Gemaskerde indringers steken de drukkerij van Hongkong Epoch Times in brand

Vier gemaskerde indringers zetten in de vroege uren van 19 november een deel van het magazijn van de drukkerij van de Hongkong-editie van The Epoch Times in brand. De vierde aanval op de drukkerij sinds de opening meer dan tien jaar geleden. De aanval wordt verondersteld de meest recente poging van de Chinese Communistische Partij (CCP) te zijn om de Epoch Times het zwijgen op te leggen.

Een woordvoerder van de Hongkong-editie, Cheryl Ng, zei dat het incident de kenmerken had van de CCP-tactieken, met als doel het nieuwsblad door intimidatie te weerhouden van rapportage over onderwerpen die door het regime als gevoelig worden beschouwd.

Als een van de weinige onafhankelijke nieuwsverzorgers in Hong Kong staat The Epoch Times erom bekend dat het de politieke strijd binnen de CCP verslaat, evenals de onderdrukking door het regime van vrijheden in binnen- en buitenland. Het doet ook doorlopend uitgebreid en onafhankelijk verslag van de pro-democratiebeweging en protesten in de stad, nu in zijn zesde maand.

In reactie op het incident noemde Amerikaanse senator Josh Hawley het “zeer verontrustend”, eraan toevoegend dat “elke aanval op de persvrijheid een aanval is op de vrijheid die aan de bevolking van Hongkong is beloofd. ”

“Het is een aanval op de basisfunctie van een democratie”, vervolgde hij.

Vandalisme

De manager van de drukkerij zei dat het incident ’s nachts rond 3:40 uur plaatsvond in het bedrijf in het Tsuen Wan-gebied, terwijl het personeel daar bezig was met het voorbereiden van het transport van vers gedrukte kranten naar de verkooppunten.

Even nadat medewerkers van de drukkerij de fabrieksdeur hadden geopend, liepen vier in het zwart geklede mannen met maskers de faciliteit binnen en wezen met wapenstokken naar de arbeiders ondertussen in het Chinees schreeuwend: “Jullie allemaal, niet bewegen!”

Bewakingsbeelden van de drukkerij tonen twee van de mannen met wapenstokken vergelijkbaar met die, gebruikt door de politie van Hongkong, terwijl een van hen kranten draagt ​​en een andere twee blikken gevuld met een ontvlambare vloeistof binnenbrengt, die hij vervolgens op de fabrieksvloer giet, rond machines en kranten.

Beelden van een bewakingscamera van vier gemaskerde indringers die brand stichtten in de drukkerij van The Epoch Times en arbeiders bedreigden in Hong Kong op 19 nov. 2019 (The Epoch Times)

Een van de mannen steekt vervolgens het vuur aan, alvorens de vier indringers wegrennen. Het hele incident duurde ongeveer twee minuten.

Door de brand ging het sprinklersysteem aan en een personeelslid gebruikte een brandblusser om de vlammen te doven. Het personeel belde vervolgens de politie en brandweer, die kort daarna arriveerden. Het politiebureau Tsuen Wan is een onderzoek gestart.

Twee machines, vier rollen drukpapier en verschillende stapels kranten in de fabriek raakten beschadigd door het vuur en het sprinklersysteem. Het bedrijf inventariseert de schade nog steeds.

Persvrijheid aangevallen

Ng veroordeelde de aanval en noemde het “een misdaad tegen de persvrijheid in Hongkong”. Ze zei dat er reden is om te geloven dat de CCP achter het vandalisme zit.

“Het feit dat twee van de misdadigers gekleed in zwarte outfits [die lijken op die van] de demonstranten wordt door ons ook[gezien] als CCP-tactiek – proberen mensen tegen mensen te gebruiken”, zei ze.

Ng zei dat de krant al jaren het doelwit is vanwege zijn waarheidsgetrouwe rapportage over aan China gerelateerde kwesties, waaronder de aanhoudende protesten in Hongkong. Deze hebben zich ontwikkeld tot een massabeweging tegen de waargenomen inbreuk van het Chinese communistische regime op de autonomie van de stad.

De massademonstraties begonnen in juni, als protest tegen een uitleveringswet die het Chinese regime in staat zou hebben gesteld personen voor berechting over te dragen aan CCP-gecontroleerde rechtbanken op het vasteland. De pro-democratiebeweging heeft sindsdien de eisen uitgebreid met algemeen kiesrecht en politie-verantwoording.

Guo Jun, directeur van de Hongkong-editie, zei dat de CCP waarschijnlijk probeerde de demonstranten te laten opdraaien voor de inbraak. Demonstranten beschuldigen het regime van het samenwerken met lokale bendes om demonstranten en organisatoren aan te vallen en te intimideren.

Guo zei dat ze “de drukkerij met spoed repareren” zodat de publicatie van de krant van morgen niet wordt aangetast.

Alan Leong, een voormalig lid van de Wetgevende Raad van de stad en voorzitter van de Hong Kong Civic Party, riep de “kwaadaardige misdadigers of hun opdrachtgevers” op om onmiddellijk te stoppen met wat ze aan het doen zijn, of anders het risico te lopen “de vijand van Hongkong te worden”.

“Hong Kong is niet zo’n barbaarse plek, het is een plek waar mensen anderen met rede overtuigen”, vertelde hij de Hongkong-editie van The Epoch Times.

Hij prees de krant voor haar uitgebreide berichtgeving over de protesten, en zei dat het “de vierde pijler [de pers] verdedigt” te midden van de toenemende spanningen die de stad in haar greep houden. De Epoch Times heeft grondig verslag gedaan over de protesten in Hongkong, waardoor de mensen in Hongkong en de mensen van het vasteland van China die de stad bezoeken een kans krijgen te weten wat er daadwerkelijk gebeurt, terwijl andere lokale kranten aan de druk van de CCP hebben toegegeven.

Voorpagina’s van acht grote Hongkongse kranten worden getoond in een illustratie, op 12 november 2019 in Hongkong. (Sarah Liang / The Epoch Times)

Nadat de politie van Hongkong de campus van de Chinese universiteit van Hongkong had belegerd, publiceerden zes Hongkong-kranten op 12 november advertenties op de voorpagina die de retoriek van Peking kopieerden en de demonstranten aanvielen. Alleen The Epoch Times en Apple Daily hadden op hun voorpagina de escalatie van de politieacties.

Voorgaande incidenten

Het rapporteren over de situatie in Hongkong is slechts het meest recente voorbeeld van de langdurige kritische berichtgeving door de Epoch Times over de CCP, waarop het regime vijandig heeft gereageerd.

Eerder dit jaar werd de krant abrupt uit de schappen gehaald van 7-Eleven-winkels in de stad, ondanks dat het distributiecontract nog maanden liep. Destijds zei de directeur van het Oost-Aziatische bureau van Reporters Without Borders, Cédric Alviani, dat hij “geen andere reden kon zien buiten de druk van de Chinese autoriteiten voor deze actie.”

In september 2006 werd een computertechnicus voor de Hongkong-editie ontvoerd tijdens een bezoek aan de stad Zhuhai in de zuidelijke provincie Guangdong door lokale nationale veiligheidsfunctionarissen. Ze dwongen hem een ​​document te ondertekenen waarin stond dat hij zou optreden als een geheim agent voor de CCP – als voorwaarde voor zijn vrijlating – met de missie het saboteren van de Hongkong Epoch Times, aldus Ng.

Het brandstichtingsincident is de vierde aanval op de drukkerij van de Hongkong Epoch Times. In februari 2006 drongen schurken het bedrijf binnen en probeerden de persen kapot te maken. In oktober 2012 werd de deur van de drukkerij beschadigd aangetroffen. In december 2012 verschenen zeven mannen met meerdere gereedschapskisten en probeerden door het hek heen te breken. Ze vluchtten nadat de politie was gebeld.

Onderzoek door de politie naar deze incidenten heeft nog niet geleid tot arrestaties.

Door Eva Fu

Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN