Europese wetgevers spreken zich uit over culturele infiltratie door Peking

De Brusselse wetgevers hebben de culturele infiltratie door Peking in Europa onder de loep genomen.

Een agendapunt op de Europese conferentie op donderdag 7 maart behandelde de druk, die het Chinese regime uitoefende op de Europese theaters, om een optreden van een populair podiumkunstengezelschap tegen te houden.

De boodschap op de conferentie was duidelijk: Wees moedig en spreek je uit tegen de infiltratie door Peking in Europa.

De wetgevers benadrukten de mogelijke veiligheidsrisico’s bij Huawei en de door de Chinese staat gerunde Confucius-instituten in Europa.

Ook hebben ze de podiumkunsten onder de loep genomen, in het bijzonder de manier waarop het communistische regime theaters onder druk heeft gezet om een klassiek Chinese dansshow af te gelasten.

Uit onderzoek is gebleken dat Peking veel Europese theaters – waaronder vele toplocaties – onder druk heeft gezet om Shen Yun het spelen te beletten. Shen Yun, gevestigd in New York, is een populaire Chinese dans- en muziekvoorstelling.

Shen Yun Performing Arts première in het Lincoln Center op 6 maart 2019. (The Epoch Times)

Sommige van de vertoonde scenes in de voorstelling schetsen een beeld van het hedendaagse China, waaronder die over de aanhoudende vervolging van de spirituele praktijk Falun Gong, die al bijna 20 jaar onderdrukt wordt door het regime.

“Als we toegeven aan de druk van een buitenlandse mogendheid, om iets al dan niet toe te staan, naar hun wil en smaak, zullen we allemaal verliezen”, aldus Tunne Kelam, lid van het Europees Parlement voor Estland.

Eén theater gaf toe aan de druk. Eerder dit jaar werd een optreden van Shen Yun in Madrid, Spanje, slechts enkele weken voor de uitvoering geannuleerd.

Het Koninklijk Theater in Madrid, Spanje. (losmininos/Wikipedia Commons/CC BY-SA 2.0)

Het Koninklijk Theater van Madrid meldde, dat er sprake zou zijn van “technische problemen”, maar een undercover onderzoek door een Amerikaanse non-profit organisatie bracht de ware toedracht aan het licht.

Onderzoekers van de Wereldorganisatie voor onderzoek naar de vervolging van Falun Gong (WOIPFG) hebben een telefoongesprek met de Chinese ambassadeur in Spanje opgenomen, waarin hij opschept over het onder druk zetten van de algemeen directeur van het Koninklijk Theater om de voorstellingen te annuleren.

“Het onderzoek bevestigde dat de annulering van het contract van het theater met de Shen Yun organisatoren volledig het resultaat was van interferentie door de Chinese Communistische Partij (CCP)”, zei WOIPFG in haar verklaring.

“Ik vind het volstrekt onaanvaardbaar, want het is aan de Europese theaters zelf, wat ze wel of niet aan hun burgers laten zien”, aldus Helga Trupel, lid van het Europees Parlement voor Duitsland.

De vice-president van Shen Yun’s lokale vertegenwoordiger in Spanje zei dat Chinese staatsinmenging van nature geheimzinnig is.

“Het probleem met de CCP is dat zij in de duisternis opereren. Ze beïnvloeden, ze oefenen druk uit, maar je hebt er geen weet van”, zei Sandra Flores Gomez, vice-president van Puro Arte Humano.

Haar zorgen worden gedeeld door Europese politici zoals Henri Malosse.

“Cultuur maakt deel uit van onze ziel, het maakt deel uit van onze waarden. Shen Yun, deze prachtige show, deze prachtige wereldgeschiedenis van China, als we dit opgeven, dit weigeren, zal een stuk van onze eigen cultuur verdwijnen”, aldus Malosse, voormalig voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité, een raadgevend orgaan binnen de EU.

“En de EU”, zo zei hij, “Moet opstaan om zich uit te spreken tegen dit soort regimes als China”

“De Europese Unie was gegrondvest op het feit dat we nee zeggen tegen oorlog; nee tegen de overheersing door fascistische regimes en nee tegen de overheersing door communistische regimes”, zei hij.

De wetgevers op de conferentie spraken de hoop uit dat de vrijheid van meningsuiting in Europa niet langer zal worden gesmoord.

Door Jane Werrell

Van NTD Nieuws

Dit artikel is bijgewerkt om de standpunten van Henri Malosse te verduidelijken.

Zie ook: 250 Chinese spionnen actief in Brussel

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN