Expert besmettelijke aandoeningen uit New York bezocht Wuhan op 17 januari om uitbraak coronavirus met eigen ogen te zien

Om te zien hoe de uitbraak van het coronavirus er echt uitziet, maakte Dr. Rajeev Fernando op 17 januari een eendaagse reis naar Wuhan, China, het epicentrum van de uitbraak. Dit was meer dan een halve maand nadat het dodelijke virus zich daar begon te verspreiden.

Als expert op het gebied van infectieziekten vond hij wat hij zag verrassend en alarmerend.

“Ik zag dat ongeveer 10 procent van de bevolking mondkapjes droeg”, zei het hoofd van infectieziekten in een ziekenhuis in New York, “het was gewoon niet zoveel. En het klopte niet voor mij.”

“Als die mensen wisten dat er een actieve virusuitbraak aan de gang was, zouden ze voorzichtiger zijn geweest”, zei hij.

Volgens officiële cijfers zijn er duizenden besmet in China en bijna 200 doden, maar volgens deskundigen ligt het aantal besmette personen veel hoger. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Japan, evacueren burgers uit Wuhan, China.

Winkelmedewerkers die beschermende kleding en mondkapjes dragen, bedienen klanten in Wuhan op 25 januari 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Fernando zei dat het gebrek aan voorzorgsmaatregelen het gevolg kon zijn van het op dat moment onderraporteren door de autoriteiten.

“Als je een uitbraak hebt, vermenigvuldigen de gevallen zich elke dag”, zei hij, “en de autoriteiten daar zeiden dat er gedurende een hele week geen nieuwe gevallen meer waren. En dat maakte me erg achterdochtig. Hierdoor dacht ik dat er geen transparantie was naar de mensen.”

Hij betwijfelde ook de effectiviteit van de lock-down-maatregelen van China. De Chinese autoriteiten hebben nu tientallen miljoenen mensen in quarantaine geplaatst.

“Door iedereen op te sluiten, ook de mensen die niet besmet zijn, gezond waren, die worden zo gedwongen om bij besmette mensen te zijn en worden besmet.”

“Ik denk dat de Chinezen, de politici, onder grote druk stonden om snel iets te doen, omdat ze al een week geen zaak hadden gemeld”, zei hij, “de mensen gingen gewoon door met hun werk. En plotseling zeggen ze, nou, weet je, we hebben 500 gevallen ’s nachts of 1000 gevallen de volgende dag. En mensen zijn duidelijk in paniek en, eerlijk gezegd, boos op de regering en zeggen: waarom heb je dit uitgesteld?”

Medisch personeel dat beschermende kleding draagt om de verspreiding van een dodelijk virus dat in de stad is begonnen te stoppen, arriveert op 25 januari 2020 met een patiënt in het Wuhan Rode Kruis-ziekenhuis in Wuhan, China. (Hector Retamal/AFP via Getty Images )

Toen Fernando Wuhan verliet vanaf de lokale luchthaven, merkte hij op hoe gemakkelijk potentieel geïnfecteerde patiënten de stad konden verlaten en naar andere plaatsen in de wereld vertrokken.

“Toen ik bijvoorbeeld op het vliegveld aankwam, waar de lokale autoriteiten zeiden dat er een overvloed aan screening op de luchthavens was, liep ik naar binnen en er was echt niets”, zei hij, “er was helemaal geen screening”.

Hij vloog naar Hong Kong. Toen hij daar eenmaal aankwam, was de situatie totaal anders.

“Zodra ik uit het vlliegtuig stapte, zaten er drie of vier mensen boven op me die mijn temperatuur controleerden, en bij iedereen de temperatuur controleerden. Het was erg strijdlustig”, zei hij.

“En dat maakte me van streek”, zei hij, “het was alsof China de mensen niet fanatiek controleerde om ze, als ze besmet waren, echt te stoppen voordat ze gingen vliegen. Dus dat baarde me grote zorgen.”

Hij verwacht dat er nog veel meer gevallen zullen komen. Daarbij zijn volgens hem de transparantie van de gegevens en een wereldwijde inspanning het belangrijkst.

Door Penny Zhou

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 30 januari gepubliceerd op The Epoch Times: New York Infectious Disease Expert Visited Wuhan, China To Monitor Coronavirus Outbreak

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN