‘Gestrande automobilist’ in GoFundMe-zaak appte naar vriend: ‘Zeg niets over wat we verzonnen hebben’

Aanklagers zeiden dat een stel uit New Jersey en een dakloze man uit Philadelphia een uitgebreide list bedachten om donateurs via GoFundMe voor meer dan $400.000 op te lichten.

Aanklager Scott Coffina van Burlington County zei op donderdag 15 november dat Kate McClure binnen enkele uren na de lancering van de GoFundMe-campagne een vriend een bericht stuurde waarin stond dat het grootste deel van het verhaal was gefabriceerd, aldus NBC 10 Philadelphia.

“Ok, dus wacht even. Het gedeelte over de benzine is volledig verzonnen. Maar die man niet”, zou McClure, volgens het rapport in een bericht naar die vriend hebben gestuurd nadat de actie live was gegaan. “Dus zeg niets over wat we verzonnen hebben”, zei ze, volgens Coffina.

De autoriteiten denken dat de drie elkaar meer dan een maand vóór de lancering van de actie hebben ontmoet.

“De hele actie was gebaseerd op een leugen”, zei Coffina, volgens The Associated Press. “Het was fictief en illegaal en er zullen consequenties zijn.”

McClure, haar vriend Mark D’Amico, en de dakloze veteraan Johnny Bobbitt worden strafrechtelijk aangeklaagd voor samenzwering en diefstal door misleiding, in een vermeend plan om snel rijk te worden waar volgens Coffina: “een heleboel mensen in getrapt zijn.”

“Ik moest iets verzinnen om mensen zich slecht te laten voelen”, zei McClure naar verluidt in een ander bericht tegen een vriend.

Het paar meldde zich woensdagavond bij de politie en werd later weer vrijgelaten.

Bobbitt werd woensdagnacht gearresteerd in Philadelphia en bleef donderdag in hechtenis tegen een dwangsom van $ 50.000.

McClure beweert dat ze geen kennis had van het plan.

Sprekend via advocaat James Gerrow verklaarde ze dat ze zich niet bewust was van het verzonnen verhaal en beweerde dat haar vriend D’Amico en de dakloze veteraan Bobbit haar uitbuitten.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat op het einde het bewijs zal onthullen dat Kate alleen de beste bedoelingen had”, zei Gerrow. “Ze werd gebruikt door Mr. D’Amico en Mr. Bobbitt en ze dacht dat dit geld naar een dakloze veteraan zou gaan. Ze wist niet dat zij dit plan hadden bedacht. Pas in september, toen ze met openbare aanklagers bijeenkwam, besefte ze dat ze door beiden was gebruikt.”

‘Laten we iets speciaals doen’

Het verhaal beweerde dat Bobbitt, een voormalige marinier en ‘first responder’, zijn laatste $ 20 had uitgegeven om McClure te helpen en benzine voor haar te kopen nadat haar auto het begaf op de afrit van de I-95 bij Philadelphia.

McClure plaatste het hartverwarmende reddingsverhaal op sociale media en leidde mensen naar een GoFundMe-pagina. Blijkbaar om geld in te zamelen dat Bobbitt zou helpen weer vooruit te komen in het leven.

“Laten we iets speciaals doen”, schreef McClure, toen het nieuws over de vermeende onbaatzuchtige daad van de dakloze man al snel viraal ging.

De reactie was overweldigend. Het doel was $10.000, maar binnen negen maanden bereikte het verzamelde bedrag $402.706 – een buitengewoon resultaat dat brede aandacht van de media kreeg.

“Het heeft mijn hele kijk op mensen veranderd, mijn kijk op mensen is omhooggeschoten”, zei McClure over de donaties in die tijd.

Meer dan 14.000 mensen waren geraakt door het ontroerende verhaal en doneerden geld.

Een verhaal dat te mooi was om waar te zijn

Het ‘feelgood’-verhaal raakte voor het eerst van streek toen Bobbitt beweerde dat het echtpaar het geld van GoFundMe gebruikte als een ‘persoonlijke spaarpot’ en hij in augustus tegen het echtpaar een rechtszaak aanspande wegens het verkeerd beheren van zijn geld.

De advocaat van Bobbitt, Jacqueline Promislo, vertelde The New York Post in september dat het paar het geld begon uit te geven direct nadat het op hun bankrekening gestort was.

“Ze gingen shoppen”, vertelde Promislo de krant. “[Bobbitt] vertelt me dat ze een Louis Vuitton-tas en Chanel-zonnebril hadden, een nieuwe iPhone 10.”

Toen bevestigde de aanklager op 6 september dat er een strafrechtelijk onderzoek was ingesteld naar de ontbrekende fondsen.

Nu wordt al het geld dat via de crowdfunding-website was opgehaald, weer terugbetaald aan de gevers, zei Coffina.

Door Tom Ozimek

Volg Tom op Twitter: @OZImekTOM

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN