Grootste slachthuis voor hondenvlees in Zuid-Korea wordt gesloten

Zuid-Koreaanse functionarissen hebben het grootste slachthuis voor hondenvlees gesloten, aldus berichten in november.

In Zuid-Korea worden elk jaar ongeveer een miljoen honden gegeten. In het slachthuis van Taepyeong werden honden geëlektrocuteerd en vervolgens werd het stoffelijk overschot verkocht voor vlees, zei Humane Society International.

“We hebben voortdurend geprobeerd het hondenslachthuis, Taepyeong-dong, te sluiten, door middel van onderzoeken en het onder druk zetten van de provincie Gyeonggi en Seongnam-si”, zei Hyunji Kim van Korea Animal Rights Advocates, zo meldt CNN.

“Taepyeong-dong is het grootste, wrede, illegale hondenslachthuis in Korea, en is berucht vanwege het leveren van enorme hoeveelheden hondenlichamen aan de nabijgelegen traditionele markt in Seongnam Moran”, verklaarde de activist aan de nieuwszender. “De sluiting van dit slachthuis is een historische gebeurtenis en hopelijk kan dit leiden tot de sluiting van andere illegale hondenslachthuizen door het hele land.”

Taepyeong bestaat uit zes slachthuizen, waarvan er vijf zullen worden platgewalst.

“Ik huiver als ik eraan denk hoeveel miljoenen prachtige honden in de loop van de jaren op gruwelijke wijze aan hun einde zijn gekomen op deze plek”, vertelde Nara Kim, een HSI-activist, aan de media. “Het was een smet op de stad Seongnam en we zijn zo blij dat het met de grond gelijk gemaakt wordt.”

Het aantal restaurants in Zuid-Korea met hondenvlees neemt af; Seoul had ooit 1500 restaurants waar hondenvlees werd geserveerd, meldde de BBC, maar dat aantal is in 2015 gedaald tot 700.

Getallen

Volgens National Geographic zijn er geen juridische gevolgen voor de verkoop van hondenvlees in het land. Inmiddels “beginnen Zuid-Koreanen honden steeds meer als huisdieren te beschouwen, dus de traditie neemt af en wordt in veel gevallen een taboe, vooral onder jongere generaties”, aldus het rapport.

“Zuid-Koreanen doden naar schatting twee miljoen honden per jaar voor voedsel, en consumeren 100.000 ton hondenvlees”, voegde het rapport toe.

Robinson zei dat hoewel er druk is geweest om het consumeren van hondenvlees te beëindigen, er pas onlangs iets is gedaan. “Ik zou zeggen dat tijdens de afgelopen 10 tot 15 jaar of zo, de lokale groepen echt van zich hebben laten horen in hun eigen land”, zei ze in het National Geographic-artikel.

Taiwan verbood in 1998 het doden van honden en katten voor vlees en was daarmee het eerste Aziatische land dat dit deed.

“Hoewel niet altijd legaal, zijn de landen die het nog steeds toestaan: Indonesië, Vietnam, China, Zuid-Korea, Cambodja, Laos en de Filippijnen – de laatste alleen voor religieuze festivals”, vertelde Jill Robinson, oprichtster en CEO van de Animals Asia Foundation, aan National Geographic.

In China worden elk jaar ongeveer 10 miljoen honden gedood en geconsumeerd, voornamelijk in de wintermaanden. Men gelooft dat hondenvlees het lichaam verwarmt. “Vandaag de dag wordt bijna 100 procent van de honden gestolen, van de straat en van mensen thuis, in plaats van, zoals in het verleden, via de handel die afhankelijk was van de hondenboerderijen”, zei Robinson.

Ondertussen is in China het controversiële Lychee and Dog Meat Festival in Yulin nog steeds populair. Het staat erom bekend dat er dan duizenden honden worden gedood, en het ziet er niet naar uit dat het snel stopt, aldus het rapport.

Door Jack Phillips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN