Experts: Landen met grote coronavirus-uitbraakclusters vertraagden hun reactie als gevolg van strategische banden met China

Italië, Zuid-Korea en Iran zijn geworden tot epicentra van uitbraak van het coronavirus die begon in Wuhan, China. Deskundigen zeiden dat de economische en politieke banden van deze landen met China de verspreiding van het virus hebben bevorderd dat nu is uitgegroeid tot een  pandemie, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Wuhan-virus verscheen eind vorig jaar en heeft nu meer dan 142.000 mensen over de hele wereld besmet, en dit aantal zal zeer waarschijnlijk toenemen volgens het 14 maart-statusrapport van de WHO.

De overgrote meerderheid van de gemelde gevallen na 25 februari zijn afkomstig van buiten China, waarbij Italië, Iran en Zuid-Korea naar voren komen als de belangrijkste clusters en bijdragen aan het grootste deel van de gemelde sterfgevallen.

“Wat aanvankelijk werd gezien als een grotendeels op China gerichte schok, wordt nu beschouwd als een wereldwijde crisis”, aldus deskundigen Stephanie Segal en Dylan Gerstel van CSIS in een analyse die 11 maart is gepubliceerd.

Terwijl de crisis de onzekerheid vergroot en leidt tot wat Segal en Gerstel noemen “volatiliteit van de financiële markten voor het laatst gezien tijdens de wereldwijde financiële crisis”, bespraken degenen die zich zorgen maakten over de situatie in Italië, Iran en Zuid-Korea de aan China gerelateerde oorzaak met The Epoch Times.

Medisch personeel draagt op 10 maart 2020 een doos in Wuhan, provincie Hubei, China. (Stringer / Getty Images)

Italiaanse afhankelijkheid van China

China is een van de grootste handelspartners van Italië en de Chinezen zijn één van de grootste migrantengemeenschappen in het land. Deskundigen en politici zijn van mening dat de economische en politieke relatie van Italië met China heeft bijgedragen tot de coronaviruscrisis in het land.

Andrea Delmastro Delle Vedove, een Italiaanse politicus van de nationaal-conservatieve partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië), vertelde The Epoch Times dat de huidige crisis laat zien dat afhankelijkheid van China problematisch kan zijn.

“Natuurlijk opent het coronavirus een verontrustend scenario, het vertelt ons dat de onderlinge afhankelijkheid van China een probleem kan zijn, niet alleen vanuit economisch of industrieel oogpunt, maar ook vanuit nationale veiligheid en preventie voor de nationale gezondheid”, zei Delle Vedove, een lid van de commissie buitenlandse zaken van zijn partij.

Delle Vedove maakt zich zorgen, in 2018 bezochten meer dan 3 miljoen Chinese toeristen Italië. De eerste drie gevallen van coronavirus verschenen eind januari in Italië, waarvan er twee volgens de Guardian Chinese toeristen waren.

Dit zette het land ertoe aan de transportverbindingen met China te sluiten. Naarmate het virus en het anti-Chinese sentiment toenamen, verhoogden Chinese bedrijven in Italië ook hun inspanningen om de publieke opinie te veranderen.

Het Chinese consumentenelektronica-bedrijf Xiaomi schonk vorige week tienduizenden FFP3-maskers aan Italië, volgens een Facebook-post van 5 maart op de bedrijfspagina. Maar Delle Vedove zei dat de daad bijdroeg aan de groeiende angst.

“We zijn ook bang voor ze wanneer ze ons geschenken brengen, mede omdat als het coronavirus er niet was geweest, we hun maskers niet nodig hadden, en we hadden de confrontatie met het coronavirus aan kunnen gaan als ze onmiddellijk de waarheid hadden verteld over deze demon, geboren in China”, zei de politicus.

Delle Vedove bevetigend, schreven vorige maand Twee Carnegie-experts, Paul Haenle en Lucas Tcheyan, in een analyse, dat “de aanhoudende ondoorzichtigheid van Peking alleen maar heeft geleid tot verdere speculatie over de ware oorsprong van de crisis en de omvang van de verspreiding ervan.”

Terwijl Delle Vedove zijn bezorgdheid uitte over de ‘in China geboren demon’, bezocht de Italiaanse president Sergio Mattarella begin vorige maand een school in Rome met voornamelijk Chinese studenten om het anti-Chinese sentiment te kalmeren en vriendschap te tonen naar China, aldus Reuters.

Volgend op Matharella’s vriendschapsgebaar naar China, bedankte de Chinese leider Xi Jinping hem in een bericht dat enkele weken later werd voorgelezen door de Chinese ambassadeur in Rome, Li Junhua, tijdens een concert in het presidentieel paleis, meldde ANSA, een Italiaans persbureau.

“Dit is nogmaals een concreet gebaar dat laat zien dat echte vriendschap zich toont in momenten van nood en ik ben diep ontroerd”, zei Xi’s brief.

Voor Delle Vedove is dit een reden tot bezorgdheid. Hij beschuldigde China ervan geen veilig en transparant land te zijn en zei dat China geen regels respecteert, ze alleen misbruikt, ondanks het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Iraanse contacten met China op hoog niveau

Terwijl het virus zich vanuit Italië door heel Europa verspreidde, verspreidde het zich in het Midden-Oosten vanuit Iran. Experts zeggen dat de uitbraak van het coronavirus daar duidt op contacten op hoog niveau tussen de Iraanse en Chinese regimes.

Rapporten zeggen dat de Iraanse ‘Mahan Air’ bleef vliegen tussen verscheidene Iraanse en Chinese steden ondanks het verbod dat op 31 januari door het Iraanse regime was afgekondigd, waarmee de volksgezondheid in Iran en het hele Midden-Oosten in gevaar kwam.

In een bericht van 2 februari op de website van de luchtvaartmaatschappij stond dat de vluchten van en naar China eind februari werden stopgezet.

“Zoals @khamenei_ir weet, zou de beste biologische verdediging zijn geweest het Iraanse volk de waarheid te vertellen over het Wuhan-virus toen het zich vanuit China verspreidde naar #Iran. In plaats daarvan liet hij vluchten van Mahan Air komen en gaan naar het epicentrum in China, en zette hij de klokkenluiders gevangen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op 13 maart in een bericht op Twitter.

Mahan Air werd in 2011 door het Amerikaanse ministerie van Financiën gesanctioneerd vanwege de banden met de Iraanse Revolutionaire Garde, een afdeling van het Iraanse leger die vorig jaar door de regering-Trump tot een buitenlandse terroristische organisatie werd uitgeroepen.

Manjari Singh, een Midden-Oosten deskundige van het ‘Middle East Institute’ in New Delhi, vertelde The Epoch Times in een e-mail dat de zaak van Iran merkwaardig is, omdat het geïsoleerd is vanwege economische en politieke sancties, maar nog steeds werd getroffen door de pandemie.

“Wat betekent dat het niet zo geïsoleerd is als wordt gedacht!”, zei ze.

Werknemers desinfecteren het heiligdom van de sjiitische heilige imam Abdulazim, op 7 maart 2020, om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Shahr-e-Ray, ten zuiden van Teheran, Iran, tegen te gaan. (Ebrahim Noroozi / AP Photo)

Een verslag van Radio Farda, een Perzisch-talige omroeporganisatie ondersteund door het Amerikaanse Congres, bevestigde wat Manjari zei. Het meldde dat ondanks het verbod, een Mahan-vlucht (W578) op 21 februari van Peking naar Teheran vloog.

“Bovendien was de eerste uitbraak in de stad Qom, een religieuze stad, dus zijn er veel bedevaarten, maar het is ook de stad waar de meeste Chinese projecten worden opgezet. Dus de Chinese connectie is daar”, zei Singh.

Nicole Robinson, een onderzoeksassistent voor het Midden-Oosten bij de in Washington gevestigde Heritage Foundation, vertelde The Epoch Times ook in een e-mail dat honderden Chinese studenten en jonge geestelijken studeren aan de Iraanse seminaries in Qom.

Singh zei dat er sinds het begin een enorme doofpotaffaire en gebrek aan transparantie is geweest over de uitbraak van het Wuhan-virus in Iran.

“Waarschijnlijk wilde Iran niet dat zijn handel met China werd verstoord en daarom nam het de verspreiding van het virus niet ernstig en onthulde het niet. Er werden geen voorzorgsmaatregelen genomen en het heen en weer reizen naar China werd niet gecontroleerd”, aldus Singh.

Een rapport van The Atlantic vergroot de zorgen van Singh en Robinson. Op 4 en 5 maart mochten twee evacuatievluchten met Chinese burgers Teheran verlaten voor de Chinese provincie Gansu en werden 11 besmettingen aangetroffen van de 311 geteste gevallen door de Chinese autoriteiten op de luchthaven.

Terwijl de Iraanse staatsmedia, The Islamic Republic News Agency (IRNA), op 15 maart 724 sterfgevallen als gevolg van coronavirus meldde, zei het secretariaat van de National Council of Resistance of Iran (NCRI) in een persbericht op 14 maart dat het aantal de 4.500 overschreden heeft.

Radio Farda meldde op 9 maart ook een cover-up door het Iraanse regime en citeerde de pro-Rouhani Entekhab-nieuwswebsite die zei dat het dodental van het coronavirus meer dan 2000 in het land is.

Woede in Zuid-Korea over verzoening met China

Naarmate de coronaviruscrisis in Zuid-Korea toenam, nam ook het anti-Chinese sentiment in het land toe, met mensen die de regering de schuld gaven van het niet opleggen van reisbeperkingen aan China tijdens de eerste dagen van de uitbraak.

Ervaren onderzoeker bij The Heritage Foundation for Northeast Asia, Bruce Klinger, zei dat terwijl de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil dat China zijn dialoog met Noord-Korea faciliteert voorafgaand aan de naderbij komende verkiezingen voor de Nationale Assemblee op 15 april, mensen er niet blij mee zijn .

“Het coronavirus heeft een vernietigende impact op de Zuid-Koreaanse economie. Critici beschuldigen Moon ervan dat hij overdreven verzoenend is met Peking door te aarzelen om Chinese bezoekers in de vroege stadia van de uitbraak reisbeperkingen op te leggen”, vertelde Klingner The Epoch Times in een e-mail.

Het Zuid-Koreaanse volk werd erg boos op president Moon nadat hij in de eerste dagen van de uitbraak medische apparatuur ter waarde van 4,7 miljoen euro naar Wuhan had gestuurd. Daarna werd de situatie erger, toen het virus zich snel verspreidde in Zuid-Korea en het volk, zoekend zoek naar gezondheidszorg, China de schuld gaf.

Medisch personeel, dat beschermende kleding draagt, verplaatst een met het coronavirus besmette patiënt van een ambulance naar een ziekenhuis in Seoul, Zuid-Korea, op 9 maart 2020. (Chung Sung-Jun / Getty Images)

Meer dan 1,4 miljoen Zuid-Koreanen ondertekenden vanaf 11 maart een petitie op de presidentiële website, waarin ze eisten dat president Moon zou worden afgezet wegens zijn aanpak van het coronavirus en zijn pro-Chinese beleid.

“Hoe meer president Moon Jae-in reageert op het longontsteking (nieuw coronavirus) probleem in China, hoe groter de kans dat hij wordt gezien als de president van China, niet als de president van Zuid-Korea”, zei de petitie.

“In Korea steeg de prijs van maskers meer dan 10 keer en waren ze uitverkocht, dus het was moeilijk voor mensen om maskers te kopen vanwege maskertekorten”, aldus de petitie.

De petitie beschuldigde de Zuid-Koreaanse regering er ook van dat ze Chinezen niet had verboden hun land binnen te komen. Na de uitbraak kwamen 5 miljoen Chinezen Zuid-Korea binnen voordat Wuhan dicht ging.

DOOR VENUS UPADHAYAYA

Medewerkers van Epoch Times hebben bijgedragen aan dit rapport.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN