Geavanceerde hydrotechniek maakte droge Peruviaanse valleien leefbaar 1500 jaar geleden

De Nazca beschikten slechts over zeer smalle, rotsachtige valleien waarin ze hun gewassen konden kweken. Ze ontwierpen daarom geavanceerde watervoorzieningssystemen om hun akkers groener te maken.

Het realiseren van “de Aquaducten van Cantalloc” (Cantayo in het Spaans) zoals ze bekend staan, was misschien wel een grotere prestatie dan het trekken van de wereldberoemde Nazca lijnen.

nasca lijnen kolibrie
Een van de geogliefen die bekend staan als de Nazca lijnen. (Martin St-Amant/CCBY-SA)

Dit oude volk maakte tussen de 30 en 50 kilometerslange ondergrondse kanalen om water van de nabijgelegen rivieren, van de vallei en van bergbronnen naar hun gewassen en steden te transporteren. Ze groeven deze kanalen, bekleedden ze met stenen en hout en bedekten ze dan weer.

Het hydrosysteem omvat 17 bronnen met wenteltrappen tot diep in de aarde, waar het water verzameld kan worden. Wetenschappers denken dat de trappen gebruikt werden om de bronnen te herstellen na aardbevingen of voor algemeen onderhoud.

De Nazca beschikten over een kleine hoeveelheid vruchtbaar land in de smalle valleien waar ze zich gevestigd hadden. Dankzij hun watersysteem konden ze deze oppervlakte aanzienlijk vergroten. Ze kweekten voornamelijk aardappelen, mais, bonen, katoen en fruit.

nazca irrigatie kanalen
Nazca irrigatie kanalen (CCBY)

De riviervalleien in de nabijheid van Nazca zijn vandaag nog even groen als 1500 jaar geleden toen de kanalen, aquaducten en bronnen aangelegd werden, omdat sommige van deze systemen nog steeds gebruikt worden.

De Nazca waren één van de vele beschavingen die eeuwen geleden Zuid Amerika bevolkten. Ze stamden af van de Paraces, een oudere beschaving die ook een aanzienlijk niveau had gehaald.

vormen schedels nasca
Een kist met schedels van de Paracas beschaving in het Nationale Museum van Archeologie, Antropologie en Geschiedenis van Peru
(Wikimedia Commons)

Door Mark Miller, Ancient-Origins.net

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN