Grenspolitie arresteert 11 mensensmokkelaars en 27 illegale vreemdelingen in de Verenigde Staten bij de grens van Texas.

De douane van de V.S. en de Grenspolitie (CBP) zeiden dat zij meerdere pogingen van mensensmokkel bij de Texaanse grens hadden verijdeld in het eerste weekend van november, resulterend in de arrestatie van 11 smokkelaars en 27 illegale vreemdelingen.

 Agenten van het CBP die in de sector van Del Rio zijn ingezet, verstoorden zeven afzonderlijke smokkelpogingen, waarbij illegale vreemdelingen uit Ecuador, Guatemala, Mexico en Honduras werden gearresteerd, aldus een verklaring op 6 november.

Bij één van de gevallen op 2 november onderzochten agenten van het Carrizo Springs Station een Chevrolet Impala uit 2010 bij een immigratiecontrolepost op Highway 277. Deze werd bestuurd door een 24-jarige man die een legale inwoner is. Hij en zijn passagier, een 19 jaar oude man, zijn burgers van de Dominicaanse Republiek.

Tijdens de inspectie ontdekten agenten een Salvadoraanse moeder en haar 9-jarige dochter, verborgen in een compartiment tussen de achterbank en de kofferbak van de auto. De twee mannen werden vervolgens gearresteerd en beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen.

In een gelijksoortig incident op de volgende dag, stuitten agenten op een Dodge Caravan uit 2019 tegen vlakbij Brackettville, Texas. Deze werd bestuurd door twee Amerikaanse staatsburgers en vervoerde vier illegale vreemdelingen – twee Guatemalteekse staatsburgers, één Mexicaanse en één Hondurese staatsburger. De twee Amerikanen – een 39-jarige vrouw en een 34-jarige man – werden vervolgens gearresteerd voor een poging tot smokkelen van vreemdelingen. Tijdens het onderzoek van de auto ontdekten de agenten ook methamphetamine en een pijp.

De gearresteerde personen krijgen maximaal 10 jaar gevangenisstraf indien ze veroordeeld worden voor het het land in smokkelen van buitenlanders.

“Mensensmokkelaars tonen een volledige veronachtzaming voor het welzijn van degenen die zij smokkelen in hun egoïstische zoektocht naar winst”, zei hoofdagent Raul Ortiz van de Del Rio sector in de verklaring.

“Onze agenten waren door goede communicatie en samenwerking in staat deze smokkelaars en illegale vreemdelingen ervan te weerhouden om de Verenigde Staten verder binnen te gaan”, voegde hij eraan toe.

Protocollen voor de bescherming van migranten (MPP)

Het CBP heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de georganiseerde inspanningen van mensensmokkelaars om personen naar de Verenigde Staten te brengen. De afdeling zag het afgelopen jaar een ongekend aantal illegale vreemdelingen het land binnenkomen om asiel aan te vragen, wat de regering van Trump ertoe aanzette de inspanningen op te voeren om het dreigende probleem aan te pakken.

Eén van de topprioriteiten van de regering is het dichten van de mazen in het huidige “vangen en vrijlaten” beleid, waarbij migranten in het binnenland worden vrijgelaten in afwachting van een rechtszitting, vaak om nooit meer gezien te worden.

De regering implementeerde aan het begin van het jaar de Migrant Protection Protocols (MPP), beter bekend als het “Blijf in Mexico” beleid, als een poging om de stroom van illegale immigranten te beteugelen en frauduleuze of kansloze zaken te voorkomen. Het beleid stuurt migranten terug naar Mexico terwijl ze wachten op een rechtbank die hun claim behandelt.

Het “Department of Homeland Security” (DHS) bracht eind vorige maand een rapport uit waarin de effectiviteit van de MPP (pdf) werd beoordeeld. Hierin werd vastgesteld dat het beleid operationele effectiviteit had aangetoond door het aantal illegale aanhoudingen van immigranten te verminderen en de integriteit van het immigratiesysteem te herstellen.

 DHS zei dat zij een verband tussen MPP en het dalende aantal aanhoudingen aan de zuidelijke grens konden zien. Sinds mei, toen het aantal aanhoudingen zijn piek bereikte bij 144.000 stuks, daalde het aantal aanhoudingen en het aantal personen die bij grensovergangen ontoelaatbaar werden bevonden, met 64 procent tot september.

Dit was ook rond de tijd dat de Verenigde Staten en Mexico een akkoord bereikten waarbij de implementatie van het MPP werd uitgebreid.

“Hoewel MPP één van de vele instrumenten is die het DHS heeft ingezet als reactie op de grenscrisis, heeft het DHS een verband vastgesteld tussen de implementatie van MPP en afnemende handhavingsacties aan de grens, waaronder een snelle en substantiële afname van aanhoudingen in die gebieden waar de meest ontvankelijke vreemdelingen zijn afgehandeld en naar Mexico zijn teruggestuurd op grond van het MPP”, aldus het departement.

Het departement ontdekte ook dat een “aanzienlijk deel” van de migranten zonder succesvolle claim die teruggestuurd waren naar Mexico er volgens het rapport voor hadden gekozen om hun asielaanvraag in te trekken.

Meer dan 55.000 immigranten waren naar Mexico gestuurd in het kader van de MPP, maar er zijn momenteel slechts zo’n 20.000 mensen die in Noord-Mexico, in de buurt van de grens met de V.S., wachten om de Verenigde Staten binnen te mogen gaan, zei het DHS, verwijzend naar de aantallen van het CBP.

Dit heeft ertoe geleid dat het departement tot de conclusie is gekomen dat “vreemdelingen zonder succesvolle claim – wat niet langer een makkelijk ticket naar de Verenigde Staten oplevert – vrijwillig naar huis beginnen terug te keren.

Door Janita Kan

Volg Janita op Twitter: @janitakan

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN