‘Gele hesjes’-protesten: demonstranten geslagen door relschoppers bij de Champs-Élysées

Het ‘gele hesjes’ protest in de Franse hoofdstad werd door meerdere gewelddadige scènes ontsierd. Vooral in de buurt van de Arc de Triomphe, werden de leden van de beweging aangevallen door relschoppers die zich in de optocht bevonden.

Hoewel veel gele hesjes vreedzaam door de straten van Parijs trokken, gebruikten verschillende relschoppers het evenement om de stoet te infiltreren en confrontaties te veroorzaken.

Dit was met name het geval op de Avenue des Champs-Élysées, dat het toneel van een veldslag was tussen goed voorbereide vandalen en de politie.

Herkenbaar aan hun bivak- en andere mutsen om hun identiteit te verbergen, waren deze nep gele hesjes continu bezig met het inslaan van ramen en etalages, het in brand steken van auto’s of het gooien van projectielen naar de oproerpolitie en gendarmes.

Verschillende gele hesjes werden zelf met geweld aangevallen door gemaskerde individuen met bivakmutsen in de buurt van de Champs Elysees, zoals te zien op een video verspreid op sociale media in het begin van de middag van 1 december.

Overwegend in het zwart gekleed, droeg een aantal aanvallers een hesje om op te gaan in de menigte. Ze hadden er ook voor gezorgd hun gezichten te verbergen.

De man met het gele hesje die meerdere klappen krijgt in de video zou Yvan Benedetti zijn, voormalig voorzitter van L’Oeuvre française, een extreem-rechtse beweging die door Manuel Valls in 2013 werd opgeheven na de dood van Clement Meric.

Via een foto die hij deelde op zijn Twitter-account, bevestigde Yvan Benedetti dat degenen die hem aanvielen leden van Antifa waren.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN