Griekse demonstranten botsen met politie over de naamafspraak van Macedonië

Griekse demonstranten hadden 20 januari een aanvaring met de politie buiten het Parlement. Tienduizenden mensen verzetten zich tegen een naamswijzigingsovereenkomst tussen Griekenland en Macedonië, op grond van het feit dat de nationale identiteit hierdoor zou vervagen.

Volgens een BBC rapport zongen demonstranten “Macedonië is Grieks” en zwaaiden ze met Griekse vlaggen. Er werd ook tijdelijk een snelweg geblokkeerd in Noord-Griekenland in solidariteit met de demonstranten.

Aanvankelijk was de demonstratie in het centrum van Athene vreedzaam, meldde The New York Times, maar het werd gewelddadig toen demonstranten het parlementsgebouw probeerden te bestormen en ze werden geconfronteerd met de oproerpolitie en hun schilden. Minstens 10 politieagenten raakten gewond bij de botsingen, meldde The Associated Press, doordat demonstranten stenen, fakkels, vuurbommen, verf en andere voorwerpen gooiden. De politie reageerde met herhaalde inzet van traangas en blokkeerde de toegang tot een trap die tot het Parlement leidt.

De ambtenaren van de wetshandhaving zeiden in een verklaring dat de agenten waren aangevallen door “georganiseerde groepen individuen, met een bijzondere wreedheid, [gebruik makend van] stenen, ijzeren staven, houten knuppels, vuurbommen enz. …. Politiediensten handelden volgens operationele plannen en bevelen, toonden terughoudendheid en professionaliteit, en met behulp van de juiste methoden weerstonden ze de aanvallen.”

Honderden bussen brachten demonstranten naar het centrum van Athene voor de demonstratie, die plaatsvond op het Syntagmaplein. De organisatoren hadden gezegd dat zij alleen al uit Noord-Griekenland ongeveer 3.000 bussen verwachtten, terwijl de politie zei dat tegen de middag van 20 januari in totaal 327 bussen uit het hele land waren aangekomen.

De schattingen van de politie zetten het aantal demonstranten op 60.000 rond het middaguur, terwijl de organisatoren zeiden dat 100.000 mensen waren aangekomen. De organisatoren van het protest hadden aanvankelijk gezegd dat ze hoopten meer dan 600.000 mensen aan te trekken.

Naam-wijziging Controverse

De demonstranten waren in opstand gekomen tegen een akkoord om de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië een nieuwe naam te geven – de Republiek Noord-Macedonië. Griekse nationalisten stellen dat de naam Macedonië alleen moet verwijzen naar een Griekse provincie met dezelfde naam.

“Wij kunnen deze overeenkomst niet accepteren, en zo ons Macedonië, onze geschiedenis, weg te geven”, zei gepensioneerde Amalia Savrami, 67 jaar, terwijl ze met een grote Griekse vlag zwaaide op het Syntagma-plein van Athene.

“Macedonië is Grieks, punt uit,” zei ze.

Momenteel wordt de voormalige Joegoslavische staat bij de Verenigde Naties formeel aangeduid als de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië of FYROM. In het kader van de nieuwe overeenkomst zou het land omgedoopt worden tot Noord-Macedonië, zou zijn taal Macedonisch worden genoemd en zou zijn volk worden aangeduid als Macedoniërs.

Het Griekse parlement zou een debat beginnen op 21 januari over de goedkeuring van de overeenkomst en hierover stemmen op 25 januari.

Het Macedonische parlement heeft de naamswijziging naar de Republiek Noord-Macedonië al goedgekeurd.

Het akkoord, dat door de twee regeringen is ondertekend, deblokkeert de wens van de voormalige Joegoslavische republiek om toe te treden tot de NAVO en de Europese Unie, zodra het door het Griekse parlement is goedgekeurd.

Macedonië heeft in 1991 de onafhankelijkheid uitgeroepen, waarbij het geweld dat gepaard ging met het uiteenvallen van Joegoslavië werd vermeden. Premier Zoran Zaev heeft getracht de kandidatuur van het land voor toetreding tot de EU en de NAVO te versnellen en te werken aan een oplossing van het decennialange naamconflict met Griekenland.

Griekenland had ermee ingestemd dat, totdat het geschil over de naam was opgelost, zijn noordelijke buurman internationaal kon worden aangeduid als de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Nationalisten in beide landen zijn tegen de naamsverandering, met het argument dat de verandering hun respectievelijke culturele en nationale identiteiten aantast.

Reuters en The Associated Press hebben aan dit verslag bijgedragen.

Door Tom Ozimek

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN