Gerenommeerd Chinees onderwijzer bekritiseerd om opmerking “Vrouwen hebben China geruïneerd”

Vooraanstaande trainer Engels biedt excuses aan voor zijn opmerking op 18 nov.

Yu Minhong, in China alom bekend als pionier van het Engelstalige onderwijs in China, heeft een verontschuldiging aangeboden voor zijn publieke tirade waarin hij zei dat “Chinese vrouwen China volledig hebben verwoest”.

Op 18 november, tijdens een onderwijs-conferentie in Shanghai, hekelde Yu een groep Chinese vrouwen van middelbare leeftijd die eerder die maand werden gefilmd terwijl ze enthousiast gebruik maakten van het gratis eten op de China International Import Expo.

“… ze namen handenvol en schoven het onverzadigbaar naar binnen, en gristen de spullen van tafel zo hun tassen in, terwijl deze excessen werden gade geslagen door  buitenlanders…. “, klaagde Yu. “Chinese vrouwen hebben China volledig verwoest.”

Yu’s opmerkingen veroorzaakten boze reacties op internet. Er werd vermeld dat er ook mannen in de menigte waren die gratis eten meenamen.

Yu Minhong, de 56-jarige oprichter en voorzitter van New Oriental Education & Technology Group Inc., is de rijkste onderwijzer in China en bezit ongeveer € 2,3 miljard. Volgens Forbes heeft meer dan twee derde van momenteel in de Verenigde Staten en Canada werkzame Chinese studenten, Engelse lessen gevolgd bij Yu’s New Oriental.

Volgens China News (staatsmedia) verontschuldigde Yu zich al snel voor zijn opmerkingen, toen hij 2 dagen later sprak op een bijeenkomst van de All-China Women’s Federation, die wordt bestuurd door de Chinese Communistische Partij (CCP).

In de toespraak zei Yu dat hij “aan had moeten geven dat zowel mannen als vrouwen verantwoordelijkheid zouden moeten nemen” en dat hij er zeker van zou zijn “een gelijkwaardige bedrijfscultuur voor mannen en vrouwen te creëren binnen New Oriental“.

Later plaatste Yu een bericht op de Twitter-achtige blogdienst Weibo, waarin hij zei dat “het morele niveau van vrouwen het morele niveau van het land vertegenwoordigt” en dat “mannen zich baseren op de waarden van vrouwen. Als vrouwen alleen maar oog hebben voor geld, dan zullen mannen zich alleen concentreren op rijk worden…. Als vrouwen sterk zijn, dan zullen mannen en de hele natie sterk zijn.”

Velen vonden dat de toespraak van Yu bol stond van communistisch ideologisch taalgebruik, en geen oprechte poging was om het goed te maken.

“Ons land valt uiteen, omdat er te veel mannen zijn zoals jij”, schreef een internetgebruiker.

Een ander vroeg retorisch: “is de opkomst of ondergang van een natie afhankelijk van haar vrouwen? Waar zijn mannen dan goed voor? Decoratie?”

De vernietiging van traditionele Chinese familiewaarden, eerst door het ideologische fanatisme van de CCP, en vervolgens de snelle, ongebreidelde economische groei van de afgelopen decennia, is een onderwerp van grote bezorgdheid geworden onder de mensen.

Er heerst nu een sterk publiek sentiment, hetgeen opmerkelijk is. Want met het bloedbad van 4 juni 1989 eindigde voor veel ambitieuze Chinezen de focus op idealistische of morele zaken. Zij stortten zich volledig op geld verdienen en het vertonen van hun rijkdom.

Een Chinees gezegde dat vaak wordt aangehaald: “We vernederen de armen, maar niet de hoeren.”

Liuliu, het pseudoniem van een hedendaagse Chinese schrijver woonachtig in Singapore, schreef in reactie op Yu Minhong: “China kan als een beschaafd land worden beschouwd zodra Chinese mannen hun vrouwen niet onmiddellijk inwisselen nadat ze rijk of machtig zijn geworden.”

Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN