‘Giftige’ honing uit China in de schappen van je supermarkt zonder dat je het weet

Bijna iedereen houdt van honing, maar is die kleverige, zoete substantie die je op je boterham smeert wel echte honing? Valse honing komt overal ter wereld op en brengt de gezondheid van de consument in gevaar.

 

(Getty Images | Westend61)

Onrijpe honing oogsten, geeft een hoog watergehalte. Fraudeurs drogen dit vervolgens kunstmatig, nemen eventuele harsresten weg en voegen goedkope siroop toe.

“Productie van onrijpe honing betekent een snellere en hogere productie van een product dat niet voldoet aan de definitie van honing (fraude)”, zegt Norberto Garcia, voorzitter van de Internationale Organisatie voor Honing Exporteurs (IHEO).

(Getty Images | Bill Oxford)

Glucose-fructosestroop (of HFCS, High-fructose corn syrup) en suikerriet zijn toegevoegd aan Chinese honing als goedkoop vulmiddel. Wil je gewicht verliezen en hart- en vaatziekten en diabetes voorkomen, dan moet je HFCS  zeker vermijden. Een belangrijk aspect wat HFCS zo’n ongezond product maakt is dat het veel sneller wordt omgezet in vet in je lichaam dan welk andere suiker dan ook.

Terwijl China de grootste honingproducent ter wereld is, is er iets geks aan de hand.

Ondanks de 21 procent toename van bijenkorven, neemt de bijenpopulatie in China snel af. Dit komt door het wijdverspreide gebruik van zeer giftige pesticiden, evenals de vervuiling veroorzaakt door Chinese staatsbedrijven — bijen worden bedreigd met uitsterven in delen van China, en de bloesem moet handmatig worden bestoven. De vervuiling van het milieu is dus zo erg geworden, maar politici in de Communistische Partij knijpen een oogje dicht.

(Getty Images | Monthon Wa)

Maar vreemd genoeg neemt de honingproductie van China nog steeds toe, terwijl de bijenpopulatie van China aan het uitsterven is. Volgens gegevens van de FAO (de voedsel en landbouw organisatie, van de VN) produceerde China 461.431 ton honing in 2013, 474.786 ton in 2014, 488.726 ton in 2015 en 502.614 ton in 2016.

Hoe kan China zoveel meer honing produceren met een afnemende bijenpopulatie?

Het antwoord: fraude met honing

Siroop gemaakt uit rijst is moeilijker te detecteren, en door het toe te voegen aan honing, kunnen Chinese producenten van nephoning een enorm overschot produceren….. maar daar houdt het niet mee op.

(Getty Images | Frank Rothe)

“Er is geen enkele methode om de authenticiteit van honing te testen, omdat er op zoveel manieren vervalst wordt”, zegt Dr. Stephan Schwarzinger, professor in bioproces technology aan de universiteit van Bayreuth in Duitsland, aldus Euractiv.

“Meer dan driekwart van de honing die in Amerikaanse supermarkten wordt verkocht, wordt eigenlijk niet door bijen geproduceerd”, zegt tweevoudig Pulitzer Prize-winnende verslaggever Andrew Schneider in zijn ‘Food Safety News (FSN)’ artikel, van 7 november 2011. Tests laten zien dat de meeste honing geen honing is.

Om te ontsnappen aan de zware tarieven die landen als de Verenigde Staten aan hun honing stellen, hebben Chinese fraudeurs een manier gevonden om hun product door derde landen en Aziatische landen te laten reizen, waar het ultrafiltratie ondergaat om sporen van stuifmeel te verwijderen die mogelijk het land van herkomst zouden verraden. Het wordt vervolgens verdund of versneden met goedkope zoetstoffen, opnieuw gelabeld en wereldwijd geëxporteerd, hoogstwaarschijnlijk naar uw plaatselijke supermarkt.

Mark Jensen, president van de American Honey Producers Association, zei: “Het elimineren van alle stuifmeel kan alleen worden bereikt door ultra-filtratie en dit filtratieproces kost alleen maar geld en vermindert de kwaliteit van de honing.” Hij voegde eraan toe: “Naar mijn mening, is het vrij veilig om te veronderstellen dat alle ultra-gefilterde honing in de winkelschappen Chinese honing is en dat het nog veiliger is om aan te nemen dat deze illegaal het land binnenkwam en in strijd was met nationale wetgeving.”

Een kleverige situatie in Australië

Ellende met honing speelt niet alleen in de Verenigde Staten. De Australische bijen deskundige Simon Mulvany uit Victoria voerde een campagne op sociale media tegen Capilano, de grootste honingproducent van Australië. De bijen kruisvaarder haalde zich de woede van Capilano op de hals toen hij de gigant ervan beschuldigde ‘giftige’ geïmporteerde honing te verkopen, met misleidende etiketten.

“Het meest verontrustend is dat dit bedrijf “Capilano honing” exporteert die is vervalst en vermengd met Chinese honing en die verkoopt aan landen in het Midden-Oosten,” zei Mulvany. “Capilano Honey klaagt mij nu aan en probeert wat ik in het openbaar gezegd heb te verwijderen en mij niet toe te staan om zoiets nog een keer te zeggen.”

LEGAL FUNDING TO FIGHT CAPILANO HONEYPLEASE HELP! GoFundMehttps://www.gofundme.com/48jlk4w Wow! The Beekeeper and…

Posted by Save the Bees Australia on Sunday, September 2, 2018

Mulvany klaagt Capilano Honey aan

Ben McKee, de CEO van Capilano, zei tegen ABC nieuws: “Hoewel alle merkhoning van Capilano gemaakt is van 100 % pure, Australische honing, importeert het bedrijf honing van erkende internationale leveranciers voor gebruik in aanvullende merken zoals Allowrie.”

Veel imkers hebben echter hun steun aan Mulvany uitgesproken.
“Ze zeggen dat dit allemaal wel naar buiten moest komen en dat het de sector gaat verbeteren,” zei Mulvany. “Veel imkers geven de schuld van het uitbreken van de verwoestende ziekten zoals “Amerikaans vuilbroed” aan geïmporteerde honing. Geïmporteerde honing kan levende bacteriën bevatten die infecties en ziekten kunnen veroorzaken in Australische honingbijen.”

“De reputatie van Australië is echt aangetast,” vertelde Mulvany aan The Australian Financial Review. “Er moet  een land van herkomst komen op het honingetiket, of het nu een mengsel is of niet, we willen gewoon weten welke landen op het etiket staan.”

Posted by Simon Mulvany on Friday, April 1, 2016

Mulvany zegt dat Chinese “honing” niet alleen nep is, maar wat nog ernstiger is, is dat de substantie die uit China geïmporteerd wordt en het label “honing” krijgt, schadelijk blijkt te zijn voor de gezondheid.

“Capilano Honey is sneaky en verkoopt onder de merknamen Allowrie, Smiths, Barnes en Wescobee. Capilano importeert Argentijnse honing van een plant die negatieve gevolgen kan hebben omdat het alkaloïden bevat”, schreef Mulvany op Facebook.

“De goedkope honing uit uw supermarkt kan leverproblemen veroorzaken en tegelijkertijd een sector ruïneren. De focus is nu op Australische honing van Capilano, maar ook elders in de wereld, nadat media in Fairfax (Australie) meldden dat monsters van gemengde Australische honing hoge percentages gevaarlijke alkaloïden bleken te bevatten.”

Ondertussen heeft Coles, de grootste supermarktketen in Australië, besloten om Capilano’s geïmporteerde honingmerk, Allowrie, uit de schappen te halen. Allowrie zou voor 70 procent uit geïmporteerde honing bestaan, voornamelijk uit China en Argentinië.

Kieren Sunderland, een imker uit New South Wales, zei dat het moeilijk is om te concurreren met geïmporteerde honing en verwelkomt de stap van Coles.

We have triumphed in our battle against #honeylaundering. From now on Coles will only sell authentic Australian honey….

Posted by Save the Bees Australia on Wednesday, July 4, 2018

De andere Australische supermarktgigant, Woolworths, zal dit voorbeeld niet volgen en zal producten van het merk Allowrie in de schappen houden als een goedkopere ‘honing’ optie.

Mulvany begon een rechtszaak tegen Capilano bij het Victoriaanse Hooggerechtshof op 20 juli — “Een David en Goliath situatie!” zo schreef Margaret Hurley op de GoFundMe pagina van Mulvany. Er zijn nog geen updates over de zaak gegeven.

Het is jammer dat de favoriete lekkernij van Winnie de Poeh één van ’s werelds meest vervalste voedingsmiddelen is geworden. Hopelijk kan de sector worden hervormd, want de toekomst van de bijenteelt staat op het spel.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN