Grootste gat in de ozonlaag ooit sluit na ontdekking in 2020

Het grootste gat in de ozonlaag ooit, dat eerder dit jaar boven de Noordpool verscheen, is onlangs dichtgegaan.

In tegenstelling tot speculaties wijten wetenschappers het verdwijnen van het gat aan onverwacht warme lentetemperaturen en niet aan veranderingen in het milieu als gevolg van de wereldwijde pandemie.

Het gat, dat een gebied bestreek dat ongeveer drie keer zo groot is als Groenland, werd voor het eerst opgemerkt in februari 2020. Het bereikte zijn grootst geregistreerde omvang in maart en werd op 23 april 2020 gesloten verklaard. Copernicus’ Atmospheric Monitoring Service (CAMS) ging naar Twitter om het nieuws te berichten, dat door een splitsing van de polaire vortex ozonrijke lucht het noordpoolgebied binnenkwam, waardoor de opening werd gestut.

Voorafgaand aan dit gat was het grootste ozongat ooit in de winter van 2011.

“Het is zeer ongebruikelijk dat er zo’n sterke aantasting van de ozonlaag optreedt op het noordelijk halfrond”, vertelde Antje Inness van CAMS aan Euro News, “maar de polaire vortex van dit jaar was uitzonderlijk sterk en aanhoudend, en de temperaturen waren laag genoeg om maandenlang de vorming van stratosferische wolken mogelijk te maken.”

Als reactie op speculatie dat het gat zo snel verdween door de verminderde luchtvervuiling, zei CAMS op Twitter:

COVID-19 en de bijbehorende lockdowns hadden hier waarschijnlijk niets mee te maken. Het is gedreven door een ongewoon sterke en lang aanhouende polaire vortex, en heeft niets te maken met veranderingen in de luchtkwaliteit.

Het ozongat in het poolgebied, dat zich 18 kilometer boven het aardoppervlak opende, ontstond als gevolg van een extreem koude polaire vortex, waarbij hooggelegen stromingen stratosferische wolken veroorzaakten die reageerden met door de mens gemaakte chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) die de ozonlaag in een versneld tempo afbraken.

Gegevens van NASA geven aan dat de hoeveelheid ozon boven het noordpoolgebied in maart 2020 een recordhoogte bereikte, die samenviel met de grootst geregistreerde omvang van het gat. Net zoals het gat zich snel vormde als gevolg van ongewoon koude temperaturen, verklaarde CAMS dat het verdwijnen ervan waarschijnlijk te wijten is aan de opwarming en de splitsing van de polaire vortex.

Het grootste en langstdurende gat in de ozonlaag verschijnt tussen juli en september boven de Zuidpool, waar de stratosfeer veel kouder is dan in het noorden. De sterke en aanhoudende poolvortex van 2020 in het noorden veroorzaakte echter een grotere concentratie van ozonafbrekende chemicaliën. 

De ozonlaag ligt tussen 15 en 35 kilometer boven het aardoppervlak en beschermt het leven tegen de UV-straling van de zon. Voor de mens betekent een verminderde ozonlaag een verhoogd risico op huidkanker en staar.

In het Protocol van Montreal uit 1987, dat door 197 landen is ondertekend, is toegezegd dat chemische stoffen zoals CFK’s geleidelijk zullen worden uitgebannen in een poging de ozonlaag tegen verdere schade te beschermen. Het gat boven de Zuidpool is sindsdien geleidelijk aan kleiner geworden.

“We weten niet wat de oorzaak is van de zwakke golfdynamiek dit jaar”, zei Paul Newman, hoofdwetenschapper voor aardwetenschappen bij NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, in een persbericht.

“Maar we weten wel dat als we niet waren gestopt met de uitstoot van chloorfluorkoolstoffen in de atmosfeer vanwege het Protocol van Montreal”, vervolgde hij, “de leegloop in het noordpoolgebied dit jaar veel erger zou zijn geweest.”

Arctic ozone hole

A record-breaking hole in the ozone layer linked to "unusual atmospheric conditions" has suddenly closed. https://cbsn.ws/3aM90kD

تم النشر بواسطة ‏‎CBS News‎‏ في الثلاثاء، ٢٨ أبريل ٢٠٢٠

De recente sluiting van het grootste gat in de ozonlaag boven de Noordpool biedt hoop en zet aan tot verder onderzoek.

“We weten op dit moment niet waarom de dynamiek zo ongewoon was deze winter”, legt Inness van CAMS uit aan Euro News. “Ik ben er zeker van dat veel wetenschappers modelstudies zullen doen om de redenen hiervoor te achterhalen.”

Door Louise Bevan

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN