Grenswachter niet vervolgd voor neerschieten Mexicaanse stenengooier

Een agent van de Amerikaanse grenspolitie is niet schuldig bevonden aan de dood van een Mexicaanse tiener die hem met stenen bekogelde.

De jury achtte Lonnie Swartz niet schuldig aan dood door schuld.

Swartz was in Arizona toen hij door de grensomheining bij Nogales heenschoot en de 16-jarige Jose Antonio Elena Rodriguez doodde in 2012. Swartz zei dat hij werd aangevallen op het moment van schieten.

De Amerikaanse grensbewaking (Border Patrol) beschouwt stenen als dodelijke wapens, wat het verweer met wapens rechtvaardigt, meldde de Arizona Republic, en Swartz zei dat Rodriguez stenen naar hem gooide op het moment van schieten. Het was het eerste voorval waarbij een agent door het Amerikaanse ministerie van Justitie in beschuldiging moest worden gesteld voor het neerschieten en doden van iemand in Mexico.

Tijdens het proces getuigde Swartz dat hij had gehoord dat een collega en een politiehond door stenen waren geraakt, en hij voor zijn leven en dat van zijn collega’s vreesde.

grens mexico vs mensen bedekken gezicht
Mensen bedekken hun gezicht in Nogales, Mexico, bij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico op 23 mei 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

The Republic meldde dat hij levendige details gaf van de gebeurtenissen voor en na de schietpartij, maar zei dat zijn herinneringen van de schietpartij zelf waren “weggevaagd”. Hij zei dat hij zich niet herinnerde dat hij 16 schoten op Rodriguez had afgevuurd.

De advocaat van Swartz, Sean Chapman, zei dat Swartz gerechtigd was om gericht te schieten omdat Rodriguez en anderen stenen naar agenten slingeren. De Amerikaanse officier van justitie Wallace Kleindienst, die de aanklacht leidde, voerde aan dat het moord was omdat de agent op de tiener schoot, zelfs toen de dreiging voorbij was.

De aanklager erkende ook dat Rodriguez stenen over de grens gooide tijdens een poging tot drugssmokkel.

“Voorlopig zijn we erg tevreden met deze uitspraak. Ik denk dat het recht heeft gezegevierd”, zei Art Del Cueto, een vakbondsleider van de Border Patrol. “Deze mensen pleegden een misdaad en ondertussen vielen ze een agent aan. Wat deed de agent? Hij verdedigde zichzelf en hij verdedigde andere agenten.”

border patrol bewaakt grens arizona
Border Patrol bewaakt de omheining op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in Nogales, Arizona., Op 23 mei 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

 

kaart van grensgebied Tucson Arizona
Een kaart met de grensregio’s in de sector Tucson in Arizona, op het hoofdkantoor van de Tucson Sector Border Patrol in Nogales, Arizona, op 23 mei 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

De vrijspraak komt nadat een eerdere zaak in april nietig werd verklaard. In deze zaak werd Swartz van moord beschuldigd. De jury was verdeeld over doodslag, meldde de Associated Press.

“Vanaf zijn eerste dag bij de Border Patrol werd het hem ingeprent dat stenen gevaarlijk waren”, zei Chapman na de seponering.

Kleindienst beweerde dat Swartz ‘boos was’, wat hem ertoe aanzette om te schieten, maar leverde geen bewijs om de bewering te ondersteunen.

Er loopt nog steeds een aanvraag voor een civiele zaak tegen Swartz en volgens de autoriteiten kan er een nieuw proces komen. Districtsrechter Raner C. Collins, vaardigde een hoorzitting uit voor 11 mei en Kleindienst zei tegen de Republic dat hij tegen die tijd meer informatie hoopt te hebben wat de jury verdeelde, zodat hij kan beslissen of hij op een nieuw proces wil aandringen.

“Het is te vroeg om er iets over te zeggen”, voegde hij eraan toe.

Door Zachary Stieber

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN