Gegevens tonen een stijging in gevallen van uitbuiting van kinderen: Rapport

Meer dan 4.000 dossiers van uitbuiting van kinderen werden dit fiscale jaar gestart door het Homeland Security Investigations (HSI) in de Verenigde Staten. Dit resulteerde in duizenden arrestaties en de identificatie van meer dan 1.000 slachtoffers, volgens gegevens verkregen door de The Associated Press.

De gegevens laten een opleving zien in het aantal gevallen van uitbuiting van kinderen, deels veroorzaakt door het gemak waarmee daders beeldmateriaal van kinderen kunnen verspreiden. HSI-agenten en onderzoekers hebben 4.224 van dergelijke zaken geïnitieerd, wat resulteerde in 3.771 arrestaties en de identificatie van 1.066 slachtoffers.

De recente cijfers, die betrekking hebben op gevallen van 1 oktober 2018 tot 30 september 2019, waren in het algemeen hoger in vergelijking met voorgaande jaren. De laatste twee fiscale jaren werden ruwweg 4.000 zaken behandeld, maar er werden minder arrestaties verricht en minder slachtoffers geïdentificeerd.

HSI is het onderzoekswapen van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid dat misdadige organisaties bestrijdt die onrechtmatig de reissystemen, handelssystemen, financiële en immigratiesystemen van de Verenigde Staten uitbuiten, aldus de eigen website. Het aantal medewerkers van HSI bestaat onder meer uit speciale agenten, analisten, controleurs en ondersteunende medewerkers.

“Met het ‘dark web’, komt er steeds meer en wordt de inhoud steeds afschuwelijker”, vertelde Matt Wright, hoofd van de Child Exploitation Investigations Unit bij Homeland Security Investigations, aan AP.

De goedkopere online opslag en de gemakkelijkere encryptiehulpmiddelen zorgen voor een enorme verhoging van het aantal online geplaatste en verhandelde beelden van misbruik, zeiden de onderzoekers van HSI. Nochtans, terwijl het gemakkelijker is geworden om beelden van misbruik te delen, is de vraag naar online sekshandel gedaald, volgens een rapport dat eerder met The Epoch Times werd gedeeld.

President Donald Trump, die van de bestrijding van mensenhandel een centraal punt van zijn presidentsperiode heeft gemaakt, heeft in 2018 de Stop Enabling Sex Traffickers Act en de Fight Online Sex Traffickers Act, of SESTA-FOSTA, als wet bekrachtigd. Deze wetgeving stopt de bescherming van website-exploitanten tegen strafrechtelijke vervolging of wettelijke aansprakelijkheid als zij seksuele advertenties of prostitutie faciliteren.

De website Backpage.com voor seks gerelateerde mensenhandel – het grootste mensenhandel portaal in de Verenigde Staten – werd in 2018 door de FBI verwijderd. Uit het rapport blijkt dat deze twee acties – de ondertekening van de wetgeving en de sluiting van de website – uiteindelijk hebben geleid tot een daling van de vraag.

Childsafe.AI CEO Rob Spectre vertelde The Epoch Times eerder dat de ondergrondse markt voor sekshandel nu meer lijkt op het “Wilde Westen” dan op het “hoogstaande, goed verzorgde reclamekanaal” dat het was.

“Wat we in het algemeen zien is een duidelijke daling van de vraag … een aantal van deze platforms hebben moeite om hun diensten te blijven leveren”, zei hij. “Er is ook een aanzienlijke toename van zwendeladvertenties”.

Ondertussen verklaarde een afzonderlijk rapport van Facebook dat er miljoenen berichten met afbeeldingen van kindermisbruik tussen april en september werden gevonden en verwijderd, aldus een verslag van 13 november dat door het bedrijf werd vrijgegeven. In totaal verwijderde Facebook in het derde kwartaal meer dan 11.6 miljoen stukken die naakte kinderen en seksuele uitbuiting van kinderen weergaven, evenals 754.000 stukken op Instagram.

Facebook heeft gesproken over plannen om gebruikers een betere privacy te bieden door versleuteling te introduceren in de berichtendiensten, maar de wetgevers hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de nieuwe koers van Facebook de bestrijding van kindermisbruik moeilijker zal maken.

Ondertussen geven steeds meer Amerikaanse staten meer tijd aan slachtoffers van seksueel misbruik in hun kindertijd, om te beslissen of ze een rechtszaak willen aanspannen – een onderdeel van een groeiende trend om de verjaringstermijn te verlengen, wat één van de belangrijkste juridische belemmeringen voor de slachtoffers is.

Tot nu toe hebben dit jaar ten minste drie staten – Californië, New York en New Jersey – gelijksoortige wetgeving aangenomen. De meeste slachtoffers die in hun kindertijd seksueel misbruik ervaren, onthullen hun trauma pas op volwassen leeftijd, zo blijkt uit meerdere onderzoeken.

“Wetgevers beginnen te begrijpen dat er iets gedaan moet worden”, vertelde Sean Holihan, beleidsmanager bij het Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN), in oktober aan The Epoch Times.

 

Door Bowen Xiao

The Associated Press heeft een bijdrage geleverd aan dit verslag.

Volg Bowen op Twitter: @BowenXiao3

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN