EU zoekt ‘dialoog’ over Hongkong, nadat Duitsland het EU-voorzitterschap op zich neemt

Een dag nadat Duitsland het voorzitterschap van de Europese Unie had overgenomen, zei bondskanselier Angela Merkel, dat het blok van de 27 EU landen, de mensenrechten en rechtsstaat zal blijven bespreken met het Chinese regime. Het dreigement van sancties, naar aanleiding van de nieuwe nationale veiligheidswet van Peking voor Hong Kong, werd echter niet meer genoemd.

“We zullen hierover de dialoog en het gesprek met China blijven zoeken”, zei Merkel tijdens een persconferentie op 2 juli, die het begin markeerde van het zes maanden durende EU-voorzitterschap van Duitsland.

Ze benadrukte dat de banden met China van “strategisch belang” zijn voor de EU. Waarbij ze aangaf dat het belangrijk is “een relatie van vertrouwen te hebben, waarin men openlijk en met wederzijds respect naar elkaar zijn mening kan uiten”.

“En er zullen meningsverschillen zijn, maar ik hoop ook op gezamenlijke resultaten”, voegde de Duitse leider er aan toe.

Op de vraag of Duitsland asielzoekers uit Hongkong zal toelaten, antwoordde Merkel dat het Duitse asielbeleid “is er voor mensen van overal” en dacht dat er daarom niets meer nodig was.

In mei 2019 heeft Duitsland de vluchtelingenstatus verleend aan twee jonge activisten uit Hongkong, die daar worden vervolgd.

Ursula von der Leyen (L), voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aan de start van het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie op het EU-hoofdkantoor in Brussel op 2 juli 2020. (John Thys / AFP via Getty Images)

Tijdens de persconferentie op donderdag 2 juli jl., zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat het in het belang van beide partijen is om de speciale status van Hongkong te behouden, want de stad “is nog steeds de belangrijkste spil voor economische uitwisseling van China met Europa”.

“Als Europa een zelfverzekerd en eensgezind standpunt inneemt, heeft dat een langetermijneffect op China”, zei ze.

Duitsland, de meest invloedrijke lidstaat van de EU, lijkt een relatief milde houding aan te nemen ten opzichte van de crisis in Hongkong. Dit in vergelijking met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië

De Amerikaanse Senaat heeft op 2 juli, unaniem een wetsvoorstel aangenomen om sancties toe te staan aan personen die betrokken blijken te zijn bij het ondermijnen van de autonomie van Hongkong en banken die zaken met hen doen. Senatoren hebben ook een wetsvoorstel ingediend om de vluchtelingenstatus te verlenen aan inwoners van Hongkong die het risico lopen vervolgd te worden krachtens de nationale veiligheidswet.

Groot-Brittannië heeft inwoners van Hongkong, die de status van overzeese Britse nationaliteit hebben, een ‘op maat gemaakte’ route naar staatsburgerschap aangeboden en zal Magnitsky wetgeving gebruiken om gerichte sancties op te leggen aan mensen die de mensenrechten in de stad schenden. Australië werkt ook aan een plan om inwoners van Hongkong een ‘veilige thuishaven’ te bieden.

Het standpunt van de regering-Merkel tegen het Chinese regime is binnen Duitsland niet onbetwist. Zo heeft de leider van de Groene Partij, Robert Habeck, onlangs kritiek geuit op haar onwil om de Chinese, door de staat gecontroleerde, telecomgigant Huawei toegang op het Duitse mobiele netwerk te verbieden.

“We kunnen niet toestaan dat de Chinese staat via providers zoals Huawei toegang krijgt tot onze ziekenhuizen, verkeersroutes, fabrieken en energiesystemen, die worden beheerd via het 5G-netwerk”, vertelde Habeck aan de Duitse krant Handelsblatt. “We willen geen Trojaans paard in het systeem hebben.”

De leider van de Groene Partij riep ook op tot “persoonlijke sancties”, waaronder visumverboden en het bevriezen van tegoeden van Chinese functionarissen die mensenrechten schenden en de internationale wetgeving niet naleven.

Robert Habeck, leider van de Duitse Groene Partij, houdt een toespraak op een tweedaags partijcongres van de Duitse Groene Partij in Bielefeld, West-Duitsland, op 16 november 2019. (Ina Fassbender / AFP via Getty Images)

Andreas Fulda, een Duitse geleerde die lesgeeft aan de Universiteit van Nottingham in Engeland, heeft zich uitgesproken tegen het ‘mislukte’ China-beleid van Duitsland en sprak zijn bezorgdheid uit over de impact ervan op de EU.

“Merkels onwil om rode lijnen te trekken, ondermijnt niet alleen het Duitse buitenland beleid ten aanzien van China, maar maakt het ook moeilijker om een nieuwe en meer assertieve Europese strategie ten aanzien van China te ontwikkelen”, schreef Fulda in een recent commentaar gepubliceerd door denktank het Royal United Services Institute (RUSI) ).

“In een tijd van verhoogde geopolitieke spanningen tussen de VS en het door de Communistische Partij geleide China, kan Europa het zich niet langer veroorloven om het Duitse beginselloos en mislukte China-beleid van ‘verandering door handel’ te handhaven”, schreef hij.

“Kanselier Merkel moet haar mislukte China-beleid opgeven en zich aansluiten bij Europa’s zoektocht naar een meer principiële benadering van China”, concludeerde Fulda.

Door Alexander Zhang

Isabel van Brugen en The Associated Press hebben bijgedragen aan deze verslaggeving.

Volg ons ook op YouTube

Het origineel werd gepubliceerd op 3 juli op The Epoch Times: EU Seeks ‘Dialogue’ on Hong Kong as Germany Assumes EU Presidency

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agenda gestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN