde het besluit van de EU om China of Huawei niet in het rapport te noemen, en zei dat de EU niet “de kar voor het paard wilde spannen” maar zei dat men niet beschuldigd kon worden van “het ontduiken van de problemen”. Dit is in tegenstelling tot de Amerikaanse benadering van de Chinese telecomreus, die het bedrijf al van zijn 5G-netwerk heeft verbannen, en er een reeks aanklachten tegen heeft ingesteld.

King beloofde dat Brussel er “niet omheen zal draaien” wanneer het later dit jaar de risicoanalyse opvolgt met een “verzameling” van voorgestelde maatregelen die de lidstaten zouden moeten nemen om de veiligheid van het continent te beschermen.

Huawei staat al op de zwarte lijst van de Verenigde Staten, die de EU heeft opgeroepen om haar voorbeeld te volgen nadat zij het bedrijf als een veiligheidsrisico heeft bestempeld. Europese ambtenaren stelden echter voor dat de EU de technologie reus op een andere manier zou benaderen.

Huawei heeft herhaaldelijk ontkend dat het gebruik maakt van achterdeuren in de technologie om gebruikers te bespioneren. In mei berichtte de Volkskrant dat de overheid op dergelijke gronden een onderzoek naar het bedrijf instelt.

Door Nick Gutteridge, voor The Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN