Fotograaf maakt foto’s van de Keukenhof, de mooiste bloementuin ter wereld, zonder bezoekers

Omdat miljoenen mensen over de hele wereld thuis moeten blijven om de verspreiding van het CCP virus tegen te gaan, kreeg een landschapsfotograaf uit Nederland de kans van zijn leven. Albert Dros mocht de schoonheid van de beroemde Keukenhof in Lisse vastleggen, die bekend staat als ’s werelds mooiste bloementuin. Voor het eerst 71 jaar blijft de Keukenhof dit seizoen gesloten.

Op 27 april 2020 maakte Dros, na toestemming van de Keukenhof, midden in een lente-explosie van kleuren een privéreis naar één van ’s werelds grootste bloementuinen.

“Het was een magische ervaring. Omdat er geen mensen in het park waren, kon ik paden en hoeken fotograferen op een bepaalde manier die je normaal gesproken niet te zien krijgt door de drukte”, schreef Dros op zijn website.

Een Japanse kersenboom vol bloesem omringd door bloemen. (Met dank aan Albert Dros)

De ongelooflijke foto’s tonen de toewijding van gepassioneerde medewerkers en partners van de Keukenhof die een jaar lang bezig zijn geweest de prachtige tentoonstelling voor te bereiden voor bezoekers. Dus hoewel dit jaar “speciaal” is geweest, merkt Dros op: “Ook zonder mensen gaat de natuur en de show van de tuin gewoon door.”

Hoewel Dros verre reizen heeft gemaakt naar plaatsen als Antarctica en Kirgizië in zijn streven naar het vastleggen van spectaculaire landschappen, beschrijft hij zichzelf als “een echte Nederlander” die “een grote fan is van onze bloemen”.

(Met dank aan Albert Dros)

Een blauw druifje (Met dank aan Albert Dros)

Het voorjaar in Nederland trekt altijd een grote menigte Nederlandse en internationale toeristen naar de bollenvelden om deze in bloei te zien staan.

Op 23 maart heeft de Nederlandse regering echter de maatregelen voor openbare bijeenkomsten en evenementen aangescherpt om de verspreiding van het CCP virus, beter bekend als het coronavirus, tegen te gaan. Zo viel de beroemde Keukenhof ten prooi aan het virus en moest deze voor het eerst in 71 jaar gesloten blijven. Voor Dros werd deze situatie echter een unieke kans.

Dros legde het uit op zijn website: “Ik fotografeer de tulpen al sinds jaar en dag, meestal op het platteland. Ik fotografeerde ze vanuit alle mogelijke hoeken die je je maar kunt voorstellen, maar er was één ding dat ik nog een keer in mijn leven wilde vastleggen: de Keukenhof zonder andere mensen.”

(Met dank aan Albert Dros)

Aangezien de pandemie de mensen thuis hield, nam Dros contact op met de Keukenhof om uit te leggen wat hij in gedachten had, en ze stemden ermee in hem een dag lang de tuinen te laten fotograferen.

Deze ongelooflijke kans viel toevallig samen met een aantal ongewone klimatologische omstandigheden. Dros merkte op dat “we de zonnigste april van het land OOIT hebben meegemaakt, waardoor alle bloemen heel snel in bloei staan.” 

De Fritillaria Imperial bloem (Met dank aan Albert Dros)

Eindeloze zeeën met verschillende kleuren tulpen. (Met dank aan Albert Dros)

Hoewel dit betekende dat vrijwel alles in het park in bloei stond, zorgde het ook voor een aantal uitdagingen vanuit fotografisch oogpunt om ervoor te zorgen dat de kleuren niet werden overspoeld. “Fotograferen op klaarlichte dag met de sterke zon was een uitdaging”, schreef Dros.

Echter, eenmaal in de iconische tuinen, werd Dros overweldigd door de verbondenheid met de schoonheid van de natuur. “Daar helemaal alleen rondlopen, met alleen de geluiden van vogels en de ongelooflijke geur van al die bloemen, is een ervaring op zich”, benadrukte hij.

(Met dank aan Albert Dros)

Een zeldzame soort tulpen. (Met dank aan Albert Dros)

Ieder jaar opent de Keukenhof slechts acht weken haar deuren, van maart tot en met mei, waarbij de prachtige kleuren van de nationale bloem van Nederland, de tulp, samen met vele andere voorjaarsfavorieten en bloeiende bomen worden gecombineerd.

Op de website van de Keukenhof staat dat “De focus van het park ligt op de 7 miljoen voorjaarsbollen, waarmee de 100 deelnemende bedrijven hun levende catalogus kunnen laten zien.”

(Met dank aan Albert Dros)

Terwijl dit jaar een tragisch jaar was, heeft de Keukenhof geprobeerd hun 71ste editie met het thema “een wereld van kleuren” te delen met natuurliefhebbers over de hele wereld, door “virtueel open” te blijven. Naast de mogelijkheid voor Dros om de schoonheid te fotograferen, is het park ook begonnen met video rondleidingen voor fans over de hele wereld om een glimp op te vangen van deze bijzondere tuin.

Hieronder staat een door een 4k drone gemaakte videocompilatie van de ongelooflijke Nederlandse tulpenvelden en windmolens in het voorjaar van Dros’ eerdere werken om de verbeelding van de thuisblijver te prikkelen. Zelfs als je binnen moet blijven, is het buiten nog steeds lente.

Bekijk deze video:

(Foto met dank aan Albert Dros)

Door ROBERT JAY WATSON

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN